Hrvatske zvjezdice dobile nominacijice za Porina

Ivor Car

25. veljače 2003.

Hrvatske zvjezdice dobile nominacijice za Porina

U laganoj sjeni dodjele najprestižnije američke glazbene nagrade Grammy, u Zagrebu su u hotelu Opera objavljene nominacije za najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu. Naravno riječ je o nagradi Porin, a najviše nominacija dobili su dečki iz Cubisma. Mi u Lupigi posebno smo ponosni što je za nekoliko kipića nominiran i naš, na njegovu sramotu i obraz, neredoviti kolumnist Edo Maajka. Oni koji o svemu žele čuti lijepu riječ, dvije i biti informirani neka ne klikaju na ...

Počnimo sa spomenutim Grammyjem koji je nekoliko razina iznad Porina, gdje se dogodila neobična stvar. Naime, 23-godišnja Norah Jones morala je pozvati par prijatelja kako bi joj pomogli na putu kući, jer sama nije mogla ponijeti osam osvojenih kipića. Osvojila je gotovo sve što se moglo, između ostalog kipić za najbolji album, pjesmu, debitanta, pop vokal, snimka i pop album. Sve u svemu čitav jedan naramak, pa još i više. Ne znam treba li naglasiti kako je Norah izjavila da to nije očekivala! No, ostavimo mi je na miru i vratimo se nominacijama za Porin.

Nominacije su objavljene u hotelu koji smo navikli zvati Intercontinentalom, ali ga već nekoliko godina zovemo Operom. Uglavnom kako god hotel da se zvao ili se zove, u njemu se okupio popriličan broj hrvatskih glazbenih zvijezda, ili možda bolje rečeno zvjezdica. Najzadovoljniji od okupljenih mogli su biti dečki iz Cubisma koji su dobili devet nominacija (album urbane klupske glazbe, izvedba grupe s vokalom, jazz skladba, jazz izvedba, aranžman, produkcija, snimka, videospot, likovno oblikovanje omota albuma). Iza njih po uspješnosti je jedan debitant, član TBF-a, Dragan Lukić Lvky koji je nominiran u osam kategorija (novi izvođač, pjesma, pop rock i rock album, vokalna suradnja, aranžman, produkcija,  snimka i likovno oblikovanje omota albuma). Obiljem nominacija može se pohvaliti i Gabi Novak, ona ih ima sedam (neda mi se više nabrajati). Iznenađujući je mali broj nominacija za Coloniu, koja je po neobjektivnom promatraču (ja!) u protekloj godini palila i žarila Hrvatskom. No, to je već neka druga priča, kao što je i ona oko pojedinih kategorija, sistema glasanja i sličnih stvari koje u Hrvatskoj nikada ne mogu biti valjane.
Palio je Hrvatskom i Thompson, koji ima dobre izglede da osvoji Porina za hit godine (Daleko, daleko... tj. Iza devet sela) i album godine (E, moj narode). Onaj naš slaboaktivni kolumnista (Edo Maajka) nominiran je u tri kategorije, i to za album godine, novog izvođača i najbolji album urbane klupske kulture. U očima neobjektivnog promatrača čini se kako najviše izgleda ima kao debitant, ali isti taj neobjektivni promatrač mora na ovom mjestu izjaviti kako bez obzira dobio on kipić ili ne, ostaje činjenica da ima "jeben" album i da će napraviti još barem dva takva (brijem ipak malo slabija, ali neka me iznenadi). Inače među svim nominiranima ista je spika, koju bih nazvao lažnom skromnošću (uglavnom), a glasi: zadovoljni smo ...., iznenađeni smo ...., ne očekujemo ništa ..... Eto toliko od neobjektivnog promatrača, uz ovo:

Hit godine
1. Iza devet sela - Thompson
2. Oduzimaš mi dah - Colonia
3. Trag u beskraju - Oliver

Album godine
1. E, moj narode - Thompson
2. Pjesma je moj život - Gabi Novak
3.
Slušaj mater - Edo Maajka

Pjesma godine
1. Ruke - Darko Rundek
2. Sve bi da za nju - Oliver
3. Ti si more - Lvky

Više o Porinu i nominacijama možete pročitati na službenom site-u, gdje možete vidjeti i kompletan popis nominiranih koji se meni ne da pisati.
O Grammyju pak možete pročitati više na ovom site-u!