Hajduku, Splitu i Hrvatskoj na ponos

Ivor Car

6. kolovoza 2004.

Hajduku, Splitu i Hrvatskoj na ponos

Da trpeljivost, tolerancija, dobar kućni odgoj, domaćinski maniri i ostale pozitivne civilizacijske tekovine izviru iz svake pore svakodnevnice hrvatskog društva svjedoči i slijedeći tekst koji će vam reći kako je stotinjak pripadnika splitske Torcide protestiralo želeći da u Hajduku igraju "njihova dica", da se potjeraju Srbi i muslimani, te još štošta

Tekst prenosim iz današnjeg (6. kolovoz) Novog lista (nešto dobar taj Novi list, otkako su na godišnjem određeni likovi zaposleni u toj novini …), a nadam se da ćete svi vi koji namjeravate ostaviti komentar pokazati vrline koje pripadnici Torcide definitivno nisu pokazali …


"SPLIT – Stotinjak pripadnika »Torcide« nezadovoljni porazom »Hajduka« u Dublinuskupilo se oko 16 sati ispred ulaza na sjevernu tribinu. Ubrzo su krenula dobacivanja.
    – Treba potjerati muslimane i Srbe. Uprava odlazi, Uprava odlazi.
    Nakon toga »torcidaši« su se zaputili prema službenom ulazu na Poljudu. Prošli su tuda i neki od »Hajdukovih« igrača, na udaru je bio Mato Neretljak.
    – Što si došao na trening, bolje da si se išao okupati! – poručili su navijači stasitom braniču.
    Ubrzo je stigao i sportski direktor Igor Štimac, koji je zajedno s tajnikom »Torcide« Pavlom Grubišićem te još dvojicom predstavnika ove navijačke skupine otišao na razgovor u svoju kancelariju. Gotovo sat i pol nakon pred okupljene pripadnike »Torcide« izašli su kapetan Nenad Pralija, Igor Štimac te tajnik Grubišić.
    – Ako treba preuzet ću odgovornost na sebe i prvi ću otići – obratio se Pralija nazočnima. Oni najnezadovoljniji odmah su ga prekinuli.
    – Otiđi odmah – poručili su »torcidaši«.
    Igor Štimac je prije negoli je počeo govoriti morao otrpjeti niz neugodnih dobacivanja.
    – Igore, zašto si nam doveo talibane. Što ste ovo uraditi od kluba. Bolje da igraju naša dica pa makar bili s njima šesti. Nećemo muslimane i Srbe u klub. Zašto si doveo Dragičevića kad je on igrao dvije godine u »Dinamu«? – samo je dio repertoara.
    Štimac se okupljenima obratio i obećao da će tražiti od trenera i Upravnog odbora da od utakmice u Čakovcu igraju mladi igrači »Hajduka«. U slučaju da taj prijedlog ne prihvate obećao je da će podnijeti ostavku.
    – Trebali ste ići ispred gradskoga Poglavarstva i tamo protestirali, jer Grad nam je obećao pomoći, ali su nas ponovno prevarili – dodao je Štimac.
    »Torcidaši« su se na kraju zaputili prema sjevernoj tribini. Uspjeli su provaliti i pojaviti se na tribinama tijekom treninga. Odmah su krenule i uvrede.
    – Bosanske p...., Bosanke p.... Dobit ćete batine, dobit ćete batine!
    Nakon dva sata »Torcidaši« su se razišli, ali uz jasnu poruku da neće ostati samo na ovome ako »bijeli« nastave sa slabim igrama.
"