NEVIDLJIVA RUKA NOGOMETNOG TRŽIŠTA: Neuobičajena količina moći upakirana u jednoj jedinoj osobi

Miho Dobrašin

29. listopada 2014.

NEVIDLJIVA RUKA NOGOMETNOG TRŽIŠTA: Neuobičajena količina moći upakirana u jednoj jedinoj osobi

On kontrolira glavnu robu nogometne igre – talent. Niti jedan klupski dužnosnik ne može ući u njegovu mrežu. Karijera mu je uzletjela 2003. godine, uglavnom zato što se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme. Imao je talentirane tinejdžere pred kojima je tek bila karijera, a jedan od njih bio je i Cristiano Ronaldo. Danas je njegova mreža izuzetno moćna, a nogometna ekonomska ekspanzija ne prestaje puniti njegove džepove. Riječ je o neuobičajenoj količini moći upakiranoj u jednoj jedinoj osobi – on je Jorge Mendes i možete ga slobodno zvati nevidljivom rukom nogometnog tržišta.

Prije gotovo 20 godina, u svom noćnom klubu, u vjetrovitom primorskom gradiću Caminha na sjeveru Portugala, Jorge Mendes (48) postao je nogometni menadžer. Koristeći jedinu imovinu – šarm i osrednju karijeru poluprofesionalnog nogometaša – pomogao je lokalnom vrataru Nunu Espiritu Santu. Ubacio ga je u momčad Deportivo La Coruñe, kluba sa sjeverozapada Španjolske. Susret se pokazao sudbonosnim.

„Jorge nikada nije uzeo niti cent od mene premda smo se bili dogovorili da će dobiti bonus“,  kaže Nuno i nastavlja: „pred mojim očima je poderao ček istaknuvši da nikada neće biti unovčen“.

Ostali portugalski i španjolski nogometaši počeli su posjećivati noćni klub. Mendes im je nudio zastupstvo i obećavao unosne transfere. Uglađeni Portugalac, premda nepoznat većini navijača, danas je vjerojatno najmoćniji nogometni menadžer. Tijekom jednog popodneva može zaraditi milijune.

Ove godine je glavna priča nogometnog tržišta krenula sa stadiona Monaca: Mendes, u svom standardnom tamnom odijelu i sunčanim naočalama, u društvu Radamela Falcãoa, koristeći jedan od brojnih mobitela, dogovarao je posudbu kolumbijskog napadača iz Monaca u Manchester United. Također je odradio i dva od tri najveća transfera ovog ljeta: Prelazak Argentinca Angela Di Marije iz Real Madrida u Manchester United te odlazak Kolumbijca Jamesa Rodrigueza iz Monaca u Real Madrid.

Ronaldo
Njegova menadžerska karijera uzletjela je jer se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme. Imao je talentirane tinejdžere pred kojima je tek bila karijera, a jedan od njih bio je Cristiano Ronaldo. (SCREENSHOT: YouTube)

Ljetos je bio uključen u transfere vrijedne više od 250 milijuna eura, a tržišna vrijednost njegovih klijenata doseže 500 milijuna eura. Priča o njegovom uzletu otkriva moć menadžera u neefikasnom, no itekako atraktivnom tržištu koje se zasniva na osobnim odnosima. Predstavljajući igrače i trenere, dogovarajući se s elitnim klubovima, on može odrediti gdje će igrati najbolji igrači. To je neuobičajena količina moći upakirana u jednom diskretnom čovjeku.

No, dug je bio put od opskurnog industrijskog predgrađa Lisabona gdje je Mendes odrastao do kozmopolitskih stadiona. Njegov otac je radio na naftnom postrojenju, a majka je tkala slamnate šešire i košare, koje bi zatim prodavala na plaži. Sam Mendes se pokazao odličnim trgovcem na lisabonskoj uličnoj tržnici, zapravo buvljaku. Njegovi prijatelji se, pak, sjećaju impresivno popunjenih albuma sa sličicama nogometaša. Kada je napunio 20 godina preselio se na sjever Portugala i otvorio videoteku. U njoj je zarađivao više nego kao nogometaš.

„Nisam bio veliki igrač“, priznaje. Prestao je igrati s 30 godina. Do tada je već kupio noćni klub.

Njegova menadžerska karijera uzletjela je 2003. godine, uglavnom zato što se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme. Imao je talentirane tinejdžere pred kojima je tek bila karijera, a jedan od njih, Cristiano Ronaldo, privukao je Manchester United. Zajedno su otišli na sastanak s trenerom ekipe Sir Alexom Fergusonom. Ronaldo, koji tada nije govorio engleski, prisjeća se: „Mendes mi je objasnio da Ferguson želi da ostanem u Manchesteru. Bio sam šokiran i nervozan“.

