Ne križaj Križevce

Ivor Car

9. srpnja 2008.

Ne križaj Križevce

Nije Zagreb, dragi moji Lupeži, nipošto iznimka u kojoj se građani protive neobičnim, ponekad i sumanutim arhitektonskim intervencijama u gradsku jezgru. Ovih dana građani Križevaca, mjesta gdje je nekoć davno zasjedao sabor i koje su banovi generacijama smatrali svojim domom, gotovo u očaju i nevjerici očekuju rekonstrukciju koju su im priredile gradske vlasti. Što kažu oni koji se u zadnji čas pokušavaju usprotiviti, doznajte pod

Građanska inicijativa "Ne križaj Križevce!" upozorava na moguću devastaciju gradske jezgre Križevaca nedovoljno stručno realiziranim, politički motiviranim i financijski izdašnim projektom preuređenja središnjih trgova Antuna Nemčića i Josipa Jurja Strossmayera! Kako bi građane Križevaca informirala o posljedicama projekta, inicijativa za četvrtak, 10. srpnja organizira informativni skup "Gradski trgovi - je li novo i bolje?", od 19 sati u Hrvatskom domu u Križevcima.

Radikalnim promjenama bez realnog pokrića, uklanjanjem visokog zelenila i dijela drvoreda te tradicionalnih elemenata, poput starog gradskog bunara, okrnjuje se oblik trgova i mijenja njihov klasični oblik i karakter te neopravdano ruši postojeća matrica prostora! Apsurdna rješenja, poput parka osjeta usred gradske vreve, smještaja otvorenog paviljona na kaskadi te uvođenja vrtuljka, degradira se tradicionalni klasični karakter trga i negiraju Križevci kao povijesni grad s tradicijom kulture!

Najava početka radova za 15. srpnja ove godine, a bez organizirane pripreme građana na veće probleme u prolasku kroz strogi centar grada, prouzrokovat će histeriju ljudi zbog radova koji bi mogli potrajati i do dvije godine! Sve je više izvjesno da se radi o politički potaknutom projektu kojima pojedinci i interesne skupine, uoči izborne godine, žele sebi skrojiti ime za povijest, a na račun samih građana koje nisu dovoljno informirali o svemu!

U nizu proceduralnih i strukovnih promašaja tijekom realizacije projekta navodimo samo neke:
- Idejno rješenje potpisao samo jedan arhitekt iz žirija, čiji sastav je promijenjen bez obrazloženja
- Na javnu raspravu u siječnju 2008. u organizaciji Grada nisu pozvani stručnjaci iz žirija nego vlast i projektanti, a nakon održane rasprave zanemaruju se sve sugestije i pismeni dopisi stručnjaka, građana i javnosti
- Vlast čitavo vrijeme sakriva nagrađeni projekt preuređenja trgova od građana i stručne javnosti, počev od siječnja 2006. kad nisu dopustili uvid ostalim sudionicima natječaja za idejno rješenje sve do lipnja ove godine kad su zabranili uvid i Udruzi hrvatskih arhitekata.

Indikativno je da su predstavnici inicijative jučer, nekoliko sati nakon što su gradonačelniku poslali poziv na informativni skup, od tajništva grada dobili obavijest kako se gradonačelnik neće odazvati jer u isto vrijeme ima zakazanu sjednicu Gradskoga poglavarstva, koja je službeno najavljena tek danas! Postavlja se pitanje izbjegava li tim potezom gradska vlast suočavanje s građanima za čiji bi boljitak trebala upravljati gradom?

Nedavna izjava gradonačelnika Branka Hrga da će Križevci konačno s uređenim trgovima postati grad izrazito je obezvrjeđujuća za gradske ustanove, službe i institucije koje uzorno djeluju za boljitak grada, kao i uvredljiva za same građane. Ovakve izjave i potezi gradskih vrhovnika predstavljaju izravni atak na logiku, povijest, kulturu i urbano nasljeđe koje je u Križevcima stvarano stoljećima!

Građanska inicijativa
"Ne križaj Križevce!"