Hrvati Maltežanima održali lekciju iz miroljubivog navijanja

Ivor Car

8. rujna 2005.

Hrvati Maltežanima održali lekciju iz miroljubivog navijanja

Gdje god "naši" igraju, hrvatski navijači lijepo se predstave - kao oličenje civiliziranog i kulturnog svijeta. Eto, tako je bilo i sinoć na mirnom otočiću usred Sredozemlja kada su na kraju nogometne utakmice između Malte i Hrvatske, Hrvati neupućenim Maltežanima školskim primjerom pokazali kako se uljuđeno bodri svoju momčad. Ukoliko to niste vidjeli uživo, onda pogledajte na par fotki pod

Da Maltežani zbilja nisu znali kako se zdušno navija u drevnim dijelovima Europe, dokazuje činjenica da je na tribinama omalenog stadiona u nevelikoj La Valetti bilo tek dvadesetak potpuno nepripremljenih policajca. Uvidjevši da je riječ o novoj modi, prihvatili su zadana pravila igre pa su i oni opalili stolicama po Hrvatima.

Ne snalazeći se u novonastaloj situaciji dolaskom pojačanja, nakon pola sata divljanja, policija je jednostavno zatvarala sve na što je naišla, i što jeste i što nije krivo, a skoro je "po nosu" dobila i ekipa RTL-a koju su s tribina grubo izgurali šokirani i već pomalo uznevjereni navijači Malte. Ukupno je privedeno sedamdesetak Hrvata što će reći da je "buksa" u La Valetti vjerojatno puna kao nikada do sada. Prema nekim informacijama, na putu do "bukse" uhićeni navijači od snaga reda i zakona dobili su dobre batine.

Zašto je uopće došlo do "situacije", vjerujem, nitko ne zna, a razlog hrvatskim pismejkerima nije ni bitan. Po pričama onih koji su se našli na tribinama, gostujuće navijače razbjesnila je nemoć njihovih pulena na travnjaku, pa su se nakon verbalnih provokacija preplanulih Mediteranaca, odlučili ispuhati bacajući stolice na policajce i lokalne navijače. U tom trenutku nastala je panika na "našoj" tribini, pa su incidentima neskloni "drukeri" počeli bježati u nepoznato, a bijeg jednog gledatelja sa zbunjenim djetetom ovjekovječeno je i na fotografiji.

Očekuje se reakcija UEFA-e na ovaj zgodan kockasti kolorit. Do sada je Hrvatski nogometni savez zbog poslovične miroljubivosti svojih navijača u UEFA kasu uplatio gotovo 300.000 švicarskih franaka, a iznenađenje razvojem situacije nije krio ni malteški trener, Nijemac Horst Hesse.
- Ovakve budale još nikada nisam vidio, ustvrdio je stari dobri Horst, pri tome, naravno, misleći na uljuđenu masu s kockastim majicama.

Kako bi se i hrvatska policija, nadaleko poznata po sprječavanju vandalizma na sportskim manifestacijama bilo kojeg tipa, uvjerila u kvalitetu navijanja, odlučila je za sebe putem Interpola "naručiti" sav materijal od kolega s Malte. Osobno to interesira i ravnatelja policije Ivicu Franića, koji se, usput rečeno, istoga dana medijima pozitivno očitovao o smrtnoj kazni u Lijepoj našoj.

I tako će cijela Malta gostovanje Hrvatske osim po postignutom prvom golu u ovim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a trećim pogotkom općenito, zapamtiti i po devastiranom stadionu Ta' Qali. Lijepe uspomene, nema što. Iste takve nose u sebi i Sarajlije, kojima su stadion Grbavicu Bad Blue Boysi u nedjelju također ostavili bez stolica i tako opravdano navukli silnu mržnju na sebe. Ipak te stolice nakon rata nije plaćao klub, ili kakvi Tuđmani i Canjuge, već su "lastru" za njih od svojih usta odvajali sami domaći navijači, u gradu gdje je dobra penzija 200 konvertibilnih maraka.