GRAFITI U BRANIMIROVOJ: Prostora za uličnu umjetnost ima samo ako ga zakupite

J.S.

26. prosinca 2016.

GRAFITI U BRANIMIROVOJ: Prostora za uličnu umjetnost ima samo ako ga zakupite

Na jednom od reklamnih panoa koji su 2015. godine zamijenili dijelove oslikane zidane ograde u zagrebačkoj Branimirovoj ulici, tri su ulična umjetnika „stisnula“ svoju izložbu „Branimirova Street Art“, kao poprilično tužan podsjetnik na ono što je ovaj zid Zagrebu nekada značio. Reklamni prostor zakupljen je zahvaljujući zagrebačkoj udruzi Domino koja je izložbu organizirala u sklopu Europskog projekta „Imagine“ pa tako ova neobična ulična izložba ostaje otvorena samo do 4. siječnja kada ističe zakup.

STREET ART: "Ružna zgrada koja nagriza ljudsku dušu zaslužuje urbani tattoo"

Izloženi su radovi zagrebačkih umjetnika čiji rad postaje prepoznatljiv ne samo na domaćoj, već i na međunarodnoj sceni, a to su OKO, Chez 186 i Sarme. Danas, međutim, za njih na Branimirovoj nema mjesta i svrha je izložbe pozvati na odgovornost one zbog kojih je Zagreb izgubio ovo jedinstveno mjesto posvećeno uličnoj umjetnosti još od Univerzijade 1987. godine.

grafiti_branimirovaNekad poznati zid u Branimirovoj čeka izglednu budućnost - u marketingu (FOTO: VirtualTourist.com)

"Ovom izložbom želimo postaviti pitanje odgovornosti za estetska urbanistička rješenja na ključnom potezu u gradu koji spaja željeznički i autobusni kolodvor. Osim toga izložba će biti postavljena u cilju promjene percepcije javnosti, ali i institucija vezane uz street art i grafiti umjetnost, koja zauzima važno mjesto u identitetu grada Zagreba", najavljuju iz udruge Domino.

Zid dugačak 153 metra u samom središtu grada je od Univerzijade bio kompletno oslikan grafitima i muralima, a obnovljen je 1999. godine u sklopu akcije borbe protiv ovisnosti. Nakon toga prepušten je nemaru i propadanju zbog čega su neki dijelovi zida prošle godine zamijenjeni metalnom ogradom s reklamnim billboardima.

Njegovu slavnu prošlost reprezentativnog izložbenog prostora ulične umjetnosti na ključnom prometnom pravcu koji povezuje željeznički i autobusni kolodvor, zamijenila je izgledna budućnost u kojoj će i preostale oslikane zidove uskoro zamijeniti reklame. Požuriti zato trebaju svi koji žele vidjeti nove grafite u Branimirovoj do 4. siječnja i prisjetiti se starih zidova – dok ih još tamo ima.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Domino