Muke tražitelja stana

Navar Glibotić

31. siječnja 2007.

Muke tražitelja stana

Navar se bacio u traženje stana, kupio Plavi oglasnik i skoro doživio živčani slom. Izuzmimo situaciju da je cijena pristojnog stana u pristojnom kvartu 2.200 eura, ali potraga za krovom nad glavom i parketom pod nogama donosi neviđene mogućnosti za nerviranje, jer tu su, osim garsonijere u Tkalči od 6 (slovima - šest) kvadrata, mnogi stanovi "ugodni" za življenje

Dakle, što donosi potraga za adekvatnim stanom, znači kvadratura 30-40 metara četvornih, cijena do 75.000 ojra, zona trajvana, te ako ikako može pliz centralno (nije bed ak je etažno plinsko)? Uzmete si Plavi oglasnik (sada već znam da je poželjno popiti jedno žestoko prije te zapaliti i cigaretu), sretno otvorite prvu stranicu s nekretninama i skužite da se radi samo o kućama. Okej, par stranica prođemo iščuđavajući se cijenama kuća u zagrebačkoj zoni i evo ga, jednosobni stanovi, lokacija Zagreb.

Najprije vas dočeka jedno zilijun oglasa agencija za nekretnine koje su dosadne i neinformativne. Mislim, tko se može osjetiti ponukanim da nazove tvrku kojoj oglas ide ovako: "Ag. XYZ Trnsko 22, Medveščak 232, Brestje 33 novog., Mlinovi 49, Pešćenica 56, Centar 87"? Ja ne. Onda se dođe do kao privatnih oglasa. "Kao" jer vam agencija često zna zabiti isti stan i u ove prve oglase, ali i u ove druge. Tako da vam oglas za ono Trnsko može izgledati ovako: "Trnsko, mala garsonijera, adaptirana i renovirana, ful oprema, pravi bombon, 50.000 E". Dobro, s cijenom odmah ubija volju za zvanje i to je to.

No, apsurdi tu ne staju. U svojoj jednoipolmjesečnoj potrazi za domom svojim toplim nađoh par totalnih apsurda. Tako se za 18.000 eura mogla kupiti garsonijera u Tkalči od 6 (slovima: šest) kvadrata. Srećom u opis nisu stavili "prostrana garsonijera". Potom se za 80.000 ojra dalo nabaviti stan od 40 kvadrata s pogledom na Botanički vrt. Dobro zvuči? Da, ali kvaka je u tome da je spavaća soba stubištem zgrade odvojena od ostatka stana. Pa, ako se po noći pripiša, pazite da ne naletite na kasne susjede. A ne dao bog da neku virozu skupite, pa stalno u trku preko stubišta.

Potom, na Knežiji možete kupiti stančić od 33 kvadrata za 99.000 eura, fiksno. Ne, ne dobijete i poslugu uključenu u cijenu. I šlag na kraju, nekih 30 posto stanova ima napomenu "neriješen vlasnički list, samo za gotovinu". Znači, ukoliko hoćete kupiti stan koji nije baš sasvim zakonski riješen, samo gotovina igra. Sve u svemu, možda bi bilo bolje da kupim šator i instaliram se ispred radnog mjesta.