Ludi dan suca Jakovine

Navar Glibotić

19. ožujka 2003.

Ludi dan suca Jakovine

Sudac Dražen Jakovina, jedan od najcjenjenijih službenika Palače pravde, imao je izuzetno zanimljiv dan. Tužbe u kojima se spominju Slavko Linić, Asim Kurjak, Slobodna Dalmacija i kao šlag na kraju, obitelj - Tuđman. Tko ne bi bio sretan takvim izborom lica u svojoj sudnici

Početak dana suca Jakovine začinjen je tužbom velikog maga ekonomske kuhinje Slavka Linića, koji zbog velikih i strašnih duševnih boli tuži Vesnu Balenović (tražeći sitan iznos od 100.000 ćuna). Vesna godinama uporno viče da je INA trulo gnijezdo (kao da mi to ne znamo i kao da je jedina takva). Slavkova odvjetnica niš ne kuži, jer eto, ona je tu na zamjeni. Brdo novinara je također tamo, jer eto naloženo im je da to prate. Al' bar je Balenovićeva na kraju platila kavu (ne znam jel se to računa kao mito). Zanimljiv početak.
Malo poslije, eto ti Asima Kurjaka. On od Slobodne Dalmacije potražuje 200.000 kuna, jer su eto, pisali da policija istražuje njegove mutne poslove. Ne znam jel' malo čudno što se tuži za to kad je danas jasno da je Kurjak nešto mutio po maternicama, a nije trebao. Kurjaka nema iako ga je sudac zvao da dođe pa da malo popričaju, jerbo da se vidi koliko je on duševno pogođen insinuacijama Slobodnjaka.
I za kraj drama: evo ti Mire Tuđmana koji tatine transkripte iz Banskih nam dvora želi samo za sebe i svoju familiju. Naime, drži on, tata je te razgovore snimao samo za svoju upotrebu, i nema sada Stipe šta slati novinarima dijelove kad mu se prohtije. Ako će netko slati, onda će to biti familija Tuđman. A odvjetnik Tuđmanovih čak je u jednom trenutku spomenuo autorsko pravo na transkripte. Još će na kraju ispasti da su famozni snimljeni razgovori bili umjetničko djelo.