Lekcija: "Ne izazivaj milijardu muslimana"

Ivor Car

30. siječnja 2003.

Lekcija: "Ne izazivaj milijardu muslimana"

I dok se Bush obraća naciji, svojoj naravno, ali i svim nacijama svijeta koje strijepe od njegovog slijedećeg poteza, oglasio se Vatikan, upozorivši Sjedinjene Američke Države da ne izazivaju neprijateljstvo milijarde muslimana. Nevezano uz Vatikan svoje mišljenje o eventualnom ratu dali su i Bosanci!
Svakodnevni smo svjedoci desecima vijesti u kojima nam Amerika poručuje da je spremna, da Irak izaziva i ne poštuje nikoga, slanju još vojnika i još vojne opreme u Zaljev, i to se ponavlja iz dana u dan, sve do dolaska onoga dana koji očekuje cijelo čovječanstvo. Danas smo svjedoci još jedne vijesti, vijesti u kojoj Vatikan upozorava Sjedinjene Države na moguće posljedice svojih namjera. "Vatikan želi da SAD promisli o tome da li treba iritirati milijardu muslimana", rekao je državni tajnik male nezavisne državice u potpunosti okružene Italijom, crkvene države Vatikana. Osim toga taj državni tajnik, ujedno i kardinal, Angelo Sodano, napomenuo je još jednom kako je službeni stav njegove države da do rata protiv Iraka ne treba doći. To je samo nastavak politike koju je već nešto ranije ovoga mjeseca započeo papa uputivši jake kritike na mogući rat u Iraku. "Preventivni" rat protiv Bagdada nema niti moralne niti pravne temelje i mogao bi samo uzrokovati antagonizam između krščana i muslimana. Sodano se dodirnuo i Europe, ukazavši na njeno nejedinstvo u odnosu prema eventualnom ratnom pohodu protiv Iraka, odnosno nejedinstvenoj vanjskoj politici.
Za to vrijeme Vijeće sigurnosti UN-a započelo je još jednu sjednicu vezanu uz razoružanje Iraka, ustvari konzultacije, ovaj put zatvorenu za javnost, a svoje mišljenje o tematici dat će osim inspektora UN-a i 15 veleposlanika.
Kako se veleposlanik jedne male državice ne nalazi među spomenutom petnaestorcom, njegova država je svoje mišljenje odlučila dati putem javnosti. Riječ je o Bosni i Hercegovini koja je, kako se ne bi pretjerano zamjerila velikom bratu, kao prvo izjavila da podupire stajalište predsjednika Busha o ratu protiv terorizma, koji je svjetska opasnost broj jedan (terorizam, a ne Bush). Nakon toga službena BiH se očitovala o problemu Iraka, te u tom očitovanju pozvala suprotstavljene strane da krizu riješe na miran način, a oni koji bi taj način morali iznaći prema ministarstvu vanjskih poslova BiH, je ekipa iz Vijeća sigurnosti UN-a.
Dakle, kao što ste mogli primjetiti više puta u ovom tekstu rečeno je kako će se rat voditi u Iraku, a nama običnim smrtnicima ostaje da čekamo još neko vrijeme i uvjerimo se hoće li oni koji bi rat započeli, zbilja ispuniti svoje prijetnje!