IMAMO IZVOZNI PROIZVOD: Hrvatska u BiH izvozi neisplaćivanje plaća radnicima!

Ivan Kegelj

3. studenog 2014.

IMAMO IZVOZNI PROIZVOD: Hrvatska u BiH izvozi neisplaćivanje plaća radnicima!

Vlada Republike Hrvatske okrenula se izvozu jednog od najuspješnijih hrvatskih proizvoda: neisplaćivanja plaća radnicima. Radnicima tvrtke Gredelj Rewom iz Lukavca, poduzeća u vlasništvu Hrvatskih željeznica, poslodavac je ostao dužan ni manje ni više nego 32 plaće. Radnici su zbog toga prije nekoliko dana započeli prosvjed pred zgradom hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu. Za prava radnika poduzeća u vlasništvu Hrvatskih željeznica, a time i u vlasništvu Republike Hrvatske, zauzela se Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), koja je o slučaju neisplaćivanja plaća radnicima iz Lukavca izvijestila hrvatsku javnost.

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju objavila je priopćenje u kojem apelira na medije da ne ignoriraju borbu radnika iz Lukavca. Priopćenje BRID-a objavljujemo u cijelosti.  

"Radnici tvornice Gredelj Rewom iz Lukavca (BiH), u vlasništvu hrvatskog proizvođača željezničkih vozila TŽV Gredelj, već nekoliko mjeseci štrajkaju zbog neisplaćene 32 plaće te neuplaćenog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja posljednje četiri i pol godine. Kako je TŽV Gredelj u vlasništvu Vlade Republike Hrvatske, odnosno Hrvatskih željeznica – putnički promet (u državnom vlasništvu), zahtjevi radnika Gredelj Rewoma su, osim prema menadžmentu, usmjereni i prema nadležnim institucijama Republike Hrvatske koje ignoriraju njihov status. Nakon što su mjesecima potraživali svoja prava i bili sustavno ignorirani, radnici Gredelj Rewoma prije nekoliko dana započeli su prosvjed ispred zgrade Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu. Njihov zahtjev vrlo je jednostavan – da se konačno prekine zavjet šutnje i sustavno ignoriranje potraživanja radnika čija agonija traje godinama, a o čemu su dosada izvještavali samo lokalni mediji.

Radnici Gredelj Rewoma pred zgradom hrvatskog veleposlanstva (FOTO: klix.ba)

Ovim putem upućujemo apel medijima u Republici Hrvatskoj da ne slijede primjer Vlade RH i ne ignoriraju borbu radnika u Lukavcu. Javni interes građana RH je da budu upoznati s potezima Vlade RH i menadžmenta TŽV Gredelj i prema radnicima izvan granica Hrvatske, a prema kojima imaju obvezu isplate doprinosa i trideset i dvije plaće. Izvještavanjem o ovom slučaju i sudbini radnika Gredelj Rewoma iz Lukavca izvršava se javna funkcija medija i pomaže radnicima da medijskim pritiskom konačno dobiju odgovore na pitanja koja postavljaju već godinama.

Borba radnika i neodgovornost vlasnika ne poznaju državne granice!"

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: rtvlukavac.ba