PRED ZGRADOM HBK OSVANULA DUGA: Jake snage reda bacile se na struganje u rekordnom roku!

A. B./ I. F.

18. svibnja 2015.

PRED ZGRADOM HBK OSVANULA DUGA: Jake snage reda bacile se na struganje u rekordnom roku!

„Obavještavamo Vas kako je povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije jedna zagrebačka ulica označena podsjetnikom na nužnost uvažavanja i poštovanja svih građana - LGBT dugom, simbolom različitosti zajednice“, piše u e-mail poruci koja je jutros odaslana na adrese nekoliko hrvatskih medija, među kojima i na adresu Lupige.

LGBT zastava
Poruka ljubavi mira i tolerancije (FOTO: Bližnji tvoj)

Uz kratku poruku koju potpisuju, kako stoji, „nepoznati širitelji poruka ljubavi, mira i tolerancije“, uz pozdrav „Ljubi te bližnji tvoj“, medijima je poslana i fotografija na kojoj se vidi kako je na pločniku ispred velebne zgrade Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru, ocrtana zastava duginih boja, simbol LGBT zajednice. Uz zastavu su napisane i dvije poruke – „Ljubi bližnjeg svog“ i „Ima jedna duga cesta“, jasno aludirajući na poznatu duhovnu pjesmu koja kaže kako ta cesta vodi sve do raja i kako je to "cesta mira i ljubavi"!

Tko su ovi LGBTQ "gerilci", zasad se ne zna. Što se tiče sudbine ove šarene intervencije u prostoru, u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji nisu bili voljni komentirati što će napraviti sa dugom koja im je osvanula pred pragom. Štoviše, predstojnik Tiskovnog ureda HBK Zvonimir Ancić o cijelom događaju Lupigi je kazao samo: "Nikakav komentar nemamo na to." Međutim, odgovor je brzo stigao: na dugu se u roku od nekoliko sati sručio šmrk komunalnih redara. Dovukli su cisternu vode, dva vozila, sredstva za čišćenje i četke te je barem šest radnika prionulo na posao "ubijanja boga" u dugi.


Jače, jače! (FOTO: Libela.org)

Nezapamćenu agilnost gradskih boraca protiv vandalizma fotografijama je ovjekovječila čitateljica portala Libela.org. Na tom portalu se pitaju zašto je pored svih poruka mržnje i pozivanja na istrebljenje u Gradu Zagrebu, koji se nimalo po tome ne ističe među hrvatskim gradovima, baš poruka ljubavi morala biti likvidirana po kratkom postupku?

Dugina zastava
Ima jedna duga (cesta) (FOTO: Bližnji tvoj)

Na svježe otvorenom Faceboook profilu pod imenom Bližnji tvoj postavljena je i kratka video snimka noćne akcije koja je „odrađena“ na 17. svibnja, Međunarodni dan borbe protiv homofobije, a koji se obilježava diljem svijeta. Datum 17. svibnja odabran je jer je upravo na taj dan 1992. godine homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije. Poruka je, inače, odaslana, nepunih mjesec dana prije termina održavanja Zagreb Pridea.

"Mi nismo izveli akciju, samo da se zna! Ovo je privremeni profil za dijeljenje informacija sa zainteresiranom javnošću...", poručila je grupa "Bližnji tvoj" na istom mjestu gdje je osvanuo video.

Ima jedna duga (cesta) na Ksaveru...

Posted by Bližnji Tvoj on 17. svibnja 2015

 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Libela.org

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".