Milo Đukanović daje ostavku! Crnogorci pitaju: Hoće li Milo završiti kao i Sanader?

Ivan Kegelj

20. prosinca 2010.

Milo Đukanović daje ostavku! Crnogorci pitaju: Hoće li Milo završiti kao i Sanader?

Još jedan balkanski šef države odlučio je reći svojim podanicima: Doviđenja i hvala na suradnji. Riječ je o crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću, koji će se od svoje dužnosti oprostiti već sutra. Tako je objavila crnogorska izvještajna agencija MINA. Đukanovićev odlazak iščekuje se već nekoliko mjeseci, a rijetki slobodni crnogorski mediji već povlače paralelu između Đukanovića i Sanadera, nadajući se da će i njihov premijer završiti iza rešetaka


Monitor: Milo Đukanović i Hasim Thaqi u posjeti kod Ive Sanadera

Svoj (drugi) odlazak s crnogorske političke scene Milo Đukanović najavio je još proljetos. Od tog trenutka crnogorska javnost s nestrpljenjem očekuje taj dan i nagađa o razlozima Milovog povlačenja. Neskloni mu slobodni crnogorski mediji spekuliraju da se Đukanović povlači zbog predugih repova iz prošlosti, koji se odnose prije svega na šverc cigaretama u kojem je premijer navodno igrao jednu od glavnih uloga. Ovim švercom, inače, objašnjava se i njegovo nemalo privatno bogatstvo.

Obitelj Đukanović, međutim, zarađivala je i u drugim poslovima, čiji je glavni nositelj Milov brat Aco. Aco Đukanović vlasnik je najveće crnogorske banke, koju je milijunima eura potpomagala i crnogorska država. Prisutan je također i u telekomunikacijskom biznisu, kao i u drugim lukrativnim poslovima. Opća percepcija javnosti je da iza Aca Đukanovića stoji njegov brat Milo, o čemu jedan podgorički grafit duhovito kaže: "Što ćeš Aco kad ti ode braco?"


Aleksandar Aco Đukanović

Neovisni mediji, rekosmo, već su stali povlačiti paralelu između Mila Đukanovića i Ive Sanadera, očekujući da će spora ali dugačka ruka pravde uspjeti dohvatiti i visokog crnogorskog premijera. Najugledniji crnogorski tjednik Monitor u svom posljednjem broju donosi ovu usporedbu, a naslovna stranica mu prikazuje Ivu Sanadera u ćeliji te Mila Đukanovića i kosovskog premijera Hasima Thaqija naslonjene na njegov prozor. Naslov glasi: "Pita li ko za nas?".

Dakako, crnogorski premijer Đukanović daleko je od pritvorske jedinice, ali nije nemoguće da u doglednoj budućnosti i njega zahvati kakva istraga. Nije, međutim, niti nemoguće da Milo do kraja svog života nastavi neometano uživati u stečenom bogatstvu. Jedna od teorija o njegovoj neobjašnjenoj ostavci govori da je Milo sklopio dogovor sa zapadom, prema kojem će napustiti rukovodeću dužnost, a zauzvrat dobiti imunitet od progona za dosadašnje grijehe.


Lupiga.Com