GLUHI GRAD: „Hitno ispitajte kome se ovom odlukom i zašto pogoduje“

P.V.

22. prosinca 2016.

GLUHI GRAD: „Hitno ispitajte kome se ovom odlukom i zašto pogoduje“

Nema u novom gradskom proračunu teškom 7,5 milijardi kuna, a koji je nedavno prošao na Gradskoj skupštini, niti lipe za Zagrebački plesni centar (ZPC). Odgađanjem sjednice gradskog Odbora za kulturu na kojoj se trebalo raspravljati o budućnosti ove, jedine zagrebačke kulturne ustanove posvećene plesu, gradske su vlasti odlučile oglušiti se na sve argumente i jednostavno ju – izbrisati.

Podsjetimo, nakon punih sedam godina djelovanja grad je u ožujku ove godine odlučio ne produžiti im ugovor o zakupu nekadašnjeg kina Lika u Ilici opravdavajući takvu odluku tvrdnjom da se objektom u dvorištu Ilice 10 ne upravlja na adekvatan način. Kapitalni resursi u Gradu Zagrebu ne mogu biti dani na upravljanje udrugama građana, zaključeno je tada u resornom gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, jer one ne raspolažu sredstvima dostatnima za njihovo održavanje.

„Zagreb je osnivač 34 ustanove u kulturi, odnosno 7 gradskih kazališta i 14 centara za kulturu i narodnih sveučilišta no niti jedne ustanove, odnosno centra za suvremenu plesnu umjetnost. Zagreb ima Centar za kulturu Histrionski dom, Zagreb ima čak i Limeno kazalište, montažnu željeznu konstrukciju koja još uvijek trune negdje na Zagrebačkom velesajmu, no ne i Zagrebački plesni centar“, apelirali su iz Plenuma ZPC-a i Udruge plesnih umjetnika Hrvatske na zastupnice i zastupnike Gradske skupštine da se očituju o toj situaciji, obzirom da je otkazivanje najavljene tematske sjednice onemogućilo raspravu o sudbini ZPC-a prije izglasavanja proračuna za iduću godinu. Prostor u kojem su uređena tri studija za ples i gdje su, osim plesnih predstava, održavani i brojni programi edukacija, radionica, tribina i drugih aktivnosti za građane svih dobi, predan je na upravljanje Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), jer, zaključile su gradske vlasti, to je ustanova koja će objektom upravljati puno bolje.

Zagrebački plesni centarBivše kino Lika kapitalni je gradski resurs koji ZPC nije adekvatno održavao, tvrdi Grad (FOTO: ZPC)

„Smatramo da ne postoje uvjerljivo opravdani argumenti za ukidanje autonomije jednoj umjetničkoj grani pripajanjem njenog prezentacijskog prostora dramskom kazalištu. Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport najavio je otvaranje pet radnih mjesta unutar sistematizacije ZKM-a za potrebe ZPC-a, te pokrivanje hladnog pogona, održavanje objekta i ulaganje u program. S pravom se pitamo zašto se najavljeni planovi ne odnose, odnosno ne planiraju realizirati unutar samostalne ustanove za ples kojom će upravljati plesna zajednica, a ne ravnatelj ili ravnateljica nekog dramskog kazališta“, upitali su iz Plenuma ZPC-a gradske zastupnice i zastupnike, bez odgovora. Nikakve javne rasprave, nikakve šanse da se u proračunu grada za 2017. godinu osiguraju bilo kakva sredstva za osnivanje prve samostalne ustanove za ples u javno-civilnom partnerstvu.

Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP), udruga građana koja je do 27. listopada upravljala ZPC-om, protjerana je tako iz prostora čime su dokinuti i svi programi potpore profesionalnoj plesnoj zajednici, kao i oni na području međunarodne kulturne suradnje i razmjene. HIPP je, u dogovoru sa ZKM-om dobio dozvolu koristiti prostore još do kraja ove godine kako bi dovršili već dogovorene programe, a u kakvom će položaju biti plesna umjetnost, u odnosu na ostale programe ZKM-a, možda najbolje pokazuju brojne promjene rasporeda ZPC-a gdje je, samo prošlog mjeseca, otkazano čak 16 edukativno – plesnih radionica zbog održavanja kazališnih predstava i gostovanja.

„Zagreb može i treba imati centar za suvremenu plesnu umjetnost kojim upravlja struka, a ne dramsko kazalište, bez obzira tko njime ravnao. Od samog početka, odluke o upravljanju Zagrebačkim plesnim centrom donosile su se bez usuglašavanja sa strukom, dajući prostor na upravljanje pojedincima bez javnog natječaja“, stoji u apelu u kojem se traži da se hitno ispita kome se tom odlukom i zašto pogoduje.

Zagrebački plesni centarU proračunu Grada nema novca za jedinu kulturnu ustanovu za plesnu umjetnost u Zagrebu (FOTO: ZPC)

Argument da ZPC i HIPP nemaju dovoljno sredstava za odgovarajuće održavanje objekta jednostavno ne stoji, smatraju umjetnici, stručnjaci, ali i građani koji su koristili ovaj prostor. ZPC se, osim skromnim sredstvima iz gradskog proračuna, financirao i novcem edukativnih programa te uspješno aplicirao i sudjelovao u raznim EU projektima kako bi namaknuo novac. Istovremeno, krajem prošle godine osnovan je Centar za kulturu Histrionski dom u javno-civilnom partnerstvu Grada Zagreba i Kazališne družine Histrioni u koju je Grad iz proračuna uložio 1,2 milijuna kuna. Zašto se onda i plesu, kao međunarodno priznatoj umjetničkoj grani ne bi omogućilo isto, vape apelom umjetnici, no uporno udaraju o gluhi zid.

„Tražimo da se konačno razjasni situacija partikularnih interesa koji suvremenoj plesnoj umjetnosti, plesnoj zajednici i publici oduzimaju autonomiju i pravo na samoupravljanje kapitalnim resursom za rad“, stoji u apelu koji, međutim, nije bio tema Gradske skupštine. Kakvo samoupravljanje kad imamo legitimno odabrane predstavnike vlasti koji umiju upravljati, ako ne bolje, onda svakako adekvatnije, naročito kad se radi o kapitalnim resursima Grada.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: PlesniCentar.Info