Jesenji Zagreb

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Jesenji Zagreb

Pobijediti lijenost i napisati novicu, bilo je ovih dana teže nego proći naplatne kućice u Karlovcu. No, kako god bilo, ljeto je za neke (mene) završilo, a i za veliku većinu Zagrepčana. Što smo vidjeli i doživjeli na moru, u putopisu sa strane, a danas kratki prikaz što se sve može očekivati kad se gomila potamnjelih Purgera vrati sa mora, gdje su bar na tjedan dana izigravali Mediterance. Ljeto će naravno još potrajati, ali Zagreb se lagano priprema za jesen..

Kako stranica www.zagreb.hr ne radi, jedan smo od rijetkih gradova u Europi gdje se informacije o voljenom nam gradu još uvijek prenose po dobrom starom rekla-kazala sistemu. Tako vjerojatno nećemo saznati kad će se završiti radovi na tramvajskoj pruzi na gradilištima u Savskoj i Tratinskoj, ali dečki se na gradilištu stvarno trude pa će se vozači vrlo vjerojatno skoro provesti tim žilama kucavicama grada. Sinoć sam pri dolasku iz smjera Slovenije primjetio i ogroman trgovački centar veličine nogometnog igrališta pa će tako jesen dočekati Zagrepčane spremne za novo trošenje novaca i živaca, a da nisu ipak svi otišli na more pokazuje i nedavno otvorenje trgovačkog centra u Slavonskoj aveniji kada je došlo 10 000 razdraganih kupaca. Dakle, jesen ćemo dočekati spremni za trošenje, a ne zaboravite, uskoro predstoje i redovi za knjige za naše male osnovnoškolce. To naravno ako se do jeseni izdavači, prosvjetni radnici i trgovci dogovore koje su knjige za prodaju, a koje nisu.

Najdraži nam je nogometni klub doveo jedno veliko pojačanje, koje je još prije samo mjesec tvrdio da nema šanse da zaigra u Hajduku i Dinamu, a saznajemo da je klub 1999. godine možda bio umješan i u lažiranje prvenstva. Svi se sjećamo tih dana ponosa i slave kada je Cezar Canjuga djelio ugovore gdje je najmanje plaćen igrač imao plaću od 450 000 zaboravljenih DEM-a, a navijači su redom imali Mercedese. Nadamo se isto tako da će se otkriti i odgovorni ljudi za nekontrolirani požar smeća na Jakuševcu, i zaista je lijepo da riječ odgovornost ipak poprima neke oblike, bar kad je smeće u pitanju. Jesen ćemo dočekati i sa poraznom činjenicom da u Zagrebu ima 10 000 ovisnika o teškim drogama (to puta dva zbog onih neregistriranih) i da po procjeni stručnjaka u Zagreb uskoro dolazi i tzv. "Liquid XTC", droga bez boje, okusa i mirisa, koja se u civiliziranom zapadu koristi da bi se mlade djevojke privolile na seks. Mlade djevojke oprez, a mladima koji su završili srednju školu i nisu se uspjeli upisati na fakultete u prvom roku daje se na znanje da se na jesen još uvijek stignu upisati na prirodoslovnomatematičke, tehničke i tehnološke fakultete, koji kažu imaju još mjesta. Kasno ljeto je opasno i za alergičare, stoga ako imate novaca i vremena ostanite još koji dan na moru (bar do Zagrebačkog velesajma), a ako ne, onda se čuvajte ambrozije i kopriva, jer su one navodno najopasnije.

Sve u svemu, jesen će doći, a do tada kažu meteorolozi, još mjesec dana prženja na oko 40 stupnjeva. Ipak bit će lakše s prijateljima koji će se vratiti sa mora puni dojmova.