KAKO SE NENAD BAKIĆ ZAIGRAO: Hanfa se zanima za oglas u kojem pumpa svoje dionice

Vjeran Grković

31. prosinca 2011.

KAKO SE NENAD BAKIĆ ZAIGRAO: Hanfa se zanima za oglas u kojem pumpa svoje dionice

Mediji mu tepaju nazivajući ga „investicijskim guruom“, jer horde „amtera-ulagača“ posjećuju njegov blog ne bi li se iz njegovog iskustva okoristili i pogodili gdje i kada uložiti. EPH, za kojeg često piše, otići će i korak dalje pa ga, u sebi svojstvenom stilu, opisati kao „ekstraordinarnog čovjeka s ekstraordinarnom karijerom“. On je poduzetnik Nenad Bakić, a Bussines.hr ovih je dana donio zanimljivu vijest u kojoj glavnu ulogu igra upravo ovaj „ekstraordinarni čovjek s ekstraordinarnom karijerom“. Bussines.hr, ukratko rečeno, piše ovo što stoji i u naslovu, a nakon toga Bakić će početi optuživati za korupciju

Prije nego vam na uvid ostavimo ovaj tekst Business.hr-a, vrijedi čitatelja upoznati s još nekim detaljima koje je uzrokovao tekst što ćete ga uskoro čitati. Naime, Nenad Bakić je vlasnik bloga Eclectica kojeg mahom prate "ulagači-amateri", ne bi li se iz Bakićevog iskustva okoristili i pogodili gdje i kada uložiti. Na tom mjestu je Bakić nakon ovoga teksta, bez ikakvih dokaza, počeo optuživati za korupciju. „Ovaj tekst zasigurno neće prenjeti u poslovanje-a-er, pardon, bizniss.hr, pardon business.hr što će biti dokaz da je ondje na djelu korupcija, koja se sastoji u zloupotrebi medija u privatne svrhe“, napisao je i onda izanalizirao poslovanje te tiskovine, koje je prema njegovim podacima izrazito negativno. Postavio je i pitanje ako je neka novina u teškim gubicima, ovisna o oglašivačima, možemo li biti uvjereni u njenu nezavisnost. Objavljeni tekst nazvao je pamfletom, a zanimljivo je kako tekst u Jutarnjem listu, s kojim, kako rekosmo, prisno surađuje, a u kojem je prozvan „ekstraordinarnim čovjekom s ekstraordinarnom karijerom“ nije nazvao pamfletom, niti je postavio pitanje možemo li vjerovati i da je taj Jutarnji „nezavisan“.

Spomenimo još da je danas poznati književnik i scenarist Vlado Bulić svojevremeno na svoj nekada iznimno popularan blog Pušiona Denisa Lalića morao staviti opširan „disklejmer“, povezujući to upravo s Bakićem. Naime, Bulić je tada u medijskom istupu ispričao kako je primio Bakićev e-mail u kojem Bakić tvrdi da mu je Bulić priprijetio da će početi eksplicitno pisati o portalu MojPosao.net, gdje je Bakić nekada bio nadređeni mladom književniku. U tom „disklejmeru“, među ostalim Bulić je objašnjavalo da je njegov lik Projektnog menadžera isključivo književni lik i „ne dovodi se u vezu ni s kojom stvarnom osobom pa tako ni gospodinom Nenadom Bakićem“. E sad možete prionuti na „sporni“ tekst …


Nenad Bakić

Bakić je u oglasima pohvalio radnike i upravu Petrokemije, Valamar Adria holdinga, AD Plastika i Đure Đakovića, sugerirajući u popratnom tekstu kako se radi o tvrtkama u koje bi dioničari trebali ulagati.

Kako savjete ove vrste, izravne, ili prikrivene kao u Bakićevu slučaju, smiju davati samo registrirani investicijski savjetnici, očekivano se za kontroverzni oglas zaniteresirala i Hanfa, koja izdaje licencije za investicijske savjetnike. Bakić licenciju, naime, ne posjeduje. Hanfa je u odgovoru koji je poslala na upit Business.hr-a je li plaćeni oglas nagovor na kupnju te je li protuzakonit birokratski odgovorila da ne komentira konkretne slučajeve, no da im je Bakićev oglas "zanimljiv".

"Agencija kontinuirano prati i nadzire aktivnosti na tržištu kapitala, uključujući i one koje spominjete u svom upitu. U slučajevima kad utvrdi postojanje bilo kakvih nepravilnosti i/ili nezakonitosti, poduzima mjere sukladno svojim zakonskim ovlastima. Također, napominjemo kako Agencija javno ne iznosi pojedinosti ni informacije o tijeku svojih nadzornih aktivnosti i povezanim postupcima", stoji u Hanfinu odgovoru.

Aktivniji investitori na domaćem burzovnom tržištu pozorno prate i Bakićev blog, koji, za razliku od plaćenih oglasa u Jutarnjem, zakonski nije sporan jer autor na njemu jasno upozorava čitatelje da nije ovlašteni financijski savjetnik ni profesionalac te da na blogu ne iznosi preporuke za kupnju ili prodaju dionica.

"Ova analiza nije i ne smije biti razlog vašeg ulaganja ili neulaganja ili prodaje određenih financijskih instrumenata. Investicijske odluke donesite sami ili uz pomoć ovlaštenog savjetnika ili kako već drugačije mislite da je prikladno, ne na osnovi ovog bloga (iako vam on može biti inspiracija da razmotrite kupnju ili prodaju pojedinih instrumenata)", poručuje Bakić na blogu.

Da mu teško pada sumnja da je plaćenim oglasom možda prekršio zakon, nacionalni "investicijski guru" pokazao je i brutalnim javnim obračunom s urednikom gospodarske rubrike Vjesnika Danielom Patrikom Brčićem, koji je u svojoj kolumni također postavio pitanje je li njegov marketinški potez izravno miješanje u tržište kapitala s obzirom na to da Bakićeve ulagačke poteze pozorno prati čitava domaća investicijska zajednica, često se za njima povodeći.

Uslijedila je teška Bakićeva osveta na blogu, gdje je čitatelje, uz niz objeda na Brčića, pozvao da potpišu on-line peticiju za ukidanje državnih subvencija Vjesniku.

"Kad bi se ukinula subvencija Vjesniku, možda bi oni morali raditi bolje, pa ne bi izgubili radna mjesta. A ako se ta radna mjesta i ukinu, onda je jasno da će manje subvencija Vjesniku značiti lakše otvaranja radnih mjesta drugdje. Općenito, ukidanje subvencija je dobra stvar", stoji na osvetničkom blogu.

Nenad Bakić, vrijedi i to napomenuti, ponosni je vlasnik i oglašivač dionica Petrokemije i Đure Đakovića, dviju tvrtki koje se nalaze u državnom vlasničkom portfelju i čiji uspjeh uvelike ovisi o "dobroj volji" države.

Lupiga.Com via Business.hr

FOTO: Business.hr/Hrvoje Knez