LUPIGA SLAVI ŽIVOT: Možete li zamisliti nasmijani Vukovar?

Lupiga.Com

18. studenog 2014.

LUPIGA SLAVI ŽIVOT: Možete li zamisliti nasmijani Vukovar?

Na današnji dan, kad se komemorira žrtva Vukovara, kad nas svi mediji podsjećaju na slike razaranja ovog grada i pišu o novim društvenim podjelama što ih reprezentiraju podijeljene vukovarske kolone sjećanja, na Lupigi smo odlučili podsjetiti da Vukovar živi kao i svaki drugi grad i da ga je, napokon, takvim potrebno i predstavljati. Donosimo vam fotografije lijepog grada na Dunavu, njegovih rijeka i nasmijanih ljudi. Nudimo vam fotografije koje bude nadu, a ne mržnju i podjele. Nudimo vam Vukovar, grad u kojem ima mjesta za sve ljude dobre volje.

 

Za potpuni ugođaj preporučujemo da pokrenete video, a potom pređete na fotografije.  

  

Vukovar je grad koji oduzima dah. Slušali smo Vinkovčane koji su nam govorili da su u Vukovar prije rata znali ići na jednodnevne izlete ili naprosto - u šetnju. Vukovar je još uvijek grad koji ne može sakriti svoju ljepotu. Deset ili pedeset godina u životima gradova ne znači ništa. Tako će i Vukovar preživjeti svoje traume i opet postati ono što je bio. Grad na Dunavu u kojem ima mjesta za svakog čovjeka dobre volje. (FOTO: vukovar.hr) 
 

Kad govorimo o Vukovaru,  obično to činimo u kontekstu sjećanja na stradanja koja je grad preživio devedesetih. Žrtvama se, međutim, ne može pomoći. Treba ih se s dostojanstvom sjećati. Vukovar treba pustiti da živi zagledan u budućnost, a ne u prošlost. (FOTO: vukovar.hr) 
 

Dunavske plaže svakog ljeta pune su kupača. Kad govorimo o Vukovaru, zaboravljamo na njegove radosne trenutke. Ovo je jedan od  njih. (FOTO: vukovar.hr) 
 

 Meša Selimović / Tvrđava: "Da je vlast pametna, naredila bi svima: udicu u šake, pa na rijeku, lovi ribu! Ne bi bilo buna ni nereda. Kažem ti: lovi ribu, Ahmete Šabo!" (FOTO: vukovar.hr) 
 

Kad ste zadnji put vidjeli fotografiju Vukovara na koju čovjek pomisli: "U ovom gradu bih mogao živjeti!"? (FOTO: facebook.com/vukovarska.ada)
 

Centar Vukovara lijep je kao što je bio lijep prije rata. Vukovarci će ga učiniti i ljepšim. Ako im ne možemo pomoći, barem ih možemo poštedjeti političkih niskosti. (FOTO: vukovar.hr) 
 

Kad ste zadnji put vidjeli fotografiju Vukovara na koje čovjek pomisli: "Ovo je grad sretnih ljudi!"? Da, u Vukovaru ljudi mogu biti i sretni. Vukovar nije (samo) mjesto tuge, iako nam ga redovito prikazuju kao takvog. (FOTO: facebook.com/vukovarska.ada)

Šaran na rašljama, jedan od vukovarskih specijaliteta. (FOTO: facebook.com/vukovarska.ada)
 

Studio Dream potrudio se predstaviti svoj grad u boljem svjetlu nego što ga predstavljaju politikanti svih boja. (FOTO: facebook.com/vukovarska.ada)
 

Vukovaru neće pomoći oni što ga nastoje iz dana u dan prikazivati kao žrtvu.
(FOTO: vukovar.hr) 
 

Prizori s vukovarskih rijeka ostavit će vas bez daha. Pomislite ponekad na Vukovar kao na mjesto odmora. Posjetite ga. Tako ćete ga učiniti sretnijim i boljim mjestom za život.  (FOTO: vukovar.hr) 
 

Na koncu, recimo i to da nas raduje obnovljeni Vukovar. Raduje nas njegova budućnost u istoj mjeri u kojoj nas rastužuje njegova prošlost. Na nama ostaje samo da odlučimo gdje ćemo gledati, u prošlost ili u budućnost. (FOTO: vukovar.hr) 
 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: vukovar.hr