Kako smo othranili Pukanićevu hobotnicu

Ivan Kegelj

9. svibnja 2008.

Kako smo othranili Pukanićevu hobotnicu

Kako izgleda i čime se hrani medijska hobotnica Ive Pukanića koja se odaziva na ime - News? Njegova firma 'NCL Novosti' s lokalnim moćnicima sklapa unosne dealove, a potom ih glorificira u svojim izdanjima. Onima koji se usude pomisliti da je suludo plaćati uslugu informiranja građana slijedi deranje kože s leđa u nekom od Pukanićevih izdanja, vol'ti Nacionalu, vol'ti Newsu. Ovdje prenosimo tekst portala Index.hr, koji zorno prokazuje način na koji Puki u savezu s moćnicima informira ovce, pardon građane ove zemlje
Ponukani dojavom građana i sedmeroznamenkastom cifrom koju Zagreb izdvaja za "informiranje o gradskim četvrtima" u Zagreb Newsu, izdanju NCL novosti, krenuli smo u istraživanje financiranja sličnih izdanja u Osijeku, Varaždinu, Istri, Zadru, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Velikoj Gorici i Međimurju.
Ima sličnosti u principu, no svaki slučaj jedinstven, ovisno o lokalnom moćniku (uglavnom se radi osobi bliskoj šefu NCL Medije), tako da se kapital crpi negdje kroz jednu žilu, a negdje kroz sitnije kapilare - iz više općina ili privatnih tvrtki.

Prvi junak priče: Milan Bandić 

Nekoć su postojala izdanja u Požegi i u Splitu, ali su ugašena prije nekoliko mjeseci. Građanina koji nas je kontaktirao nije iznenadio članak o dva milijuna kuna iz džepova građana Zagreba izdvojenih u dvije godine u "besplatni" Zagreb News Ive Pukanića, a u kojemu se brižljivo biraju slike na kojima gradonačelnik Milan Bandić (SDP) izgleda poput junaka, možda čak i Mesije.

Drugi junak Newsa: Radimir Čačić (HNS)

- Točno istu stvar radi i Čačić u Varaždinu, samo se tamo to zove Varaždin News. Da bi stvar bila još gora, obvezu plaćanja za
VŽ News su morali pod pritiskom prihvatiti gradovi i općine u Varaždinskoj županiji gdje je HNS na vlasti. Zauzvrat ne da se samo veliča lik i djelo Radimira Čačića i HNS-ove vlasti, nego se VŽ News uređuje u AZRI - Agenciji za razvoj Varaždinske županije. Toliko o slobodnom novinarstvu i medijima, glas je naroda našeg čitatelja iz Varaždina.
U AZRI su nam uskratili podatak koliko regionalna i lokalna samouprava izdvajaju za Varaždin News, a direktorica agencije Andrea Vugrinec tvrdi da ne postoje stavke u proračunu Županije ili Grada kojima se direktno sredstva dodjeljuju NCL-ovom izdanju, zagrebački Zavod za mjesnu samoupravu.
- Agencija po tržišnim principima plaća oglase i sponzorirane reportaže, a koliko izdvajamo za to je poslovna tajna, kaže Vugrinec.

 Treći junak Newsa: Josip Posavec (HNS)

- Ni dan danas ne znamo kako se financira. Uskoro će biti izvješće Redee, međimurske razvojne agencije. Postavio sam zastupničko pitanje prije godinu dana vezano za Međimurje News, nakon što je izašao drugi ili treći broj, ali nisam dobio odgovor. Pola milijuna kuna otpada na 'ostale troškove' gdje se ubrajaju i troškovi promidžbe projekata regionalne samouprave", kaže nam nezavisni zastupnik u županijskoj skupštini, Marijan Vukšić, koji ističe da Međimurje News služi promociji župana Josipa Posavca.
U agenciji Redea odbacuju takve navode, no, i oni drže poslove s oglašavanjem u NCL novostima tajnom.
- Radi se o komercijalnim dealovima, i vjerujte mi da postoji bolja novina za oglašavanje, mi bi istog trenutka prekinuli suradnju da nam se ne isplati. Mi djelujemo po komercijalnim principima i od jedne kune napravimo kunu i pol, i mora se znati čime se agencija bavi prije nego što se krene u ovakve ocjene, koje su po mom mišljenju politički motivirane, kaže Matija Derk, direktorica Redee. Osim toga, tvrdi i da zastupničko pitanje o kojem priča Vukšić nikada nije postavljeno.

