Kako su veliki trgovački lanci okupirali Zagreb?

Vuk

14. ožujka 2002.

Kako su veliki trgovački lanci okupirali Zagreb?

Jeftinija klima, ležaljke, natikače, bicikli, suncobrani i gro ostale ljetne opreme. Spremate li se za ljetne užitke normalno je da prihvatite ponudu koja će vas opskrbiti tim potrepštinama za manje novca no što je to slučaj u manjim, čak i specijaliziranim dućanima. Takve akcijske ponude posljednjih godina nude super i hipermarketi koji tako postupno uništavaju male trgovce. Kako se taj lanac proširio i koja je njihova prednost

Kada su nam kaslići počeli biti puni kataloga s akcijskim ponudama iz raznoraznih marketa, a susjeda iz privatnog dućana pored vas počela kukati kako je posla sve manje?
Od kada su velike trgovačke kuće upale na prostor srednje i istočne Europe i počele mijenjati naviku kupaca, male trgovine i tržnice prisiljene su izrađivati strategiju spasa. Na našem tržištu sve je počelo 1997. kada se na naše tržište probio Drogerie markt ( DM) koji je danas vlasnik 45 prodavaonica diljem Hrvatske. Nakon njih je austrijski Segro uložio oko 35 milijuna eura u obnovu Namine robne kuće na Žitnjaku koju je kasnije dao u podnajam Bauhausu jer se investicija nije isplatila. Zatim je talijanski Mercatone otvorio zdanje u Stupniku sa preko 100 000 artikala i vrlo brzo ušao među 10 najjačih hrvatskih trgovačkih kuća. Možda je važno spomenuti kako je među toliko puno jeftinijih artikala u Mercatoneu oko 80% toga nekvalitetna roba zbog koje su prvih dana nakon otvaranja kolone automobila zakrčile prilaze prema Stupniku. Billa je pak stigla 1999. godine te otvara 20-ak prodavaonica i počinje preko nas širenje na istočnu Europu. Tu je još i Getro sa uvijek najjeftinijim cijenama prehrambenih artikala, slovenski Mercator koji je kupio velikogoričku Slobodu te u Zagrebu nezamijećeni Kaufland koji se orijentirao na istočni dio države.
Najviše se prašine ipak diglo kada je u Jankomir doselio Metro koji se umalo proslavio zatvaranjem prije nego li je i počeo raditi. Nedostatak minimalnih tehničkih uvjeta, zapošljavanje Mađara bez radne dozvole koji su uzgred rečeno na ručak išli prije Hrvata, bili su nedostaci koji su morali biti uklonjeni kako bi se počelo normalno raditi. Metro će se uskoro širiti na Sesvete, Rijeku, Split i Osijek. Taj jaki dućan je ostao zapamćen po početnoj akcijskoj prodaji veš-mašina po 1 000 kn, kada su prodali oko 200 takvih jednog popodneva. I televizori marke Quadro 55 cm po 700 kn bili su razlog zbog kojeg su Zagrepčani pohrlili u Jankomir. Danas tako možete na akciji kupiti klimu već od 3 000 kn, Mountain bike za 380 kn, roštilj za 70 kn, pršut po 76 kn kila i natikače za 25 kn. Uz ovakve cijene i izbor, veliko parkiralište te niz pogodnosti poput prezentacija, degustacija i na kraju dostave u kuću sve je manje onih koji osim kruha, mlijeka i 10 dkg posebne kupe nešto više u obližnjem dućanu čiji je vlasnik prinuđen raditi u sjeni ovako velikih marketa.