Formula 1 - Magny Cours

Grrrr...

7. srpnja 2003.

Formula 1 - Magny Cours

Sve je od početka vikenda mirisalo na zanimljivu utrku. Jer kiša je preduvjet za to, a kiše je bilo na prvom kvalifikacijskom treningu gdje se svijet Formule 1 okrenuo naglavačke. Ekipa sa dna poretka na kraju treninga je bila prva. Subota je ponešto promijenila i potom je stigla nedjelja, dan za utrku, dan koji je štošta promijenio u borbi za titulu.

Pošto se na prvom treningu kreće prema trenutnom poretku vozača to znači da je Michael Schumacher krenuo prvi, a nakon njega Raikkonen. Kako je Verstappen zadnji u poretku tom logikom je krenuo posljednji i na sveopće čuđenje završio prvi i to ogromnih sedam sekundi ispred Schumachera starijeg. Stvari su došle na svoje mjesto u subotu na drugom kvalifikacijskom treningu koji je protekao bez kiše. Pole position je opet zauzeo Ralf, a odmah do njega u prvom startnom redu je bio njegov momčadski kolega Montoya. Michael je bio treći dok je glavni konkurent za osvajanje titule, Kimi Raikkonen bio na četvrtom mjestu.
Nedjeljno popodne je u Magny Coursu bilo suho. Malkice oblaka je bilo, ali nedovoljno za kišu. Odmah na startu Kimi je prešao Michaela Schumachera. Čak je i Coulthard zaprijetio Schumiju, ali ovaj je obranio svoju poziciju. S druge strane njegov mali braco Ralf je izgleda u životnoj formi, prošlu je utrku dobio, a ovu poveo, polako gradeći prednost. Da kažem istinu i nije to bila nešto zanimljiva utrka, ali sam se non stop nadao već spominjanoj kiši, koja me ovog puta iznevjerila.
Monotoniju je razbijao Rubens Barrichello koji se na kraju prvog kruga izvrtio i zbog toga se našao na zadnjoj poziciji. Uslijedilo je prelaženje slabijih bolida i vozača. Michael je izgubljenu poziciju vratio kroz boks plus to što je Raikkonen zapeo u prometu, tj. smetali su mu vozači koje je morao preteći za čitav krug. Montoya nije nikako uspio dostići drugi, odnosno prvi bolid BMW Williamsa. Ralf je danas jednostavno bio prebrz. Montoya je izjavio da baš i nije bio presretan sa bolidom te je bez izravne prijetnje Ralfu bio otvoren put prema šestoj pobjedi u karijeri.
Ovo je već druga dvostruka pobjeda u ovoj sezoni za Williams. Michael se kroz boksove dokopao trećeg mjesta i priznao da je to sve što je danas bilo moguće. Naime Bridgestoneove gume koje su na Ferrarijima drastično su lošije od konkurentskih Michelinki. Toga je svjestan i Michael najavivši naporan rad na testiranjima sljedeći tjedan u Barceloni. Kimi je iza njega ostao frustriran završivši na četvrtom mjestu, jer kako kaže većinu utrke je bio na trećem mjestu. Tri kruga prije kraja otkazale su mu stražnje kočnice pa je i to bio razlog nezadovoljstva na ovom Grand Prixu. Slično se osjećao i David Coulthard koji je imao problema prilikom trećeg ulaska u boks. Njegovo crijevo za dolijevanje goriva je imalo problem pa su uzeli rezervno. Već izgubivši puno vremena svi su požurivali njegov izlazak iz boksa. Čovjek koji nadolijeva gorivo nije uspio na vrijeme izvaditi crijevo pa je za posljedicu bio povučen. Ali sve se sretno završilo i Coulthard je krenuo. Vrijeme se nije moglo nadoknaditi tako da je izgubio moguće treće mjesto. Šesto mjesto u utrci je zauzeo Mark Webber i tako priskrbio svojoj momčadi (Jaguar) tri boda. Sa nova tri boda Jaguar je izbio na šesto mjesto u ukupnom poretku momčadi. Jaguar R4 je sve bolji, šefovi puno očekuju od njega imajući u vidu da ima još šest utrka do kraja i mnogo bodova na raspolaganju. Rubinho se uspio dokopati sedmog mjesta i dva boda. Preuzeo je na sebe krivnju za početno okretanje na stazi. Ali šteta za njega da se okrenuo jer mu je bolid bio u odličnom stanju. Posljednji bod je uhvatio Oliver Panis na stazi koja je zapravo njegova domaća staza. Kako je rekao, to je prvi put u njegovoj karijeri da je završio utrku na stazi Magny Cours. Bod je izmakao prvaku iz '97 Jacquesu Villeneuveu. Ipak on je zadovoljan jer je završio utrku bez tehničkih poteškoća, kako kaže. Ograničavajući faktor su, prema njemu, bile gume. Ne i za njegovog timskog kolegu za kojeg je taj faktor bilo gorivo. Naime nestalo ga je. Bez komentara.
Od velikih momčadi potpuni krah na domaćoj stazi je doživio Renault kojem su otkazala oba motora. Poražavajuća činjenica je da su oba vozača u trenutku odustajanja bila u bodovima. Bez motora je ostao i Fisichella koji je potpuno razočaran. Jordan je nekonkurentan i kaže Fisco: 'Borba sa Minardijima za posljednje pozicije nije moj cilj'. Želja mu je prijeći u Ferrari pa je čak izjavio da je spreman plaćati svoje mjesto u bolidu. U Sauberu su zadovoljni jer su oba bolida završila utrku, iako tek na 12. i 13. mjestu, ali šef momčadi Peter Sauber kaže: 'Sretni smo jer smo dosegli određenu dozu pouzdanosti koja je bila naša snaga na početku sezone'.
Sljedeća utrka je Silverstone, Velika nagrada Britanije. Sve momčadi gledaju prema Engleskoj u nadi za boljim rezultatima. U Bridgestoneu najavljuju osvetu. Vozačima do tada predstoji testiranje u Barceloni. Stanje na vrhu ljestvice se zakuhalo tako da nam predstoji još jedna velika utrka.

Poredak vozača:

 1. Michael Schumacher                   64
 2. Kimi Raikkonen                           56
 3. Ralf Schumacher                         53
 4. Juan Pablo Montoya                    47
 5. Rubens Barrichello                      39
 6. Fernando Alonso                         39
 7. David Coulthard                           29
 8. Jarno Trulli                                  13
 9. Mark Webber                               12
10. Giancarlo Fisichella                   10