GROM IZ VEDRA NEBA: Nacional se odriče svoje najveće priče i briše sve tekstove na tu temu

Vjeran Grković

24. ožujka 2012.

GROM IZ VEDRA NEBA: Nacional se odriče svoje najveće priče i briše sve tekstove na tu temu

„NCL Media Grupa d.o.o. ograđuje se od postupaka i pisanja bivšeg uredništva tjednika Nacional o Stanku Subotiću, kao i od svih objavljenih tekstova bivšeg uredništva“, vijest je koja je odjeknula regijom, a objavila ju je podgorička Pobjeda. Tjednik koji je objavio na stotine tekstova u kojima se crnogorski poduzetnik povezuje s duhanskom mafijom, a zbog čega je pokrenut i niz sudskih tužbi, odrekao se teme koja je uvelike označila ovaj tjednik i koja je njegovom pokojnom vlasniku bila od izuzetne važnosti, te se obvezao doslovce obrisati sve napisane tekstove, ali i objaviti veliki intervju sa Subotićem

Na ovom mjestu Lupiga u potpunosti prenosi tekst koji je donijela podgorička Pobjeda i koji je u Crnog Gori izazvao iznimno velik interes.


Naslovnice Nacionala o temi koje se tjednik danas odriče (FOTO: Pobjeda)

Hrvatski nedjeljnik Nacional ogradio se od svojih „postupaka i pisanja“ u vezi sa biznismenom Stankom Subotićem i tzv. „duvanskom aferom“, objavio je u četvrtak, na konferenciji za medije u Beogradu, advokatski tim švajcarskog biznismena navodeći da su dvije strane potpisale vansudsku nagodbu.

- Od 01.04.2011.g. NCL Media Grupa d.o.o. svojom novom vlasničkom i upravljačkom strukturom vodi novu poslovnu i uređivačku strategiju, te se ovim putem NCL Media Grupa d.o.o. ograđuje od postupaka i pisanja bivšeg uredništva tjednika „Nacional“ o Stanku Subotiću, kao i od svih objavljenih tekstova bivšeg uredništva u tiskanom izdanju i on line izdanju tjednika „Nacional“ o Stanku Subotiću. … Ovom nagodbom NCL Media Grupa d.o.o. se obvezuje ukloniti sa svojih internetskih stranica sve članke objavljene o Stanku Subotiću u tjedniku „Nacional“ do danas, te ukloniti s internet-tražilica Google, bing.com, Yahoo, AOL, Mywebsearch, Dogpile, WebCrawler, info.com, GoodSearch, Excite, sve članke objavljene do danas u internetskom izdanju tjednika „Nacional“ – stoji u vansudskoj nagodbi Subotića i Nacionala.

Biznismen iz Švajcarske obavezao se da će za uzvrat povući niz sudskih tužbi protiv Nacionala i da neće insistirati da Nacional objavi presude u već okončanim procesima protiv Subotića koje je izgubio. Zagrebački nedjeljnik sporazumom sklopljenim 12. marta još se obavezuje da u prvom sljedećem broju objavi intervju sa Subotićem.


Stanko Subotić Cane (FOTO: Novi list)

U sporazumu koji sadrži tri strane potanko su navedeni svi slučajevi – tužbi, presuda i naloga za zaplijenu imovine – ukupno 20 sudskih akata – u kojima je Nacional izgubio parnice protiv Subotića.

