Glasaj za!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Glasaj za!

Još uvijek britanska policija istražuje okolnosti oko otrovnog paketa koji je neki zlonamjernik poslao supruzi britanskog premijera Blaira. No to nije današnji top događaj u tamošnjoj javnosti. Najvažniji događaj je onaj oko glasanja zaposlenih u seksualnoj industriji. Prostitutke i ostali zaposleni u tom biznisu odlučiti će da li će se priključiti najmasovnijem britanskom sindikatu GMB-u. Izgleda da bi i GMB i nepoželjna zanimanja nakon današnjeg glasanja mogli biti zadovoljni.
I dok britanska policija istražuje tko je poslao otrovni paket supruzi britanskog premijera Blaira, danas se u Velikoj Britaniji odlučuje o nekoj drugoj, jako bitnoj stvari.
Djelatnici u jednom od «javnih sektora, prostituciji i seksu, odlučuju da li će pristupti tamošnjem najjačem sindikatu. Najmasovniji britanski sindikat je GMB, a pretpostavlja se da će se prostitutke i ostali iz tog biznisa, odlučiti na priključivanje GMB-u, koji već unaprijed pozdravlja dolazak nove klijentele. O prijedlogu će zaposleni u ovom sektoru odlučiti potpuno demokratskim putem-glasanjem.
Odgovorni u Međunarodnom sindikatu djelatnika u industriji seksa koji organizira današnje glasanje, smatra da priključenje najmoćnijem sindikatu u Britaniji može dati vrlo pozitivne učinke na njihov daljni opstanak. Ponajviše iz razloga što bi ulazak u sindikat pomogao u najbitnijem faktoru, a to je dekriminalizacija prostitucije. To je još uvijek najbitnije pitanje, zbog kojega posao baš i ne cvate. Drugi razlog je taj što će se ulaskom u sindikat znatno poboljšati uvjeti rada svih zaposlenih.
Od svih europskih država samo Nizozemska ima prostituciju u najjačem državnom sindikatu.