FORUMOV APEL: „Nekome je stalo da nas nema“

I. F.

5. listopada 2018.

FORUMOV APEL: „Nekome je stalo da nas nema“

„Kad nas već Zlatko Hasanbegović sa svojom bratijom nije uništio, učinit će to glavom i bradom – Republika Hrvatska! Točnije, institucije pravne države, odnosno sudovi“, uvod je to nesvakidašnjeg teksta o jednom kafkijanskom slučaju, objavljenom na zagrebačkom portalu Forum.tm. Ovaj portal prisiljen je potražiti pomoć čitatelja za plaćanje sudske kazne u iznosu od 30.000 kuna. A kako je uopće do sudske kazne došlo i zbog čega?

Naime, u sudskom sporu vođenom pred Općinskim sudom u Zagrebu, a zbog jednog Forumovog teksta, poslije nekoliko održanih ročišta došlo je do sudske nagodbe. Nakon što je sklopljena nagodba, druga strana u sporu odlučila je pokrenuti novi sudski postupak u kojem se tvrdilo da Forum ne poštuje odredbe iz nagodbe. Cijeli taj drugi spor odvio se bez prisutstva ikoga iz Foruma, i to iz jednostavnog razloga niti Forum, niti njegov izdavač Dom kulture Zagreb nikada nisu obaviješteni da je taj drugi spor uopće pokrenut. Na koncu je Forum doveden pred svršen čin – presudu kojom ga se kažnjava zbog nepoštivanja odredbi iz sudske nagodbe u iznosu od 30.000 kuna, bez, ponavljamo, da su imali priliku na sudu iznijeti svoju stranu. Naknadna žalba po saznanju za ovu presudu i kaznu, nije prošla, jer nije predana na vrijeme. 

„Nisam sklon teorijama zavjere, štoviše, ali sve ovo što nam se događa bogami me gura prema tome. Nekome je stalo da nas nema. To je definitivno“, kratko će za Lupigu komentirati ovaj bizarni slučaj Goran Borković, glavni urednik Foruma. 

Novca za plaćanje kazne nemaju, a državu to, kažu, ne zanima – nije im odobreno plaćanje kazne na rate, a ukoliko u kratkom roku ne uplate 30.000 kuna u državni proračun, udruga Dom kulture bit će ovršena, a potom i odgovorne osobe te udruge.

Forum.tm
Današnja naslovnica Foruma (SCREENSHOT: Forum.tm)

„E sad, zašto udruga Dom kulture nije znala da je tužena? U obrazloženju presude Županijskog suda kaže se da joj je dostava sudskog poziva pokušana 12. kolovoza 2016. godine, i to na točnu adresu iz Registra udruga, ali da dostava nije uspjela te da se pošiljka vratila na sud. Vratila se iz jednostavnog razloga. Nije je imao tko podići, jer udruga Dom kulture Zagreb nije o njoj bila obaviještena. Niti je bilo pisma, niti je bilo obavijesti o pošiljci koja se kasnije preuzme u pošti. Znači, ni pisma ni razglednice“, navodi se u tekstu Forumovog urednika Borkovića, u kojem se objašnjava i to da na sudu tvrde kako je pokušana i druga dostava rješenja o ovrsi, i to krajem listopada iste godine. 

Na ovom mjestu dolazi do nevjerojatne farse jer je u spis ušlo kako je sudski dostavljač izjavio da mu je predstavnik stanara u zgradi u kojoj je Dom kulture registriran rekao kako takve udruge u zgradi nema. Problem je jedino što je predstavnik stanara u toj zgradi upravo glavni urednik Foruma, Goran Borković. 

„A možda se Borković, predstavnik stanara, pravio lud pa nije sudskom dostavljaču želio reći gdje je Dom kulture kako bi izbjegao uručenje dostavnice? Logično pitanje. Evo, međutim, i odgovora. Nema nikakve logike da se Borković pravi lud, jer se mogao praviti lud sve ove godine koliko je proboravio na sudu, a ima ih punih 18 koliko se u različitim procesima brani od tužbi zbog tekstova. Na sreću, sve do sada uspješno. Možda mu ipak u ovom predmetu nešto ne odgovara, možda sluti poraz – opet je logično pitanje – pa se pravio grbav kad su mu dostavljali pozive? Evo i tu odgovora: da se želio praviti grbav, to bi činio dok je trajao prvi proces, kad je udruga Dom kulture u ovom sporu bila tužena, a iz kojeg je proizišao ovaj prijedlog za ovrhu. Dok je trajao proces isti taj Borković nije propustio nijedno ročište. Ne samo da ga nije propustio, nego ga nije ni odgodio, pa bi bilo – nekako se čini – nelogično da to napravi sada kad je postignuta nagodba“, odmah su na Forumu ponudili odgovore na pitanja eventualnih znatiželjnika. 

Kako god bilo presuda je neodgodiva, kao i plaćanje kazne od 30.000 kuna, koje, ponavljamo, Forum nema. Jedini na što se sada u Forumu mogu osloniti su njihovi čitatelji i zato su im i uputili poziv da pomognu u plaćanju ove kazne. U protivnom Forumu prijeti gašenje, a to je nešto što ne smijemo dopustiti, jer ako je kome možda promaknulo, radi se o jednom od rijetkih potpuno slobodnih medija u Hrvatskoj. Lupiga i njeni novinari već su uplatili koliko su mogli, a sada pozivamo i vas da pokažete solidarnost. Ukoliko ne možete više, pripomognite barem s iznosom koliko košta jedna kava. Vjerujte, Forum će vam svojim tekstovima višestruko vratiti tu investiciju, jer investirate u dobro i pošteno novinarstvo. 

„Uspješno smo prije nekoliko godina proveli crowdfunding-kampanju. Pomogli ste nam i hvala vam na tome od srca, pomogli ste da Forum.tm preživi ključna tri mjeseca. Tada smo mislili da je to bilo to i da više nikad nećemo morati tražiti pomoć čitatelja. Međutim, misliti je drek znati, pa nas evo opet pred vama. Znamo da nemate, baš kao ni mi, ali svaka kuna pomoći je dragocjena. Uostalom, sjetite se da će završiti u državnom proračunu, pa će možda baš ta kojom ste nam pomogli doći do bake penzionerke ili nekog nastavnika povijesti, ili biologije, a ne u saborsku plaću Milijanu Brkiću ili Zlatku Hasanbegoviću. Vječno zahvalni!“, zaključuje se u Forumovom apelu. 

Znamo da Lupigini čitatelji u ovoj važnoj misiji neće zakazati, pa evo i podataka za uplatu:

Primatelj: Dom kulture Zagreb, Nova cesta 115, 10 000 Zagreb

IBAN: HR6223600001102361962, Zagrebačka banka, Trg bana Jelačića 10, 10.000 Zagreb

Opis plaćanja: Donacija za neprofitnu udrugu Dom kulture Zagreb

Poziv na broj primatelja: (upišite svoj OIB). 

Ili cijeli proces možete jednostavnije obaviti putem ovog QR koda.

Forum.tm

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Forum.tm