Nizozemske TV kuće ne žele film o Islamu kao izvoru zla

Saša Čokljat

13. ožujka 2008.

Nizozemske TV kuće ne žele film o Islamu kao izvoru zla

“Nadao sam se da će neka tv kuća u Nizozemskoj reći: Imate pravo to učiniti, dajemo vam podij.”, ogorčeno Geert Wilders, nizozemski političar i novopečeni filmaš, komentira nezainteresiranost tamošnjih tv postaja za prikazivanje njegovog filma o Kuranu u kojem lamentira zašto bi trebalo zabraniti 'fašističku i barbarsku knjigu Kuran'. Koji su njegovi najnoviji dojmovi i što o svemu kaže kontroverzni Kurt Westergaard, danski autor Muhamedovih karikatura, doznajte pod

Geert Wilders je vrlo potresen i tužan. Tek što je željezo izvadio iz vatre, nastali su problemi. Ipak, ma koliko je situacija teška, on od borbe ne odustaje. Naime, niti jedna televizijska kuća ne želi prikazati njegov film o Kuranu “Fitna”. “Nadao sam se da će neka televizijska kuća u Nizozemskoj reći: Imate pravo to učiniti, dajemo vam podij.”, potreseno je izjavio. Lider Slobodarske stranke je u posljednjih nekoliko dana kontaktirao različite javne i komercijalne televizije. Međutim, nitko u Nizozemskoj ne želi prikazati u cijelosti sporni 15-minutni film, a ”to je uvjet od kojeg ne odustajem! Nikakvi fragmenti ili blokovi sa diskusijom između dijelova filma ne dolaze u obzir. Time bi se smisao filma izgubio u cijelosti.”, objašnjava Wilders.

Televizijske postaje ne žele biti propagandi kanali

“To ja razumijem. Ali u filmu se nigdje ne spominje PVV (Slobodarska stranka). Naravno da imam politički cilj i interese u tome. Ali sigurno ne mogu, nakon svega, hladno dozvoliti rezanje. Još uvijek ga jako želim vidjeti prikazanog na televiziji. Ali radije ću ga imati u cijelosti na internetu, nego djeliće na televiziji. TV postaje su, naravno, potpuno odgovorne za predjelo i desert. Znači, za diskusije prije, tijekom i poslije prikazivanja filma. I ja to smatram u redu. Onda ću se sa svakim upustiti u polemiku. Ali ne i nakon rezanja mog filma, koji je vrlo važan za dokazivanje zla koje dolazi od Islama i neosporne činjenice da se fašistička, barbarska knjiga Kuran mora zabraniti.”

Wilders bi pristao na kontrolu filma unaprijed

"Da je bilo koja televizija izrazila želju da pogleda film unaprijed, prije prikazivanja, onda bih im to i dozvolio. Naravno da razumijem da žele znati što emitiraju. I da tamo ne stoje neke gluposti, nego moj trud i moja vizija! To je jedan vrlo lijep film, čist film, 100 kilometara u okviru zakona."

Konferencijski centar Nieuwspoort je izgleda spreman emitirati film

“Za mene je to druga najbolja opcija. Upitao sam ih  može li se to dogoditi 28. ožujka.  Uostalom, taj datum je još vrlo neizvjestan. Donio sam zaključak da rukovodstvo Nieuwspoorta moram prisiliti na odluku. Čine se spremnima prikazati moj film. Ali ukoliko oni žele da ja preuzmem brigu o sigurnosti dan prije, za vrijeme emitiranja i dan poslije emitiranja filma,  onda ja, naravno, nikada ne mogu ispuniti takve uvjete."

Osoblje Nieuwspoorta bi se našlo u velikoj brizi i strahu

“Ma razumijem ja to, naravno. Ali isto tako, ja nemam novac kojim bih garantirao potpuno osiguranje. A ako ja tamo pod nekim strahom moram sjediti, onda ni to neće ići. Onda ponovno moram tražiti nove opcije.”

Veliki broj Nizozemaca u inozemstvu je zabrinut, npr. nizozemske tvrtke i liječnici. Osjeća li Wilders ikakvu odgovornost?

