Spora FIFA-ina pravda

Navar Glibotić

8. studenog 2002.

Spora FIFA-ina pravda

Da, pravda jeste spora! U FIFA-inom slučaju i izmjerljivo spora. Njima treba malo duže da se aktiviraju u rješavanju starih problema. Evo primjerice tek sada su se sjetili čistiti prljavi veš uprljan na prošlom Svjetskom prvenstvu u nogometu...

E, sada, 5 (pet) mjeseci nakon Mundijala sjetili su se kazniti suca Byrona Morena, čovjeka koji je bio najbolji korejski nogometaš u utakmici osmine-finala između Koreje i Italije. Da podsjetimo, on je tada dosudio u najmanju ruku sumnjiv jedanaesterac (oko naše sokolovo Beusan isto je reklo da je Moreno fula), a zatim je bez razloga isključio Francesca Tottija (tu se oko naše sokolovo skoro složilo sa  sucom, ali se sutra predomislilo).

Cijela Italija tada je digla hajku na Morena, navodno je došlo i do aerodromskog sukoba između talijanskih nogometaša i ekvadorskog suca. Gotovo da je Italija pokrenula ratnu hajku protiv Ekvadora (koji je već sudjelovao u stvarnom nogometnom ratu s Kolumbijom). Posebno jer su ih zajebali i u prijašnjim utakmicama na Svjetskom prvenstvu.

FIFA je sada odlučila da Moreno nema šta raditi na međunarodnim tekmama. Jednostavno je nesposoban, kilav šta bi rekli doli u Dalmaciji. Jedino nije jasno zašto je krovnoj nogometnoj organizaciji trebalo tako dugo da skonta da ovaj nema pojma. Možda da se prašina slegne, pa da ne ispade da su fakat oni bili u k...u s izborom sudaca iz Ž zemalja.

Inače, zanimljivo je da je ovaj sudac ušao u anale nogometne gluposti i u svojoj zemlji, jer je produžio tekmu 12 minuta dok domaćin nije zabio dva gola i pobjedio (sjeća li se itko Maksimovića, utakmice Olimpija-Partizan, gola u 104. minuti kojim je Hajduk spušija prvenstvo Juge?). Tamo je kažnjen s 20 utakmica nesuđenja.

Za kraj, Talijanima jako malo znači ova kazna. Dokazali su da ih je sudac (nesposobni i glupi) izbacio, ali koga to briga? U analima će ostati da je Koreja igrala polufinale Svjetskog prvenstva, a Talijani s jakom igračkom garniturom su otišli kući nakon osmine-finala. Italiju bi vjerojatno zadovoljilo samo javno strijeljanje Morena, uz reparacije Ekvadora.