Četvrti junak Newsa: Ivan Jakovčić (IDS)

O Istra Newsu pokrenula se polemika prije dvije godine u Glasu Istre, kada je sadašnji urednik tog lista prigovorio što im Županija uplaćuje 23 tisuće kuna mjesečno. Premda se u impressumu lista kao izdavač navodi tvrtka NCL novosti, prava je istina da je to zajednički projekt NCL-a i vodnjanske tvrtke Media projekt, koja je u vlasništvu IDS-ova županijskog vijećnika (sadašnji tajnik te stranke, op.a.) Tedija Chiavalona, naveo je on tada. Teza je bila - novine zapravo nisu besplatne, a ni previše objektivne, budući da se uređuju u tvrtki istaknutog mladog IDS-ovca.
Danas nam u Media projektu kažu da Istarska županija plaća za "medijsku promociju, praćenje rada i projekata te izvješća o radu županijskih tijela u dvotjednim novinama" 12.700, što uvećano za PDV iznosi 15.494 kune mjesečno, no dio je i na lokalnoj samoupravi.

Peti junak Newsa: Ivan Šuker (HDZ)

- Ugovor za Velika Gorica News ponuđen je najprije Gradu i mi smo ga načelno prihvatili, odnosno da će Velika Gorica biti partner kao u drugima. No u posljednji čas NCL se okrenuo RVG grupi, odnosno Juraju Hrvačiću, koji je novinu praktički dao kao igračku HDZ-u. To je jedino izdanje Newsa koje redovito ide na pljuvanje i napade. To je cijela propagandna mašinerija koju se ne može probiti, pljuje se po radu lokalne administracije, i to podmetnutim skandalima i poluinformacija i svaka baba koja se pobuni nađe svoje mjesto, kaže dogradonačelnik Velike Gorice Goran Beus Richemberg. On ističe da što se tiče informiranja o djelovanju lokalne samouprave, što bi i trebala biti zadaća jednog lokalnog lista za kakav glasi, nema ništa.
- Apsolutna zvijezda je ministar Ivan Šuker", kaže HNS-ovac kojega NCL nije volio.

Šesti junak Newsa: Radoslav Galić (HSP)

Da stranačka opredijeljenost ne znači ništa u slučajevima NCL novosti, a ne mora nužno biti orijentirana na kohabitaciju s ljudima na vlasti, svjedoči i primjer Požega Newsa, koji je prije nekoliko mjeseci ugašen.
- Za Požega News iz gradskog i županijskog proračuna nije išla ni lipa. Mi informiramo putem službenih stranica na internetu, imamo službene novine, i besplatne - novinske konferencije. Požeško-slavonska županija je siromašna i ne trošimo novce na promociju projekata, kaže SDP-ov župan Zdravko Ronko.

- Požega News je uzurpirao Radoslav Galić, bivši HDZ-ov predsjednik Županijske skupštine za vrijeme kada je županija opljačkana, pa je zatim prešao u DC, a sada je županijski predsjednik HSP-a, i ima svoje tvrtke između ostaloga i GRM d.o.o., koja je navedena u impressumu. Tako da je ta novina postala postala glasilo HSP-a i Ante Đapića i pljuvačnica aktualne vlasti, tvrdi Ronko.

Napomenimo i da je prije nekoliko mjeseci ugašen i Split News, a kako doznajemo uskoro bi ista sudbina mogla stići i Slavonski Brod News. SB News, kako najprije doznajemo od pročelnika za financije Brodsko-posavskog Ivana Lukića financira Županija. No nekoliko sati kasnije Lukićevu omašku povlači brodsko-posavski župan HDZ-ovac Danijel Marušić. On nam je kazao da županija plaća oglase ondje i da se ne radi o velikim iznosima, ali nam nije kazao kolikim.

