Ne bacajmo Atomske bombe

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Ne bacajmo Atomske bombe

Kako nam svakodnevno u glavi odzvanjaju pozivi za bacanje atomske bombe, zasuti smo vijestima o sukobu Izraelaca i Palestinaca, a ni kod nas nije baš najsjajnije, onda nam se teško nasmijati svemu tome uzimajući u obzir da je to sve ljudska tragedija. Ipak ova novica o internet stranici koja to čini smješno, ali i žalosno istinito.
George W. Bush se useljava u Bijelu kuću, a radnici iza njega unose električnu stolicu ili George W. Bush sjedi u ovalnom uredu i govori "E, tata sad radim što hoću...". To nije nekakva afganistanska parodija na Georga nego strip u jednoj slici koji svaki dan izlazi na adresi www.globecartoon.com . Stranica je podjeljena u pet tematskih cjelina koje govore o novoj svjetskoj ekonomiji, odnosima s Kinom, malo stripova o Slobodanu i Wiliamu Bushu koje ismijavaju njihovo viđenje sloboda i ljudskih prava.
Zadnji dio je posvećen je ratu u svijetu kao najtragičnijem i najružnijem događaju ali autori ovdje pokazuju da je to istodobno prilika velikima (USA) da pokažu malima (ostatak svijata) tko je gazda.
Uzimajući u obzir da je manje više sva Amerika stala u obranu "Novog svjetskog poretka" ovaj strip pokazuje dosta hrabrosti opredjelivši se za drugu stranu. Onu ponekad smješniju i istinitiju.