Nogomet: Lucio i Marc-Viven Foe

Navar Glibotić

29. lipnja 2003.

Nogomet: Lucio i Marc-Viven Foe

Današnji nogomet je na svojevrsnoj prekretnici, ipak je reprezentativac jedne dosta jake nacionalne reprezentacije preminuo na terenu. A jedan drugi igrač, stalni reprezentativac prvaka svijeta, pokazuje se u nekom drugom svjetlu koje bi se moglo predstaviti jednim znakovitim pjesmuljkom: "Nije u šoldima sve..."
U svijetu modernog nogometa, koji cilja samo na financijsku dobit (zbog čega su nogometaši počeli i umirati na terenu), primjer jednog braniča je skoro pa jedinstven.
Naime, iako je Real Madrid nudio brda i doline brazilskom braniču Luciu da pređe iz Leverkusena, ovaj je to odbio. Razlog? Skoro nevjerojatan. Lucio je navijač Barcelone i nije želio prijeći u njihovog smrtnog neprijatelja. Doduše, postavio je uvjet pod kojim bi igrao, ali je on apsolutno bio nemoguć. Iako, kada je Real Madrid u igri, gotovo ništa nije nemoguće.

Kad se već piše o nogometu, moglo bi se nešto dodati in memoriam o Marcu-Vivenu Foeu, pokojnom reprezentativcu Kameruna i nogometašu Lyona na posudbi u Man Cityu. On je umro na lyonskom stadionu kao najnovija žrtva FIFA-inog pretjerivanja s natjecateljskim kalendarom. Možda se sada napokon razmisli o radikalnom rezanju broja tekmi, jer iako su nogometaši pomalo nebulozno plaćeni, ljudska fizionomija ima ograničenja. Svidjelo se to Seppu Blatteru ili ne.
P.S. Stadion u Lyonu najvjerojatnije će od skora ponijeti ime Marca-Viviena Foa.