Sedma junakinja Newsa: Dubravka Šuica (HDZ)

Iz ureda županice Mire Buconić, koja je u HSS ušla zajedno sa Stipom Gabrićem Jambom doznajemo da Županija ne sudjeluje u financiranju Dubrovnik Newsa, ali da je ta novina temeljem javnog natječaja izabrana kao najbolji ponuđač za "objavljivanje aktualnosti iz djelokruga rada Dubrovačko-neretvanske Županije", a veliki joj je plus što se besplatno dijeli građanima. U 2007. Županija je na oglašavanje u DU News potrošila 59.780,00 kuna, s proračunske pozicije usluge promidžbe i informiranja, a tijekom 2008. godine s iste pozicije 23.912,00 kuna.

- Kada govorimo o News-u, možda bi bilo bolje da govorimo o PR-a agenciji Dubravke Šuice odnosno rada njenog poglavarstva, budući se teme uglavnom svode na 'sjajan' i 'besprijekoran' rad gradske uprave. Stječe se dojam kako je riječ o reklamnim tekstovima. Osobno o Newsu razmišljam na isti način kada u poštanskom pretincu nađem besplatne kataloge za Getro, Lidl i ostale trgovačke lance. Ipak, oni mi se čine poštenijim jer prodaju zamrznutih bataka i svježih pomadora ne pokušavaju upakirati u novinarske forme. Tako News umjesto popusta na gotovinu ili najnovije potrošačke akcije prodaje osobnu promociju Šuice ili pak Luke Korde koji gospodari u Konavlima. Uostalom ako ih već financiraju ti isti političari, kao što se otkrilo za Bandića u Zagrebu, onda bih molio cijenjeno uredništvo da barem objavi kako je riječ o sponzoriranim i plaćenim člancima, a ne tekstovima koji bi trebali biti objektivni i napisani u novinarskoj formi, druga je dojava čitatelja koju je redakcija Indexa primila vezano za vijest o dva zagrebačka milijuna koji su završili u NCL-ovoj kasici. Grad Dubrovnik nam do zaključenja teksta nije odgovorio na upit o financiranju i oglašavanju u Dubrovnik Newsu.

Osmi junak: Božidar Kalmeta (HDZ)

Što se Zadra i Zadarske županije tiče, oni ne izdvajaju naročite iznose za Zadar News. Točnije, u Županiji kažu da ne izdvajaju ni lipe, te da nemaju nikakav ugovor sklopljen sa NCL novostima od njegovog pokretanja. A Grad Zadar također ne sudjeluje u financiranju, iako je platio nekoliko oglasa. Ivana Dadić iz odnosa s javnošću Grada kaže da godišnja izdvajanja nisu prelazila 20 tisuća kuna.
No, kada u Zadru treba izdvojiti osobu koja izgleda lijepo na fotografijama, to nije ni župan Ivo Gabrić, a ni gradonačelnik Živko Kolega, nego jedan jedini i neprikosnoveni bivši gradonačelnik i sadašnji ministar prometa, mora i infrastrukture. Čitatelji su mogli primijetiti da se pojavljivanja Božidara Kalmete u Zadru redovito prate kao najveća senzacija za lokalnu zajednicu, iako je on nacionalni ministar, tako da njegova funkcija ne bi po sebi trebala imati puno veze sa komunalnim problemima Zadrana.

Tko je ili tko će biti osječki junak Newsa?

Kako smo doznali od gradonačelnika Ante Đapića, Grad se ne oglašava u Osijek Newsu, a jedini novac koje je ovo izdanje dobilo od Grada je iznos od oko osam tisuća kuna. Time je jedini oglas, točnije poseban prilog kojim je predstavljen proračun.
- Znam da će uskoro na Gradsku skupštinu doći prijedlog ugovora Osijek Newsa, kojime te novine nude suradnju Gradu", kaže Đapić. Što se Županije tiče, Osijek News ne dobiva ni lipe, makar tako kaže urednik tog izdanja.
- Da nam bar plaćaju kao što se to radi u Zagrebu, ali to kod nas ne funkcionira tako, iskren je Renato Lukić, urednik osječkog izdanja NCL novosti.