“Veliki je pritisak, ali ne mogu se ja zato osjećati odgovornim. Glava im je u opasnosti zbog premijera Balkenende, koji je, na sva zvona, upotrebljavao vrlo teške riječi: napasti, poginuti, nastradati ... On je kriv zbog pranja ruku od istine i upotrebljavanja nekakve megafonske politike zastrašivanja Nizozemaca. Kako ja mogu biti odgovoran za nešto što još niti ne postoji, zbog nečega čemu se ni sadržaj ne zna i o čemu još nitko ne može suditi ? Zbog nečeg što je tako plemenito.“

Predsjedavajući kluba CDA, Pieter van Geel je izjavio da “istinski sadržaj filma više nije od važnosti za mehanizme koji su se već pojavili”.

“Samo u njegovoj glavi. Ja samo mogu biti odgovoran za sadržaj. Već sam od mjeseca studenog prošle godine, mogao emitirati film u preko tri stotine TV programa, ali to nisam napravio (o.a. film je tek nedavno montiran). Oni – Balkenende, Verhagen, kabinet – oni su to napuhali puno većim nego što stvarno jeste. Ali ja primam punu podršku. U mojem e-mail boxu se nalaze još 1.102 nepročitana e-maila. Od sveukupnih reakcija je 90% vrlo pozitivnih. Ostali su tobože strašno ljuti. Uostalom, i jedan član PvdA mi je došao i rekao da je jako nezgodno da moraju braniti prikazivanje  moga filma ali je to ono što će učiniti. Eto, to govori već puno, da se samo diskutira o tome kako zabraniti film. Ali na sreću, to se neće dogoditi.”

Film službeno nije zabranjen. Premijer Balkenende je u pregovorima sa Bruxellesom i pokušava se dogovoriti sa članicama EU. Premijer traži potporu Europske Unije za zabranu prikazivanja filma, a iz svega bi se moglo naslutiti da traži i onu drugu potporu, za prikazivanje. Bitno je da ima potporu i da iza toga ne stoji sam. U međuvremenu, kao što vidimo, televizijske kuće odbijaju prikazati neonacistički film, kojim se žele potkrijepiti razlozi zabrane čitanja i posjedovanja Kurana u Nizozemskoj, te dokazati potreba protjerivanja muslimana iz zemlje. Wilders se još uvijek nada da će u tome i uspjeti, a ono što mu na kraju preostaje je prikazivanje filma na internetu.

Sljedeća bitna stvar je da mu je 13. ožujka onemogućeno emitiranje filma i u Nieuwspoort press centru, njegovoj drugoj soluciji. Djelatnici Nieuwspoorta su bili u velikom strahu zbog samog osiguranja i mogućnosti bilo kakvih terorističkih akcija, potaknutih spornim filmom. Rukovodstvo je donijelo odluku o neemitiranju filma, zbog loših uvjeta osiguranja. Danski karikaturist Kurt Westergaard, osim po karikaturama Muhameda, poznat i po ružičastim maramama oko vrata, te pripijenim ružičastim hlačama, dao je nesebičnu podršku Wildersu. Pri tome je u nevjerici i samouvjereno izjavio da se takvo što u Danskoj ne bi moglo dogoditi, jer bi automatski pala vlada. On ponavlja samo još jednu tlapnju o slobodi govora po svaku cijenu. Svoje uratke objašnjava zabavom i željom za provokacijom, te slobodom umjetničkog izražavanja. Kaže da ne zna što su istinski Wildersovi motivi, ali mu pruža nesebičnu moralnu podršku.

A što su najvjerojatnije Wildersovi motivi? Mržnja, neonacističko promišljanje i karijerizam. Provokacija radi provokacije i vjerojatno umišljena teza o generalizaciji određene religije kao krive, zle i barbarske.  Ako se ide slijedom slušanja i čitanja njegovih govora i izjava, lako se da zaključiti da su mu sve muslimanske nacije, a posebno Marokanci, Turci i Iranci trn u oku. Njegov motiv je neopisiva mržnja, koja bi, da joj se da maha, rezultirala katastrofalnim posljedicama. Nije potrebno tražiti drugo objašnjenje. Kraljevina Nizozemska do dana današnjeg nije imala ni jednu realnu opasnost od muslimana i toliko promicanog islamskog terorizma. Jedini koji za sada predstavlja realnu opasnost je Geert Wilders.