NEUMOLJIVE ARHIVE: Jesu li HDZ-ove 'vlakovođe' nekad bili i 'kočničari' ili barem 'skretničari'?

Vjeran Grković

27. lipnja 2011.

NEUMOLJIVE ARHIVE: Jesu li HDZ-ove 'vlakovođe' nekad bili i 'kočničari' ili barem 'skretničari'?

Prošli tjedan smo vas upoznali sa 'Strankom hrvatskih vlakovođa' koju predvodi Jadranka Kosor, a koja nam je ispričala kako je „europski vlak povukla HDZ-ova lokomotiva“, iako su ih na putu u „veličanstvenu postaju koja se zove EU“ pokušavali sabotirati razni skretničari i kočničari. Vrijeme je da se vratimo malo unatrag, tamo negdje u 2001. godinu kada se u Saboru vodila rasprava o Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU te vidimo tko je tada bio „skretničar“ i kočničar“. Naime, prije nego li su današnji europejci, HDZ-ovi zastupnici iz protesta napustili sabornicu, u Austriji trenutno utamničeni Ivo Sanader glasno se usprotivio Sporazumu

Za početak podsjetimo vas na prošlog tjedna izrečeni govor Jadranke Kosor koji je počeo s tvrdnjom - "Europski vlak povukla je HDZ-ova lokomotiva". Potom je nastavila govoreći kako su "vozeći taj vlak, imali puno onih koji su iz sve snage kočili kad se vlak penjao uzbrdo i kad ga je trebalo gurati. Kad smo došli u neku nizinu, onda je bilo jako puno onih koji su bili skretničari pa su nas htjeli skrenuti želeći da Hrvatska skrene na neki sporedan kolosijek, da tamo čami i čeka neka bolja vremena. Ali bilo je onih koji su bili i kočničari i skretničari u isto vrijeme, a sada, kad vide da vlak ulazi u tu veličanstvenu postaju koja se zove EU, ubacili su se u kompoziciju i žele se predstaviti da su oni bili vlakovođe ili bar kondukteri".


Tko je stisnuo kočnicu?

E, sad odmaknimo se malo od prostorija NK Jaruna, gdje je premijerka počastila okupljene s ovim urnebesom i preselimo se u Hrvatski sabor, u vrijeme otprije nekih deset godina, točnije na dan 5. prosinca 2001. godine. Tog dana zastupnici su u Saboru, gdje je tada većinu činila takozvana koalicija na čelu sa SDP-om, raspravljali vodi li Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom Unijom Hrvatsku na Zapad ili je ostavlja na Balkanu. Tom prilikom, danas utamničeni, Ivo Sanader je u ime HDZ-a istupio i rekao kako je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju vrlo loš. On i njegova stranka zahtijevali su da se o Sporazumu odluči dvotrećinskom većinom svih zastupnika, gdje bi onda HDZ imao mogućnost da se po tom pitanju pretvori u „kočničara“ ili barem „skretničara“ Sporazuma odnosno one iste kompozicije, odnosno istog vlaka koji danas samo što se nije sjurio „u tu veličanstvenu postaju koja se zove EU“.


"Vlakovođe" ili "skretničari"?

Nabrajao je tada Sanader, posvjedočit će vam novinske arhive, kako Sporazum ne jamči Hrvatskoj individualni pristup EU, ni izbjegavanje institucionalnog povezivanja sa zemljama regije, tvrdeći da nigdje ne piše da je cilj sporazuma punopravno članstvo Hrvatske u EU. Uz bok HDZ-u u protivljenju su stali još samo zastupnici HSP-a. Kod ratifikacije ovog Sporazuma, kao i Privremenog sporazuma o trgovinskim pitanjima, HDZ-ovi zastupnici napustili su sabornicu, a u bojkotu glasanja pridružile su im se i kolege iz HSP-a. No, i bez njihovih glasova Sporazum je prošao, a danas se postavlja pitanje tko je uskočio „u kompoziciju“ i tko se želi predstaviti da je bio „vlakovođa ili bar kondukter". Jednako se tako postavlja pitanje kako bilo tko, bez imalo stida, može preuzeti zasluge za „ulazak u EU“ kao da je to, u najmanju ruku, njegova djedovina, ignorirajući trud i rad tisuća „malih“ ljudi koji su marljivo radili na pregovorima i ispunjavanjima zahtjeva.

Lupiga.Com