JASNA BABIĆ: Svjedočila sam pripremama terena za Đinđićevo ubojstvo

Jasna Babić: Zašto ne vjerujem u Bajića, Karamarka i crnogorsku mafiju

Istraga Pukanićevog ubojstva smrdi do neba

Zagrebački Nacional je ograđivanjem od desetogodišnje kampanje vođene protiv Crne Gore, njenog nekadašnjeg predsjednika i premijera Mila Đukanovića i pokojnog predsjednika Vlade Srbije Zorana Đinđića praktično priznao da je riječ o seriji tekstova bez utemeljenja jer je Nacional izgubio više sudskih procesa zbog toga što nije ponudio argumente za tvrdnje iznijete u tekstovima. Osnovna teza tekstova objavljivanih od 2001. do ubistva vlasnika tog lista Iva Pukanića 2008, a dijelom i nakon toga, je da su Milo Đukanović, Zoran Đinđić i Stanko Subotić bili dio „duvanske mafije“ koja je krijumčarila cigarete, na tome zaradila enorman novac i da je pri tome likvidirala političke i poslovne rivale. Na osnovu tekstova pokrenuta je u Italiji istraga koja je najprije godinama tapkala u mjestu, da bi posljednjih godina rezultirala prvim oslobađajućim odlukama. I u Srbiji, za vrijeme vladavine Zorana Đinđića, i u Crnoj Gori i dan-danas „duvanska afera“ je politička tema koju obilato koriste opozicioni političari.

O tome na koji način su nastajali „novinarski“ tekstovi „Nacionala“ prvi je progovorio nekadašnji šef Biroa za medije Vlade Zorana Đinđića Vladimir Beba Popović. Ono što je on iznio u više navrata, među ostalim 2008. otvoreno i na Hrvatskoj televiziji u emisiji „Zašto je ubijen Zoran Đinđić“, kasnije je postalo opšte poznato da su čak i srpski tabloidi o tome redovno pisali. Čak je beogradski Kurir objavio 14. novembra 2008. da je aferu 2001. smislio „ekspertski tim“ Vojislava Koštunice. Glavni zadatak tima u kojem su, među ostalim, bili Aleksandar Tijanić, Rade Bulatović i Gradimir Nalić, bio je „produkovanje i osmišljavanje afera koje su podrivale kabinet srpskog premijera, ali isto tako i obaveštajni i kontraobaveštajni rad“.


Vojislav Koštunica (FOTO: Depo.ba)

Tekstove koje je objavljivao Nacional, a koji zapravo nijesu interesovale hrvatsku publiku, prenosili su po ranijem nalogu „ekspertskopg tima“ u Crnoj Gori Dan – dnevni list kojeg je nekoliko godina ranije osnovala vojna obavještajna služba Slobodana Miloševića, a u Srbiji više medija koje su kontrolisale Koštuničine bezbjednosne strukture. Hiljade tekstova objavljeno je u proteklih deset godina uprkos činjenici da je svim tekstovima izvor bio isti i da je bio nekredibilan. Više medija u Crnoj Gori i dan-danas objavljuje tekstove slične sadržine kao što vođe manjih stranaka radikalne političke opcije i dalje koriste u politici kao „argumente“ aferu koju je izmislio Kabinet Vojislava Koštunice.

Odustajanje Nacionala od sopstvenog desetogodišnjeg pisanja prirodni je nastavak događaja koji su se desili u proteklih nekoliko godina u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i Italiji.

U Italiji je sudski proces, koji se zaglibio u višegodišnjem fabrikovanju afere, rezultirao prvim oslobađajućim odlukama. Istraga je priznala 18. maja 2010. da nema nikakvih dokaza da je Miroslav Ivanišević, nekadašnji ministar finansija, učinio bilo šta mimo zakona. Prema insajderskim informacijama, naredna oslobađajuća odluka očekuje se na narednom ročištu početkom maja. U Hrvatskoj je sud, u procesu istraživanja ubistva vlasnika nacionala Iva Pukanića, odbacio kao irelevantno odnosno nebitno svjedočenje Ratka Kneževića, lica bez zanimanja, aktera afere i marionete vlasti u Beogradu, navodeći da je on pričao samo o onome što je čuo iz treće ruke ili pročitao na internetu. U Srbiji je Srđa Popović, advokat porodice Đinđić, podnio 11. novembra 2010. krivičnu prijavu protiv Vojislava Koštunice kao političkog inspiratora ubistva Zorana Đinđića. Prijava do sada nije procesuirana, ali se više ne ćuti o pozadini ubistva predsjednika Vlade, a time i o „duvanskoj aferi“. Najmanje tri novinara u Srbiji i u Hrvatskoj u međuvremenu su javno progovorila o tome kako ih je svojevremeno Kabinet Vojislava Koštunice angažovao da prenose iz Nacionala djelove „duvanske afere“. Desetine članaka objavljene su o ulozi prijatelja Iva Pukanića, nekadašnjeg ambasadora SAD u Hrvatskoj i Srbiji Vilijema Montgomerija, u „duvanskoj aferi“.


