Naše razglednice: Enti pasa dalmatinca!

Robert Marić

24. srpnja 2006.

Naše razglednice: Enti pasa dalmatinca!

Zamislite fotografiju jedne polugole djevojke kako s obale maše nekom brodu u daljini, a negdje iznad glave joj - dakle u mislima – Dalmatinac. Eto, recimo, to bi bila jako zgodna autentična razglednica, tipična za Dalmaciju. No, vratimo se na Dalmatinca koji je goloj curi u mislima. Kako znati da je on baš naše gore momak? Kako to označiti na slici? A lijepo, valja staviti sliku psa dalmatinca i sve je riješeno

Upravo tako je osmišljena naša razglednica broj jedan: cura maše brodu u daljini i misli na psa dalmatinca i čak njegov simpatični mačo glas, koji je prikazan kao: "Vauuu ...". I onda se pitamo kakva je to cura, kakvi su to Dalmatinci ... Tko tu koga ...?

Razglednica broj dva. Ona je jednostavnija: pas dalmatinac na plaži, a u kutu piše "Ave!". Pas je opet dakle, predstavnik Dalmacije, a ovo "Ave!", e sigurno se pitate čemu to. Ima i tu pojašnjenja. S "Ave!" su pozdravljali stari Rimljani (i još neki nakon njih), a Rimljanin je bio i Dioklecijan (kojega su autori također strpali u Dalmatince) i eto genijalne ideje. Dakle, pas dalmatinac pozdravlja sa "Ave!" i gdje ćeš autentičnijeg pozdrava iz Dalmacije.

I da više ne davimo i ne zavijamo, doista se pored onog vječnog pitanja što je izvorni dalmatinski suvenir, pitamo jesu li Dalmatinci psi i tko ih to s njima poistovjećuje. Ne, ovo se nameće bez ikakve paranoje i sličnih pobuda. Samo logično pitanje. Napomenimo još da je nakladnik ovih razglednica "Naša djeca".

I još jedan detalj. Ove razglednice se prema riječima prodavača "prodaju kao lude". I sad bi mogli početi novu priču o razglednicama na kojima su crkve i druge znamenitosti smještene u školjke i slične nastambe, a ima još čitav pregršt bisera, ali to ostavimo za sljedeću sezonu.