IDEMO REDOM, BEZ NEKOG POSEBNOG REDA: Pogledajte fotografije koje su obilježile godinu iza nas

Mladen Barbarić

11. siječnja 2012.

IDEMO REDOM, BEZ NEKOG POSEBNOG REDA: Pogledajte fotografije koje su obilježile godinu iza nas

Vrijeme sarme i francuske salate, reklama mobilnih operatora je napokon iza nas, a pred nama je još jedna neizvjesna godina. Već smo si čestitali i na čestitke zaboravili ostala nam tek stara socijalistička maksima i nada u lošije danas za bolje sutra. Da o budućnosti ne bajamo, predstavit ćemo vam ono što je obilježilo lanjsku godinu i to u slici. Protesti, buđenje naroda, prirodne i neprirodne katastrofe te dekadencija i u svemu tome, kao i uvijek, tehnološki napredak. Za vas smo prevrtjeli nekoliko najboljih fotografija i odabrali ono što je, po nama, na ovaj ili onaj način obilježilo godinu za nama, a ne bi se iznenadili ako bude utjecalo i na tekuću

Dakle, najbrži okidači svjetskih fotografa samo za vas. Ako je suditi po lanjskim slikama, ni nova godina ne budi nam previše nade u bolje sutra. Ne samo da se čitavi narodi bude i protestiraju, u svemu, možda i više nego ikada, sudjeluje i naša Zemlja. Dakako, ima tu i dekadencije, matorih aristokrata čiji su se preci nakrali k'o tri dinastije Glembajevih i danas plešu na palubi Titanica. A ima i nezaustavljivog tehnološkog napretka.

Pa krenimo redom, bez nekog posebnog reda.

 


Rich Lam/Getty Images

Dok interventna policija radi red na ulicama Vancouvera rastjerujući Occupy prosvjednike, nastradao je i mladi par koji su policajci u nemilosrdnom trku pendrecima srušili na asfalt te djevojku ozlijedili. Teško da bi se Yoko Ono sjetila bolje reakcije, a sumnjamo da bi i njenom legendarnom partneru u tom trenutku na pamet pala ljepša zamisao. Otpor represiji koji nadilazi i gandijevske razmjere predstavio nam je anonimni par najbolje ilustrirajući kako se oduprijeti nasilnicima.

 


Aris Messinis/AFP

Možda opasnija situacija, ali gotovo identična tema i isti odgovor na nasilje na neimenovanoj ulici u Libiji zabilježio je još jedan fotoreporter.

 


The Enterprise, Wayne Tilcock

Jedna od onih fotografija koju ste zasigurno već vidjeli. Dokoni organ reda, obična škovaca, danas nakon ovog nedjela promaknut u nezaposlenu škovacu, Occupy prosvjednike zalijeva suzavcem na sveučilištu Berkley. Sva arogancija sustava sublimirana je u jednom trenutku.

 


AP Photo / Matt Dunham

Konačno nešto manje nasilno, ali više nego indikativno za 21. stoljeće. Iako smo mjesecima slušali o kraljevskom vjenčanju. Iako su nas mjesecima kojekakvi časopisi, televizije i portali sumnjive kvalitete bombardirali luksuzom, prestižem i glamurom engleskog dvora, samo je jedna jedina djevojčica nesvjesna važnosti događaja bila dovoljna da nas podsjeti kako je princ gol, događaj bezvrijedan, a smisao nepostojeći. Živjela.

 


Gleison Miranda/Funai

Gledali ste film Bogovi su pali na tjeme? Oni nisu. Riječ je o izoliranom plemenu, našoj nepokrštenoj braći bez Facebooka i iPhonea iz prašume. Da bi vam lakše predočili gdje je to reći ćemo i da su negdje na granici između Brazila i Perua premda njima ta granica znači koliko i vama onaj luk i strijela u divljaka.

 


James Nachtwey

Ne bune se samo ljudi, i Zemlji je dosta javašluka pa je po random metodi u proljeće prošle godine nastradao Japan. Ovu apokaliptičnu sliku nakon tsunamija uhvatio je James Nachtwey u mjestu koje je lokalno stanovništvo nekada poznavalo po imenu Kesennuma.

 


Stefanie Gordon

Fotografija koju je snimila Stefanie Gordon, profesionalna fotografkinja, dakako, jedna je od rijetkih za koje nije upotrijebila nikakav poseban objektiv niti se umorila namještajući ekspoziciju ili pažljivo fokusirajući objekt. Sve je za nju obavio iPhone koji je kroz prozor aviona na 10 kilometara visine iznad Floride 16. svibnja uhvatio lansiranje Shuttlea. Savršen spoj tehnologije i - tehnologije.

 


AAP

Ne znajući kako da ugodnije provede dan, 85-godišnja vojvotkinja od Albe čiji je tata bio ministar vanjskih poslova generala Franca, hrabro se upustila u još jednu avanturu odlučivši po četvrti put dati svoju smežuranu ruku nekom muškarcu. Ovoga puta gospođa se, premda ima najviše plemićkih titula od svih plemenitih duša na planetu, odlučila za - običnog Španjolca.

 


Francisco Negroni, AgenciaUno

Iz rubrike "I prirodi je dosta kretena na zemlji" donosimo erupciju čileanskog vulkana Puyehue koji je zacrnio nebo sve do Australije. Da živimo u Srednjem vijeku, pomislili bismo da je riječ o kakvom biblijskom prizoru iz kojeg brojni posve opravdano zemljani crpe vjeru u Boga. Ovako, jasno nam je o čemu se radi - živjela znanost koja nam je to objasnila i Joseph Nicéphore Niépce koji je 1826 napravio prvu trajnu fotografiju.

 


Picture Media

Kako smo započeli tako ćemo i završiti. Neredima. Ovog puta sa ulica Londona gdje je pobješnjela masa navalila na gradske izloge koristeći opći kaos kako bi se dokopala posljednjih tehnoloških dostignuća modernog doba poput iPhonea ili zadnjeg modela najkica. Nisu svi bili te sreće da se dočepaju željenog statusnog simbola, a žena sa slike morala je spas tražiti skokom kroz prozor plamteće zgrade nakon što je banda besposličara navalila na lokalni dućan.

Lupiga.Com