Ivo Pukanić (FOTO: Lupiga.Com)

Pobjeda je kontaktirala dvojicu novinara koji se godinama bave istraživanjem djelovanja tajnih službi na prostorima bivše SFRJ, Miloša Vasića iz Beograda i Željka Peratovića iz Zagreba. Oni su, za naš list, prokomentarisali slučaj Nacional i priče o duvanskoj mafiji.

Vasić je kazao da je Nacional 2001. godine krenuo u kampanju protiv Mila Đukanovića, Zorana Đinđića, preko Stanka Subotića.

- Tada sam pokušao da im objasnim da se navodi o duvanskoj mafiji ne mogu dokazati i da su to budalaštine, što se ispostavilo tačnim. Zorana Đinđića i Mila Đukanovića nije zanimalo da se bave tužakanjem, ali se Subotić tužio sa njima. Nacional je uredno izgubio nekoliko sudskih procesa, gdje ih je Subotić tužio za klevetu. Oni nisu mogli da dokažu svoje navode – kazao je Vasić.

On ističe da iza „cijele te priče stoji nešto drugo“ i da je kompletnu kampanju iz Beograda „vodio tadašnji ambasador SAD u našim zemljama Vilijam Montgomeri“.

- Montgomeri je, preko svog šefa stanice CIA u Beogradu Gabrijela Eskobara, Pukanića snabdijevao povjerljivim podacima CIA da bi se Milo Đukanović 2001. godine obeshrabrio od otcjepljenja Crne Gore. Tada je u priču uguran Zoran Đinđić zato što se jednom vozio u avionu Stanka Subotića. Montgomeri je po svaku cijenu htio da se kod Amerikanaca istakne kao čovjek koji je sprečavao nazavisnost Crne Gore, što mu nije uspelo. On je u Srbiji, ali i u Hrvatskoj zadobio veoma dobre pozicije i kuću u Cavtatu – rekao je Vasić.


Željko Peratović (FOTO: Arhiva)

Peratović je kazao da je novinarka Nacionala koja je prva pisala o takozvanoj duvanskoj mafiji Jasna Babić.

- Ona se na kraju odrekla svog pisanja kad je Ivo Pukanić poslao kod bivšeg srbijanskog premijera Vojislava Koštunice. Pričala je sa Koštunicom pola sata, ali joj on nije rekao nikakvu ekskluzivnu informaciju. Tada je prestala da piše o tome i priču je preuzeo Berislav Jelinić – rekao je Peratović.

On je naveo da postoji teorija da je „priče o duvanskoj mafiji plasirao Ivo Pukanić da bi, po nalogu tajnih službi, radio pripremu ubistva Zorana Đinđića“.

- To je rađeno tako što je Đinđić dovođen u vezu  sa takozvanom duvanskom mafijom. Babić je  pisala tekstove u kojima je Cane Subotić bio u prvom planu, kao i da se Zoran Đinđić vozio u njegovom avionu. Kasnije je od toga odustala. Cijela konstrukcija tih priča i zaključci su bili krivi, ali to je klasični metod tajnih službi koje plasiranjem poluistina manipulišu javnošću – kazao je Peratović ističući da „ubistvo Iva Pukanića nema nikakve veze sa Đukanovićem, Subotićem i duvanskom mafijom i da u presudi za Pukanićevo ubistvo nije naveden motiv“.

Lupiga.Com via Pobjeda