Tako to radi Milan Bandić

Ivan Kegelj

4. listopada 2007.

Tako to radi Milan Bandić

Zagrebački svemogući Bog Milan Bandić ovih dana malo je nemiran. USKOK mu vršlja po zgradi Gradskog poglavarstva, istražujući razmjene zemljišta u kojima se, sumnjaju istražitelji, krije kriminal težak desetak i više milijuna eura. Radi se o razmjenama zemljišta. Jednu razmjenu otkrio je Večernji list, a Lupež vam donosi još pet takvih slučajeva. Neka se nađe. Ovo je jedinstvena prilika da naučite kako se rade krupne operacije, pa stoga budite slobodni i kliknite na

Ured za suzbijanje organiziranog kriminala (USKOK) zadnjih dvadesetak dana bavio se proučavanjem imovinsko-pravne dokumentacije Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, gdje već duži niz godina glavnu i odlučujuću riječ ima zagrebački bog Milan Bandić. Povod za akciju USKOK-a anonimna je kaznena prijava, gdje je navedeno desetak sumnjivih zamjena zemljišta, navodno provedenih na štetu Grada.

Jedan slučaj - onaj sa zemljištem u Maksimirskoj ulici, objavljen je u Večernjem listu, što je pobudilo ozbiljan interes novinskih i televizijskih kuća, a kod gradskih čelnika izazvalo crva u guzici.

Lupež posjeduje gradske odluke i izvatke iz zemljišnih knjiga koje govore o šest takvih prenamjena. Osim onoga u Maksimirskoj, Poglavarstvo je mijenjalo još pet atraktivnih zemljišta u gradu za zemljište u Sesvetskom Kraljevcu, pored Dugog Sela, na lokaciji budućeg gradilišta naselja. Ovlašteni sudski vještak zemljište u Kraljevcu procjenjivao je na 185, odnosno 270 eura. Za gradnju namijenjena zemljišta u srcu gradskih kvartova procjenjivao je, pak, na 250 i 321 euro. Treba istaknuti da parcele poput onih koje je Grad dao u zamjenu za parcele u Kraljevcu na tržištu postižu cijenu od minimalnih 400 eura pa nadalje, ako ih se uopće može naći. Procjenitelj zemljišta u gradskim odlukama bio je uvijek jedan te isti vještak - otac plivača Gordana Kožulja - Mirko Kožulj.  Sve zamjene zemljišta o kojim govorimo u ovom tekstu obavljene su s poduzećima 'Karantena', 'Mala ulaganja' i 'Studio X'. Najveći broj USKOK-u sumnjivih razmjena Grad je obavio s tvrtkom 'Studio X', a njena vlasnica zove se Anita Diklić. Tvrtku je s početnim kapitalom od 20 tisuća kuna osnovala 1993 godine.

"Studio X" Gradu je dao 26.590 kvadrata u Kraljevcu, koje je vještak Kožulj procijenio po 270 eura, a zauzvrat je dobio ukupno 21 tisuću kvadrata zemljišta u zagrebačkom kvartu Savica, te u trgovačkoj zoni uz Ljubljansku aveniju, u neposrednoj blizini City centra. Iako je riječ o vrlo atraktivnim parcelama u srcu grada, predviđenim za gradnju stanova i objekata poslovne namjene (čitaj shoping centara), sudski vještak procijenio ga je po 250 i 321 euro. U nekim slučajevima, dakle, vještak je na jednake ili čak manje iznose procijenio građevinsko zemljište u srcu grada od iznosa procijenjenih za zemljište na pustopoljini, u 20-ak kilometara udaljenom Sesvetskom Kraljevcu. Najveći broj parcela 'Studio X' dobio je u jednoj od atraktivnijih zagrebačkih četvrti Savica, u ukupnoj veličini od 13.573 kvadrata. Zajedničko im je da su namijenjene budućoj stambeno-poslovnoj gradnji. Kožulj je kvadrat na ovoj lokaciji procijenio je na 321 euro.

Četvrto i peto zemljište koje je dobio "Studio X" nalaze se uz Ljubljansku aveniju, jedno u susjedstvu popularnog trgovačkog središta - 'City centra', a drugo na prostoru gdje je predviđena buduća carinska zona. Velika su 8.361 metar kvadratni, a namijenjeno također mješovitoj, stambeno-poslovnoj gradnji. Vještak ga je procijenio na 250 eura po metru kvadratnom. Zanimljivo je da se u poslu sa "Studiom X" nakon konačnog obračuna ispostavilo da Grad ovoj tvrtki ima doplatiti oko milijun eura za razliku vrijednosti razmijenjenog zemljišta. Međutim, "Studio X" velikodušno je darovao ovaj iznos Gradu (????).

Vlasnici 'Malih ulaganja' i 'Karantene' su studenti: 23-godišnji Mislav Nakić i 25-godišnja Magda Jukica - koji su poduzeća s početnim kapitalom od minimalnih 20 tisuća kuna osnovali ove godine, par mjeseci prije nego će ubosti svoj posao života s Gradom Zagrebom (čitaj Gradskim poglavarstvom (čitaj Milanom Bandićem)).

