MARIJA JURIĆ ZAGORKA: Svugdje sam bila dočekivana s nepovjerenjem i prezirom

Ivor Car

29. listopada 2012.

MARIJA JURIĆ ZAGORKA: Svugdje sam bila dočekivana s nepovjerenjem i prezirom

Nekoliko desetljeća prije Mile, Elle, Storyja, Extre, Glorije i sličnih „žeskih“ časopisa, točnije 1925. godine, ona je utemeljlila ozbiljan ženski časopis u Hrvatskoj. „Ona“ je, dakako, Marija Jurić Zagorka, a njen Ženski list bio je avion naspram spomenutih današnjih časopisa. Ta prva profesionalna novinarka u ovoj regiji, koju su u redakciji Obzora skrivali od posjetitelja, jer to zanimanje nije bilo prigodno za „nježniji spol”, rođena je na današnji dan prije 138 godina, a tim povodom na Lupigi vam donosimo dva citata književnice koja je odigrala veliku ulogu u feminističkom pokretu ove zemlje

Marija Jurić Zagorka
Marija Jurić Zagorka (1873. - 1957.) (FOTO: zagorka.net)

„Pod teškom društvenom zabludom da su novinarsko zvanje i politički rad isključivo samo muško poprište rada, prolazila sam u svojem novinarskom zvanju kao nevino okrivljeni kroz pranger španjolske inkvizicije. Taj mi je rad bio potrebom života kao hrana, zrak i sunce tijelu i moje političko djelovanje smatrala sam nečim sasvim prirodnim. Pošto nisam uvažavala društvenu zabludu, koja je stvorila nepisan zakon protiv javnog rada žene, naišla sam na putu toga rada na neprijateljstva, čije posljedice snosim još danas."

(Zagorka, autobiografija Kako je bilo)

Marija Jurić Zagorka
Novinarska iskaznica Marije Jurić Zagorke (FOTO: zagorka.net)

"Svugdje sam bila dočekivana s nepovjerenjem i prezirom jer je žena u politici u 19. stoljeću bila smatrana poput žene u javnoj kući. U redakciji Obzora svatko me gledao s čuđenjem ( ...) A ja sam u prvom redu širila feminizam i u ženama budila volju da sudjeluju u javnom životu. Moja je težnja uvijek bila emancipacija žena."

(B. Đorđević, zagorka kroničar starog Zagreba)


Lupiga.Com

Naslovna fotografija: zagorka.net