Jorge Mendes
"Bio sam sretan kada sam sve stavio u njegove ruke", reći će kasnije Ronaldo (FOTO: as.com)

Poput mnogih igrača, Ronaldo je počeo smatrati agenta članom obitelji. Svatko želi dio nogometaša, pa agent, iako i sam također želi svoj dio, postavlja se kao njegov čuvar.

„Potpuno sam mu vjerovao. Bio sam sretan kada sam sve stavio u njegove ruke“, kaže Ronaldo, dok Mendes odgovara: „Cristiano je najbolji sportaš svih vremena, porušit će sve rekorde. U idućih 500 godina neće biti nikoga poput njega“.

Malo je onih s dušobrižničkom reputacijom kakvu ima Mendes. Od investicija do zdravstvenog osiguranja, on i članovi njegove agencije Gestifute, upravljaju životima svojih klijenata. Alex Ferguson ga zove najboljim agentom s kojim je radio, „bez ikakve dileme“.

„Bio je odgovoran, brinuo se o igračima do nevjerojatne razine te je bio jako pošten prema klubovima“, kaže.

Prošli tjedan je poručio da će Ronaldo mirovinu dočekati u Real Madridu.

„Nisam primio ponude za njega jer je svima jasno da ga je nemoguće iščupati iz Reala. Sretan je i tu će igrati do četrdesete godine“, oglasio se Mendes. No, on ne upravlja samo igračima. Godine 2004. namamio je Joséa Mourinha, tada trenera Porta. Otrgnuo ga je od bivšeg menadžera i lansirao u Chelsea. Danas je Mendes najbolje plaćeni agent, Ronaldo najbolje plaćeni nogometaš, a Mourinho drugi trener prema visini plaće.

Moćna je to mreža. Mourinho, sada opet u Chelseau, često dovodi igrače pod kontrolom Mendesa. Posljednji među njima je Diego Costa, bivši napadač Atlético Madrida. A Nuno, Mendesov prvi klijent, ljetos je postao trener Valencije. Odmah je povukao igrače pod zastupstvom agencije Gestifute. Klubovi često optužuju agente za manipuliranje igračima, no privatno mnogi traže Mendesa.

Tor-Kristian Karlsen, bivši sportski direktor Monaca, kaže: „On je karizmatičan, ugodno društvo i može povezati ljude na svim razinama“. Također je „lijepo obučen, gospodin“ – što je važno u svijetu gdje fina odijela i dobar izgled puno znače.

Ronaldo Murinho
Moćna je to mreža (SCREENSHOT: YouTube)

No najvažnije, on kontrolira glavnu robu nogometne igre – talent. Niti jedan klupski dužnosnik ne može ući u njegovu mrežu. Neprekidno radi – često putuje sa suprugom Sandrom koja radi za agenciju Gestifute i s kojom ima troje djece. Iz prijašnjeg braka ima još dvije djevojčice. Kaže da može dnevno potrošiti 20 sati na telefonu.

„Mislim da ima četiri mobitela, barem toliko ih drži na stolu“, kaže Roberto Branco Martins iz Europske udruge nogometnih agenata.

Mendesov utjecaj na portugalsku ligu je enorman. Portugal mu, naime, služi kao vrata Europe za južnoameričke igrače: Falcão, Rodriguez, Di María i Costa prošli su njima. Djelomično zahvaljujući njemu dva kluba iz osiromašene zemlje, Benfica i Porto, nalaze se na ljestvici 11 najboljih europskih klubova. Njegove makinacije, međutim, ponekad propadnu. Čini se da su on i Ronaldo ljetos lobirali u Real Madridu za dovođenje Falcãoa. Čak je i Kolumbijac na Twitteru stavio „Hala Madrid“, uzvik iz navijačke pjesme. Real Madrid nije popustio. Nije bitno, nogometna ekonomska ekspanzija puni Mendesove džepove. Ovog ljeta su klubovi pet najjačih europskih liga potrošili na transfere rekordne 2,3 milijarde eura. Njegovi igrači zarađuju sve više zahvaljujući klauzulama iz ugovora.

Mike Forde, osnivač Ingenio Managementa, sportske konzultantske kuće iz New Yorka, kaže: „Jorge Mendes je spojio zavičajni svijet nogometa sa svijetom trgovine“.

Možete ga slobodno zvati nevidljivom rukom nogometnog tržišta.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/screenshot