KOS u Hrvatskoj

Ivan Kegelj

12. studenog 2002.

KOS u Hrvatskoj

Moram priznati da mi se raznorazne Kontra - obavještajne službe, Službe državne bezbednosti, SZUP-ovi, UDBA-e i slične skotovske organizacije nikad nisu činile stvarnim. Kada bi Saboru netko nekog optužio da radi za KOS, ja bih obavezno pomislio kako tužitelj tuženoga po ovoj osnovi napada isključivo zbog manjka kvalitetnih argumenata ili vlastite zatucanosti i opsjednutosti u prošlosti tako često spominjanim unutarnjim i vanjskim neprijateljem. A onda kao grom iz vedra neba, na suđenju "Balkanskom krvniku" u Haagu, jedan od svjedoka, bivši operativac KOS-a Mustafa Čandić kaže

- Kontraobavještajna  služba JNA, u sklopu operacija "Labrador" i "Opera", početkom 90-tih godina pokušala je destabilizirati hrvatsku vlast te intenzivnom propagandom i terorističkim akcijama stvoriti animozitet prema Hrvatskoj.
U kolovozu 1991. godine pripadnici KOS-a minirali su zajedničku židovsku grobnicu s ciljem da se novouspostavljena hrvatska vlast predstavi kao profašistički orijentirana.
Nadalje, Čandić navodi imena zapovjednika dviju kontra -obavještajnih operacija, a meni se dok čitam lagano spušta i diže želudac jer ranije nisam razmislio i shvatio da grad dijelim s KOS-ovskim i inim odrodima i skotovima.
Svjedok je na suđenju naveo i nekoliko primjera montiranja i televizijskog emitiranja montiranih razgovora, te naveo KOS-ovu akciju s početka 90-ih, kad je sabotirana željeznička pruga kraj Vinkovaca. 
Za pred kraj, ne ostaje mi drugo nego zaključiti da u drugom svjetlu vidim i požare koji svake godine poharaju naše primorje. Naravno da ne tvrdim da to rade Srbi ili pripadnici kakve druge nacionalne manjine, ali sve izvjesnijim mi se čini da Dalmacija ne gori zbog neodgovornih turista. Možda je kasno paljenje, ali bolje ikad nego nikad.
I za šlagvort, podatak da je KOS početkom 90-ih imao razgranatu mrežu doušnika u SDB-u Hrvatske, kao i u redovima dužnosnika HDZ-a. Trebam li povjerovati da su spomenuti špijuni 3. siječnja prestali djelovati? Sigurno da nisu, iz tog vrzinog kola ne ispada se svojom voljom.Ne, nije u pitanju nikakav unutarnji neprijatelj. U pitanju su skotovi i ljudsko smeće.