Kako nas vide?

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Kako nas vide?

U jeku turističke sezone, mnoštvo stranaca ipak posjećuje jadransku obalu, a u zadnje vrijeme i glavni nam grad. Ovo ipak stavljam uzimajući u obzir da smo mi ipak najveći kritičari nas samih. Ili nam ne valja usluga, ili nam ne valjaju hoteli, a mnogi od nas nisu zadovoljni ni ponudom WC-a putem prema moru. A kako nas vide drugi? Što kažu turisti profesionalci?...
U razgovoru s prijaznim australskim turistom, koji je ljubazno odgovorio na mojih par pitanja u svezi turizma, dobio sam slijedeće odgovore. Kaže, Dubrovnik je dobar, nema prevelike gužve, a nije ni preskupo. Dojmili su ga se ljudi, koji su "friendly" i pričaju engleski. U Lonely Planet-u, najpoznatijem vodiču za turiste i one koji se tako osjećaju, Hrvatska je prikazana kao zemlja koja je i nakon teških ratnih godina, ipak magnet za strane turiste. Kao glavnu zamjerku, uzimaju nam činjenicu da je velik dio priobalja još uvijek miniran. Neki nam zamjeraju i loše ceste, dok će pod naslovom "turističke zamke" uvijek rado istaknuti da je Zagreb grad s podosta žicara, prosjaka i raznih iznuđivača sitnog novca. Na stranici gdje sami turisti ostavljaju svoje dojmove, ipak prevladavaju dobri i pozitivni dojmovi o nama Hrvatima, a neki su i oduševljeni Zagrebom, posebno zagrebačkom katedralom, premda su malo začuđeni činjenicom da skele i dalje stoje, premda su oni zadnji put na istom mjestu bili prije par godina, i mislili su da je restauracija već pri kraju. Došljacima-turistima se sviđa i Dolac, koji je kažu dobra prilika da vidite sve sociološke skupine grada, a preporučuju i cjenkanje. Stranci također vole gradove istarskog primorja i Istru općenito. Rado ističu da se tamo odmarala austrijska aristokracija, što je valjda poziv i današnjoj aristokraciji da svrati. Vina hvale, premda nigdje nisam uspio saznati da li je skupo ili ne, a također su primjetili i da smo zemlja sklona pijenju puno kave, te da je ona jeftina. Naravno, pršut (ili kako Ameri kažu prsuto) svi hvale, hvaleći ga najboljim atributima (superb!).
Sve u svemu, gledajući sa strane i isključujući patriotske osjećaje, za jednog prosječno bogatog stranog turista ipak smo privlačni. Čisto more još je uvijek naš najjači adut, a u zadnje vrijeme i Zagreb. Hrana i ljudi su ok, a najveće zamjerke idu cestama, cijenama ponekad neprihvatljivo visokim i slaboj prometnoj povezanosti između gradovima. No, ako jedan CNN daje pozitivnu ocjenu dolaska (a znamo da njega ipak gleda velika većina svijeta), dajemo je i mi, citirajući kao i oni slavnog književnika George Bernard Shawa koji je jednom rekao da je Hrvatska "raj na zemlji". Ako se pak ne slažete s njim ili ste upoznati i s drugim licem Hrvatske kakvu turisti ne poznaju samo se nadopišite ispod, u komentarima.

PS. pitao me moj prijatelj iz Australije Paul da li je istina da smo prošle godine od turizma zaradili 4 milijarde $. Kad sam mu odgovorio da mislim da jesmo, on je s čuđenjem ustvrdio, "pa na što ste to potrošili, sigurno na mobitele, kave i brze aute!"