Poduzeća dvoje poduzetnih studenata od Grada su u razmjeni dobila superatraktivno zemljište u Maksimirskoj ulici, izgradivosti do visokih 70 posto, u neposrednoj blizini Dinamovog stadiona i tvornice 'Kraš'.  Važan je podatak da je to zemljište u Generalnom urbanističkom planu - GUP-u imalo oznaku BR (budući razvoj), a u novom prijedlogu izmjena GUP-a dobilo je oznaku K2 (shoping centri).

'Karantena' (Nakić) od Grada je dobila 10.100 maksimirskih kvadrata procijenjenih po 321 euro, a zauzvrat je dala 17.644 kraljevačka kvadrata procjena po 185 eura. 'Mala ulaganja' (Jukica) dobila su deset tisuća maksimirskih kvadrata po cijeni od 321 euro, a zauzvrat dala 17.326 kvadrata u Sesvetskom Kraljevcu po 185 eura.

Zanimljivo je pri tom da u trenutku kad Gradsko poglavarstvo na čelu s Milanom Bandićem donosi odluku o zamjeni zemljišta s 'Karantenom', poduzeće studentice Jukica uopće nije formalni vlasnik zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu. Odluka o zamjeni na Poglavarstvu je donesena 18. srpnja ove godine, a zahtjev za upis u vlasništvo nad parcelama u Kraljevcu 'Karantena' je zemljišnim knjigama podnijela tek 15 dana kasnije - 23. srpnja.

Milan Bandić: Neka USKOK radi svoj posao

Troje vlasnika poduzeća koja su mijenjala zemljišta s gradom odbilo je komentirati sklapanje posla života. Tajnica poduzeća Studija X nije nas mogla spojiti s Anitom Diklić, jer je potonja, tvrdi, bolesna. Sudski vještak Kožulj jučer se također nije javljao na telefon u svom uredu, u ulici Pokornoga 16. Na mobitel se također nije javljao. Gradonačelnik Milan Bandić zamjenu zemljišta na Maksimirskoj ulici komentirao je u svom redovitom tjednom nastupu na "Radiju 101".
- Poslovi se sklapaju u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, a za ovu vrstu poslova zadužena je pročelnica gradskog Ureda za imovinsko pravne poslove Ninoslava Zeković. Interes Grada je da se u Sesvetskom Kraljevcu naprave škole i vrtići. Ukoliko je bilo kakvih propusta odgovorni će snositi posljedice. Od pročelnice Zeković informiran sam da je sve u redu i u skladu sa zakonom. Njoj vjerujem, jer ona ovaj posao radi već 20 godina. Što se istrage USKOK-a tiče, mogu samo reći - neka svatko radi svoj posao, komentirao je sumnjivi posao Milan Bandić.

Kako se Grad uvezao sa studentima

Prije nego je postalo vlasništvo poduzeća "Mala ulaganja", "Karantena" i "Studio X" zemljište u Sesvetskom Kraljevcu bilo je vlasništvo tvrtke Degrad, koja ga je za 98 eura po kvadratu prodala tvrtki Dohel. Udio u Dohelu nakratko je imao i Vice Gulam, rođak predsjednika zagrebačkog Holdinga Slobodana Ljubičića Kikaša. Također, udio u tom poduzeću imao je i Pero Lozica, odvjetnik Hypo grupe koji je za Grad radio posao ustroja Zagrebačkog holdinga. Inače, Hypo grupa ujedno je i kreditirala projekt gradnje naselja u Sesvetskom Kraljevcu, iznosom nešto višim od 60 milijuna eura. Gulam i Lozica povukli su iz vlasništva. Dohel je zemlju prodao tvrtki Lethe ulaganja za 83 eura po kvadratu, a ta tvrtka na koncu je prodala zemljište trima tvrtkama s kojima je Grad obavio razmjenu zemljišta, za cijenu od 185 eura po kvadratu, što znači da su "studentske" firme za ta zemljišta platile sa oko 6,5 milijuna eura!

"Nestalo" 60-ak milijuna kuna?

Gradsko poglavarstvo ukupno je dobilo 61 tisuću kvadratnih metara zemlje na gradilištu stambenog naselja u Sesvetskom Kraljevcu, a dalo 41.100 kvadrata u atraktivnim dijelovima grada. Prosječna cijena kvadrata u Gradu pri tom je procijenjena na oko 300 eura, a u Sesvetskom Kraljevcu na 200 eura. Zemljište u Kraljevcu, prema procjeni vještaka, koštalo bi dakle oko 12,2 milijuna eura, a na atraktivnim lokacijama u gradu - 12,33 milijuna eura. S obzirom na tržišnu cijenu od prosječnih 500 eura po kvadratu izgradivog prostora u Gradu, proizilazi da je na tržištu Grad svoje zemljište mogao prodati za - 20,55 milijuna eura. Što će se dogoditi sa osam-devet milijuna eura razlike, pitanje je na koje će pokušati odgovoriti USKOK.

 


U gornjem tekstu korišteni su dokumentirani podaci, dijelovi teksta i dio informacija objavljen u Novom listu