Kako je u Europi

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Kako je u Europi

Vrijeme je da posjetimo jedno mjesto gdje se Gay parade ne organiziraju kako bi se nešto zahtjevalo, već jednostavno iz zabave. Dakle idemo u Njemačku gdje je već, gotovo godinu dana, na snazi zakon kojim se omogućavaju homoseksualni brakovi. Jučer je bila ispitivana ustavnost toga zakona.
Nakon što je u Njemačkoj donesen zakon prema kojem njemački državljani homoseksualnih sklonosti mogu sklapati brakove, njemačka javnost se podijelila. Dok su oni demokrščanskih nazora neprestano prosvjedovali protiv takvih odredba i poricali zakonu ustavnost, homoseksualci su iskoristili svoju priliku, pa je od 1. kolovoza kada je zakon stupio na snagu, do danas sklopljeno više od 3 000 homoseksualnih brakova. Najveće protivljenje ovom zakonu izrazile su tri njemačke savezne republike, Bayern s glavnim gradom Muenchenom, Thueringen sa sjedištem u Erfurtu i Sachsen s glavnim gradom Dresdenom. Dakle uz dvije pokrajine bivše Istočne Njemačke (usput:njihove stanovnike popularno zovu Ossi), pobunila se i najveća i najbogatija pokrajina Bayern.
Čim je zakon usvojem ove tri pokrajine podnijele su tužbu Ustavnom sudu u Karlsruheu, koji je ovaj predmet danas uvrstio u svoj dnevni red. Podnositelji tužbe držali su kako homoseksualni brak dovodi u pitanje ustavom zajamčeni povlašteni status institucije braka. Kako je i očekivano žalba je odbijena i to s pet glasova za i tri protiv, s objašnjenjem kako je u zakonu izbjegnuta riječ brak, te ionako homoseksualni brak ne ugrožava vrijednost heteroseksualnog. Ovime je završena i politička borba unutar Njemačke u kojoj su sudjelovale dvije najjače strane. Na strani zakona je socijaldemokratska vlada na čelu sa SPD-om, koja je i predložila zakon, dok je s druge strane demokršćanska Unija (koalicija stranaka CDU i CSU) na čelu sa Schroederovim protivnikom za mjesto kancelara, Edmundom Stoiberom.