Kviz - pravo mjesto za blamažu

Ivor Car

18. veljače 2004.

Kviz - pravo mjesto za blamažu

Često mislimo kako su Amerikanci oličenje neznanja i neobrazovanosti o svemu onome što ih se direktno ne tiče. E pa nije tako, jer ima nas svakakvih i svugdje. Dokaz tomu je i primjer jedne Austrijanke koja se u nekoliko minuta sudjelujući u nekom poprilično bezveznom kvizu uspjela maksimalno obrukati i to na više područja. Za propast' u crnu zemlju, reklo bi se

Postoji mali milijun najrazličitijih kvizova na ovih malih milijun satelitskih programa koje imam, ali mene je zapalo da gledam isječke iz jednog, ponajbezveznijeg kojeg sam do sada vidio. Riječ je o kvizu koji se emitira na državnoj njemačkoj TV kući, ARD, a cilj igre je otkriti da li voditelj govori istinite tvrdnje ili ne. Od tri kandidata koja su sudjelovala u ovome kvizu, mene se najviše dojmila sredovječna gospođa porijeklom iz Austrije, po imenu Sabine.

Prvu blamažu, inače, simpatična gospođa, doživjela je kod pitanja o kineskoj filmskoj komediji. Čuvši to pitanje gospođa je izjavila da nikada nije čula za kineske komedije, te da je mislila da postoje samo austrijske i njemačke filmske komedije. Na tu izrečenu misao, voditelj joj je rekao da svaka zemlja ima svoje filmove, pa samim time i svoje komedije. Na ovu opasku voditelja, Sabine je imala novi blam, koji u doslovnom prijevodu glasi: Ali ja sam mislila da Kinezi samo obilaze gradove i fotografiraju. Dobro, ovo je rečeno već sa malo šaljivijim tonom, iako voditelj nije uspio nereagirati sa upadicom, kako ona govori o Japancima, a ne o Kinezima. Sabine je slegla ramenima i rekla kako ta dva naroda uvijek miješa.

Je li vam dosta? Ma ne! Ima vam Sabine još nešto za reći. Na voditeljevo pitanje je li istina ili trač da Škoti ispod kiltova ne nose apsolutno ništa, ona je odgovorila da misli da ispod kiltova ne nose Kittel-e (hrvatski prijevod – radnička kuta, kecelja)!?! Još je dodala kako oni to u Austriji tako zovu i otišla u povijest, jer sada će se njemački komičari imati čemu ismijavati u svojim mnogobrojnim emisijama.