"Kako beogradska deca prepričavaju lektiru"

Ivor Car

8. siječnja 2007.

"Kako beogradska deca prepričavaju lektiru"

"Tipa uvate drotovi bez razloga i drkaju ga kroz celu knjigu i na kraju ga sjebu do koske." kratki je opis Kafkinog "Procesa", kojem su, barem prema "legendi", skloni beogradski đaci. Naime, cijela stvar već se godinama vuče po internetu, a neodoljivo podsjeća na zadaćnice iz hrvatskog jezika dragih nam bjelovarskih gimnazijalaca iz "četvrtog A"

Kratki opis pet obveznih knjiga iz lektire, nazvan "Kako beogradska deca prepričavaju lektiru" kruži internetom već neko vrijeme, a svojevremeno ih je objavio i poprilično ozbiljni srbijanski dnevni list "Glas javnosti". Iako smo skloni vjerovati da je riječ o karikiranju, opisi su ponekad vrlo točni, ukazuju na dječju zaokupljenost video igricama i krvavim filmovima, a u svakom su slučaju, bez ikakve diskusije, vrlo zabavne naravi ...


"Romeo i Julija", William Shakespeare

Romeo i Julija su žabari iz Verone i oni se smuvaju. Međutim, matorci su im veoma zajebani i uopšte se ne gotive jer rade isti biznis ali su u različitim ekipama (kao Verona i Kjevo). Zent im je da ih ne provale i da im ne ukinu kintu, pa se viđaju tajno. I tako na 50 strana oni kao nešto kriju i kenjaju jedno drugom kako se vole, a ne karaju se. Na kraju, jednom prilikom upadnu u loš trip i roknu se.

"Zločin i kazna", Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Neki student je stalno bez filera jer mora da plaća stan, pošto je ispušio mesto u studenjaku. Jednom prilikom je bio u bedaku, pa je uleteo kod neke babe, pune ko brod na gajbu i overio je. Posle je uleteo u frku sa samim sobom, jer se plašio da će murija da ga provali. Ustvari on i nije bio neki krimoš već pičketina, pa se na kraju sam prijavio muriji.

"Ilijada", Homer

Ta Ilijada traje ko gladna godina. Vođa jedne ekipe mazne ribu od vođe druge ekipe. Onda ovaj prvi, da ne ispadne jajara, skupi ortake i opkoli ih ko Babo Sarajevo. Ali ovi prvi ga ispuše, onako žestoko, jer su ovi drugi bili do jaja spremni. Onda jedan tip smisli kul foru da zajebu ove druge. Šatro, kao boli ih kurac za ribu, važan im je biznis koji može da se sjebe zbog nastale frke. Da pokažu da su iskulirali, oni odu i ostave šleper cigara drugoj ekipi u kome su sakrili deo ekipe. Ovi prvi su mislili da su ih sjebali i počeli da slave. Kad su se ponapijali i udrogirali, ovi drugi su izleteli iz šlepera i jebali im kevu  ko u Mortal Combatu.

"Rat i mir", Lav Nikolajevič Tolstoj

Pre 200 godina Francuzi krenu na Ruje i dođu do Moskve (kao u Pancer Generalu). Onda je došla zima i Francuzi se posmrzavaju ko pičke i onda se napasu muda Rujama ko zec kelerabe. Knjiga ima soma strana, tu ima i neke ribe, žurke, žvaću nešto, njesra sve vreme.

"Proces", Franz Kafka

Tipa uvate drotovi bez razloga i drkaju ga kroz celu knjigu i na kraju ga sjebu do koske.