IZBOR ZA DOBROTVORKU GODINE:  Dužnost i obaveza svakog čovjeka je da pridonese dobrobiti i blagostanju zajednice u kojoj živimo

Ivor Fuka

25. listopada 2013.

IZBOR ZA DOBROTVORKU GODINE: Dužnost i obaveza svakog čovjeka je da pridonese dobrobiti i blagostanju zajednice u kojoj živimo

Mislite da se netko u ovoj zemlji iskazao svojom humanošću? I pri tom je žena? Onda dobro slušajte. Već treću godinu za redom regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah“ dodjeljuje nagradu Josipa Vrancaš, za dobrotvorku godine. Iako većina kandidatkinja nerado prihvaća kandidiranje, ne želeći se isticati, Mara Čović, žena koja je prošle godine ponijela titulu dobrotvorke godine reći će sljedeće, a mi se s njom potpuno slažemo: “Javnost svakako mora znati o ljudima koji su uključeni u lanac dobrote i koji doprinose da ovaj svijet bude bolje i sigurnije mjesto”.

„U današnjem vremenu socijalne neosjetljivosti okrenimo se oko sebe, pronađimo dobre primjere žena koje nesebično daruju svoje znanje, slobodno vrijeme, ali i novac za potrebe zajednice! Pružimo im podršku i pohvalu za ono što čine!“, poručuju iz „Zamaha“ pozivajući građane da se uključe i sa svojim prijedlozima sudjeluju u izboru dobrotvorke godine.

Dakle, ukoliko poznajete osobu koja je zaslužila pohvalu za svoja dobra djela, možete je predložiti, a konkretne upute pronaći ćete na službenoj stranici ove nagrade. Uvjeti su da je predložena osoba državljanka Republike Hrvatske, da svojim djelovanjem pridonosi jačanju uloge žena u društvu, ima pozitivan utjecaj na život šire društvene zajednice kojoj vidljivo pridonosi svojim djelovanjem, sudjeluje u dobrotvornim akcijama ili davanju priloga jednoj ili više neprofitnih organizacija, osobno daje financijska sredstva za javnu dobrotvornu akciju, potiče i usmjerava druge na davanje potpore organizacijama koje djeluju na rješavanju problema u zajednici te potiče druge osobe da postanu dobročinitelji.

Proces izbora je javan, a na spomenutoj web stranici posjetitelji će moći dati svoj glas nekoj od predloženih kandidatkinja. Iako se čini da je današnje društvo u globalu socijalno neosjetljivo, u stvarnosti se može naći veliki broj kandidatkinja koje ispunjavaju zadane kriterije. Kandidature se prikupljaju do 15. studenog, a glasovanje će potrajati do 15. prosinca, dok će nagrada biti uručena 19. prosinca u Muzeju Mimara.
 
Podsjetimo, u prvom izboru, održanom 2011. godine, nagrada je uručena Renati Marđetko, koja će istaknuti da se vrednovanjem i naglašavanjem dobrotvornog rada podsjeća na to da je dužnost i obaveza svakog čovjeka, ali isto tako i radost, pridonijeti dobrobiti i blagostanju zajednice u kojoj živimo. Godinu kasnije za dobrotvorku godine izabrana je Mara Čović, čije je ime široj javnosti, baš kao i u slučaju Renate Marđetko, poprilična nepoznanica, s obzirom da u mainstream medijima za njihova djela nema previše prostora.

Inače, regionalna zaklada za lokalni razvoj "Zamah" promiče razvoj filantropije, nužnog preduvjeta za razvoj civilnog društva. Pruža podršku inicijativama građana, promiče razvoj zapostavljenih i ruralnih krajeva središnje Hrvatske, volonterske aktivnosti članova malih zajednica i osobito aktivnu uključenost građana u rješavanju problema njihovih zajednica. Od 2006. godine kada je registrirana do danas podržala je brojne građanske inicijative ukupno vrijedne više od 3.500.000 kuna.

Lupiga.Com

FOTO: zamah.hr