Svi na demonstracije!

Mladen Barbarić

24. siječnja 2008.

Svi na demonstracije!

Nerviraju vas drkadžije s kravatama, gradonačelnici, biznismeni, lopovi, i ovi i oni ... Stalno vam se nepozvani guraju u živote. Htjeli bi prošetati po nedjeljnom suncu kad ono - bageri i ralice, dizalice i gradilište. Htjeli bi u kvartu popit kavu, kad tamo, mjesto brkate konobarice u bijelim borosanama novi mramorni šoping centar. Dosta vam je takvog bahatluka i ne znate šta bi više? Fino, u subotu u 11 sati krenite na prosvjed

Već sljedećeg četvrtka zagrebačka Gradska skupština na dnevnom redu ima famozni Detaljni urbanistički plan kojim će se odrediti sudbina Cvjetnog trga pa je ovo možda i posljednja prilika da Tomislavu Horvatinčiću i Milanu Bandiću kažete što mislite o njihovom naumu kojim građanima Zagreba namjeravaju oduzeti jednu od posljednjih pješačkih zona u centru. Investitori su se do sada "branili" tvrdeći kako će grad dobiti još veću pješačku površinu u sklopu planiranog, pazi sad - šoping centra.

Pa ako ni zbog čega drugog, onda radi njihovog bahatluka zavirite u kredenac i izvadite onu šerpu s probušenim dnom i krenite prema Cvjetnom. Zajedno s organizatorima prosvjeda ovlašteni ste proizvesti najveću buku u galaksiji nadajući se da će vas kravate čuti.

Pravo na Grad i Zelena akcija pozivaju vas na

MIRAN ALI BUČAN

PROSVJED

u subotu 26. siječnja u 11 sati u Varšavskoj ulici.

Gradska skupština 31. siječnja odlučuje o sudbini Cvjetnog trga.

Ne ostajte kod kuće dok se odlučuje o sudbini našeg grada, dođite na prosvjed!

P.S. Ponesite lonce, rajngle, bubnjeve i ostale predmete koji proizvode buku.

Osim vas i nas, prosvjede je podržala i pan - europska federacija Europa Nostra koju sačinjava oko 220 nevladinih organizacija koje se bave kulturnom baštinom širom Europe. Osim što je ova organizacija udruga prije šest godina zajedno s Europskom komisijom pokrenula godišnju Nagradu EU za kulturnu baštinu, od 2006. godine Europa Nostra koordinira "Dane europske baštine" - udruženu akciju Vijeća Europe i Europske komisije.

Kako je Horvatinčić zamislio Cvjetni trg pokušali su prošlog petka prikazati aktivisti Zelene akcije i inicijative Pravo na grad. Tada su u Varšavskoj ogradili 30 metara prostora koji bi prema investitorovom planu trebao biti iskorišten za golemu rampu preko koje bi ubuduće automobili gmizali u novi šoping centar. Rovarenje po pješačkim zonama GUP-om je dopušteno samo radi javnog interesa, a vi procijenite koliko je jedan privatni poslovno - stambeni kompleks u javnom interesu.

Usput, na isto mjesto u isto vrijeme doći će i zagrebački gradonačelnik koji je na neku čudnu foru odlučio sa sobom dovesti i slijedeće...

- dvije hostese (zagrebačka građanska i lipička nošnja), dva bijela ponija Napoleon i Zekan (za djecu) sa vodičima

+ Show program sa sljedećim sudionicima 

Kraljevi ulice                           
Acappella Benjamin
Boris Kosmač
Josip Katalenić            
Garavuše                                
Zvona                                     
Vanna
Jacques Houdek
ŽanaMari Lalić
Ivana Kindl
Rajko Dujmić
Evačić i Čardaš blues band
Toni Cetinski
Colonia
Miroslav Škoro
Shah Buzz

Vlatka Pokos

kao i goste

 Damir Polančec, Josip Friščić, Milan Bandić, Pankretić, Bajs, Čobanković, Zdravko I Višnja Pevec, Nadan Vidošević (HGK), Mila Horvat, Davor Meštrović, Mirko Fodor, Dražen Siriščević (HTV), Marija Miholjek I Mirjana Hrga (tv nova),Mario Mihaljević, Sonja Šarunić, Slaven Bilić, Ćiro Blažević, Robert Knjaz (RTL), Drago Plečko, Janica Kostelić, Luka Modrić, G. Koch, Z. Soldo …

 

Pogađate, ova brojna svita nije bez razloga na Cvjetnom trgu, jok! Doći će kako bi učinili dobro djelo i doprinijeli spasu Ergele Lipik i lipičkim lipicancima.Usput će ušutkati i razvodnit i prosvjed, čini mi se sjajan taktički potez. Pljuc.