Napokon i Afion na muzičkim policama

Ivor Car

23. listopada 2006.

Napokon i Afion na muzičkim policama

Dragi Lupeži, napokon se dogodilo i to - naš mili Afion objavio je svoj debitantski album i odmah odjurio u Sevillu na WOMEX, jedan od najvećih World Music festivala. I tako su "Makovi" konačno učinili i posljednji korak kojim će mnogokoja bosanska sevdalinka i makedonska poskočica, doskočiti i do svakoga od nas, bez obzira gdje se nalazili

Naš omiljeni vokalno instrumentalni sastav Afion (makedonska riječ za mak) ovih se dana ispijajući kave po gradu može hvaliti kako se u svim boljim muzičkim radnjama može kupiti njihov novi, a ujedno i prvi album. Maštoviti kakvi jesu album su nazvali "Afion", a njihova želja za diskom seže još unazad nekoliko godina, kada se zanimljiva ekipa okupila u makedonskoj zajednici ne bi li uživala u interpretaciji tradicionalne makedonske glazbe, da bi se potom okušala i u sevdalinkama, ali i hrvatskom narodnom opusu, napose međimurskom.

Od tada pa do danas nastupili su u brojnim klubovima diljem Hrvatske, ali i Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. U njihovom repertoaru nema čega nema, od poskočica, preko ljubavnih, pa čak i erotskih pjesama, do rugalica kojima, kažu, dominira prozračan, lepršav i nježan sopran Lidije Dokuzović koji nekim Lupežima još uvijek odzvanja u glavi. Tu su i Danijel Maoduš na gitari i dvanaestici, pa Marijela Bagarić kao drugi vokal, Tatjana Bjelić na flauti, diplici i strančici, potom Nenad Kovačević na bubnjevima i Dario Pavić na kontrabasu.

Snimanje albuma završeno je prije par tjedana, a interes za njegovo objavljivanje pokazao je Aquarius records. S albuma je izvučen izrazito plesni singl "Baroš, oj Barica", koji nije prošao nezapaženo na mnogim domaćim glazbenim top listama. Bend se trenutno nalazi u Sevilli gdje nastupa na renomiranom WOMEX festivalu, nakon čega će zasvirati i na zagrebačkom Nebo festivalu. Ono čemu se vesele je veliki promotivni koncert koji će se 15. prosinca održati u maloj dvorani Vatroslav Lisinski. Dakle, iz ovih stopa u neku od onih dobrih radnji po CD Afiona na kojem ćete pronaći sljedeće izvedbe:


1. Baroš, oj, Barica / međimurska
2. Alaj, alaj, Jano / bilogorska
3. Devojče, devojče / makedonska
4. Jovka Kumanovka / makedonska
5. Stamena / makedonska
6. Goranine, ćafanine / kosovska
7. Slavuj / slavonska
8. Marijo / kosovska
9. Anadolka / bosanska
10. Ciciri miciri / makedonska
11. Okruglo zeljiče / međimurska
12. Duni mi, duni / slavonska
13. Dej mi bože / međimurska
14. Bratec kosi / turopoljska