POGLEDAJTE VRHUNSKA DJELA: Fotografijom do sigurnijih i zdravijih radnih mjesta

Ivor Car

29. studenog 2011.

POGLEDAJTE VRHUNSKA DJELA: Fotografijom do sigurnijih i zdravijih radnih mjesta

Zanimljiv europski fotografski natječaj okončan je ovih dana, a jednu od glavnih nagrada, među 2.500 pristiglih fotografija osvojio je i Saša Kosanović iz Hrvatske, s fotografijom izumrlog zanimanja ispirača zlata na rijeci Dravi, umirovljenika koji danas turistima objašnjava koliko je muke bilo potrebno za ispiranje zlata. Najzapaženije uratke s ovog foto natječaja koji se pozabavio sigurnošću i zdravlju radnika, a ne trebamo napominjati da se radi o vrhunskim djelima, donosimo klikom na

Natječaj je organizirala Europska agencija za sigurnosti i zdravlje na radu, institucija čiji djelokrug, moramo primijetiti, u Hrvatskoj uopće nije bitan, s obzirom da je radnik u ovoj zemlji prilično nevažna kategorija. Uglavnom, natječaj se vodio temama sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu. Prvu nagradu osvojio je Poljak Krzysztof Maksymowicz s fotografijom švelje, a treću nagradu Saša Kosanović s fotografijom ispirača zlata na rijeci Dravi. Na natječaj je pristiglo čak 2.500 fotografija iz 32 europske zemlje.

„Ništa ne govori glasnije od fotografije koja potiče maštu, izaziva emocije i uvlači i fotografa i promatrača. Uzevši u obzir da se samo na području grupe EU-27 godišnje zabilježi više od 7 milijuna nezgoda i 20 milijuna slučajeva bolesti vezanih uz radno mjesto, ovaj natječaj trebao bi pripomoći u jačanju svijesti o sigurnosti i zdravlju na radu u cijeloj Europi i poduprijeti našu misiju da europska radna mjesta postanu sigurnija, zdravija i produktivnija.", rekla je prilikom dodjele nagrada Christa Sedlatschek, direktorica agencije.


Dressmaker by Krzysztof Maksymowicz

Pobjednik je objasnio kako je želio snimiti fotografiju s univerzalnim prizorom i ovjekovječiti švelju s radnim priborom koji pada u zaborav, poput igle i naprska. Trećeplasirani Kosanović fotografirao je umirovljenika, koji danas turistima pokazuje kako se nekad tražilo i ispiralo zlato u rijeci Dravi. Za gram zlata, kaže, bilo je nekada potrebno pretovariti kubični metar šljunka, a na koncu se zlato odvajalo od pijeska uz pomoć žive.


Grow up, by Isa Kurtt - druga nagrada (snimljeno u Istambulu)

 


Gold panner, by Saša Kosanović - treća nagrada

 


Cold Sandwich by Paweł Ruda - nagrada za mlade (scena samo nalikuje autopsiji)

 


Solving the enigma, by Vladica Adamov - pohvala (autoportret u laboratoriju za veterinarsku mikrobiologiju tijekom koloriranja uzoraka)

 


Beginners, by Miran Beškovnik - pohvala (snimljeno u rudniku uglja pokraj Velenja)

 


The victim, by Zsolt Dobóczky - pohvala (radnik s potrošenim rukavicama snimljen u Mađarskoj tijekom gradnje brze ceste)

 


Breaking the wall, by Davide Franceschini - pohvala

 


The Solution, by Riccardo Cigno - pohvala (radnik pri pripremi hibricida snimljen u Italiji)

 


Balancing over the waves by Jose Luis Morales Martin - pohvala (snimljeno u Madridu)

 


Blind man’s bluff by Josef Hinterleitner - pohvala (snimljeno u Austriji)

 


Working with a view by Felipe Antonio Juarez Moreno - pohvala (snimljeno u Madridu)

Lupiga.Com