Lupiga na Motovunu broj 6

Marko & Ivor-Car

1. kolovoza 2004.

Lupiga na Motovunu broj 6

Evo, kako ne bi bilo da nas nema nigdje na "zadatku", Lupigina ekipa javlja vam se na odlasku iz Motovuna. Poznati su pobjednici svih nagrada Motovun film festivala, no mi nećemo previše o njima, jer draži nam je ugodni ambijent, u kojem je zbog termina festivala (redom radni dani) izostala ona poznata gužva. A ni u kampu nije bilo tako loše

Lupigina ekipa javlja vam se sa Motovunskog filmskog festivala, broj 6, gdje je, ne samo radi vas, nego radi samih sebe, provela par dana uživajući u filmovima, ugodnom ambijentu i ostalome sto Istra nudi. Za razliku od prošlih godina, kada se Motovunom u danima održavanja festivala nije moglo normalno kretati, bez da se zagazi u nečije krilo, ili barem stane na nečiju nogu, organizatori su ove godine, odlučivši da se festival održi preko tjedna, uspjeli smanjiti gužvu i postići veći komfor za ljude koji su ovdje došli filmova radi.
 
U ponešto proširenom kampu koji postoji samo tijekom ovih filmskih dana, uspijevalo se naći slobodno mjesto čak i trećeg dana, a higijenski uvjeti u sanitarijama i pod tuševima sasvim su zadovoljavajući. Kamp je bio besplatan, i turistička dnevna pristojba u iznosu od 5 kuna je jedino za što se mora laćati novčanika. Da je, barem onima koji plaćaju turističku pristojbu uračunat besplatan prijevoz iz podnožja do centra grada, to jest na vrh brežuljka bilo bi puno manje uznojenih lica u opticaju, a 15 kuna koliko je potrebno izdvojiti za vožnju u oba smjera bilo bi moguće utrošiti na nešto nepcu milije. No, što je tu je, nema vozanja za džabe …
 
Kad smo već kod kuna i ostalih materijalnih dobara bio bi red u samo par crtica reći nešto o cijenama, u nadi da ćemo slijedeće godine zajedno uživati u projekcijama, koncertima  i svemu onome sto se događa mimo toga.
 
pivo 0, 5 l =  12-15 kn
majica festivala = 20-50 kn
karta za projekciju = 25 kn
fuži s tartufima = (jako puno) 90 kn
vino 1 l (jako dobro) = 12 kn
 
A sada onaj dio koji možete pročitati u gotovo svakim dnevnim novinama (barem se nadamo). U sklopu 6. Motovun film festivala bilo je prikazano čak 92 filma sa svih kontinenata. Kako više nije riječ (već godinama nije) o alternativnom događanju za probrane ljubitelje filma i one koji vole glumiti da su takvi, mogli smo vidjeti prvog dana, kada je festival otvorio, nitko drugi nego predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić.

Najbolji film na ovogodišnjem Motovunskom festivalu, barem što se tiče onih smještenih u glavni program, je "Jedan poljubac drag". Riječ je o ljubavnoj drami u režiji Kena Loacha, koja je evo ga, u Motovunu pokupila nagradu zvanu "Propeler". "Jedan poljubac drag" ljubavna je priča između Pakistanca druge generacije u Škotskoj, mladog Dj-a Kasima, sina zadrtih muslimana i učiteljice njegove sestre, Roisin, čiji roditelji katolici također nisu zadovoljni njihovom vezom.

Prema mišljenju Međunarodne asocijacije filmskih kritičara najbolji film je "Pet zapreka", kako rekoše, "zanimljiv stilski eksperiment" Larsa Von Triera i Jorgena Letha. Radnja je vrlo komplicirana, zapravo nije radnja komplicirana nego odnos prema radnji. Naime, "Savršeno ljudsko biće" film je od kojih desetak minuta koji je Leth snimio još prije trideset i nešto godina, a sada ga je snimao ponovno, ali mu je Von Trier, koji naprosto obožava taj film, postavio pet zapreka i tako nastade od kritičara nagrađeni film. Otprilike je to tako …

Jednu od nagrada dodjeljivao je Amnesty International, kao što znate, međunarodna organizacija za zaštitu i promicanje ljudskih prava. Radi se o nagradi za najbolji kratkometražni ili dugometražni film s tematikom koja se dotiče ljudskih prava. Nagrada je stakleni kipić u obliku svijeće, što je i inače simbol Amnesty International-a, a dobio ga je film "Goblen", redatelja Bojana Vuletića iz Srbije i Crne Gore u konkurenciji od 12 filmova među kojima su čak četiri bila made in SiCG.

Nagradu za najbolji film u regiji, "Od A do A" dobio je još jedan film iz Srbije i Crne Gore. Riječ je o, već na Lupigi recenziranom filmu redatelja Radivoja Raše Andrića "Kad porastem biću Kengur".Inače ono "Od A do A" znači od Albanije do Austrije. Više o samom filmu saznajte na ovih sedam znakova - XOXOXOX.

Najbolji kratkometražni film i shodno tome dobitnik nagrade "Motovun online", je belgijski "Flatlife". Njegov autor Jonas Geiranert napravio je crtić koji paralelno prati život nekoliko stanara "promatrane" dvokatnice.

Sigurno smo još propustili da kažemo koješta, ali to bi bilo to. Pozdrav iz Motovuna, grada Velog Jože i najdužeg stepeništa u Istri (1052 stepenice), objavljujemo da je vrijeme da se krene kućama …