Novogodišnje "glazbene" zarade

Ivor Car

30. prosinca 2003.

Novogodišnje "glazbene" zarade

Vjerujem kako su neki od vas proteklih dana ostali sablažnjeni spoznajom koliko će hrvatski pjevači, glazbenici, muzičari, harmonikaši ili što god već da jesu, dobiti novaca, para, love, peneza, šoldi, lastre ili čega već, za nastup na kakvom dočeku Nove godine. Je li slično u susjednoj nam BiH i za koliko će se, primjerice obogatiti naš najpopularniji kolumnist, Edo Maajka

Kao prvo ne mogu odoljeti a da ne započnem ovu novicu s nečim što nema nikakve veze s temom spomenutom u uvodu, s nečim što samo govori o "visokoj" hrvatskoj svijesti. Ne da mi se pisati posebna novica samo zbog toga, pa ću uzurpirati prostor "zabavljačima". Radio 101 je jučer u svom programu najavljivao neke od dočeka Nove godine po zagrebačkim restoranima, hotelima, motelima, pa i po nekim neidentificiranim prčvarnicama. Uglavnom odgovorna muška osoba meni nepoznatog ugostiteljskog objekta, govorila je o dočeku koji organizira njegova tvrtka, pa se dotaknuo i glazbe, muzike ili čega već. Opet uglavnom, kaže kako će kod njih svirati, meni nepoznat, tamburaški sastav, te da će taj sastav svirati sve osim … (pauza od nekoliko sekundi) … narodnjaka … (podsmijeh tipičan za likove iz crtanih filmova) … prekid radijskog priloga. Tamburice?!?

Nego vratimo se mi na ono što smo u uvodu najavili. Koliko sam upućen, 30 000 eura najveća je suma za novogodišnji dočekušu nekog hrvatskog glazbenika (Thompson - Zagrebački Velesajam). Pih, tričljivih 230 000 kuna za zabavljanje nažderanog i napitog, a samim time i dobro raspoloženog naroda, u trajanju od sat vremena, pa ajde neka je i od nekoliko sati. Ipak, čujte, cijena je tolika zbog nevjerojatnog odricanja od osobnog užitka proslave te "najluđe večeri". I onda se po televiziji priča kako se od muzike u Hrvatskoj ne može živjeti. Ma ajde dobro, to je samo rijetkima "kašika upala u med". Takva situacija je kod nas, a kod susjeda Bosanaca i Hercegovaca, te ostalih, situacija je ipak malo drugačija, sudeći barem po nekoliko primjera koje su nam došapnuli iz Bljeska. Ne znam tko je njima došapnuo, ali baš je bio škrt, jer imamo podatke o samo tri novogodišnje zarade.

Trenutno najpopularnije lice u BiH, ukoliko isključimo narodnjake (valjda one koje kod onoga neće svirati oni tamburaši), Edo Maajka, nastupit će u sarajevskoj Skenderiji i u padže staviti 6 500 eura (valjda će barem vodit na neki ručak od te love, ako ga ne izrade kao što mu se znalo dogoditi). Došapnuta informacija je provjerena, ali neću vam reći je li i točna. 

Visina "glavonjinog" honorara zapravo niti ne čudi, ali povećanje konta Mladena Vojičića Tife, drugog glasa pastirskog rocka uopće, itekako čudi. Naime, on će nastupiti također na Skenderiji i za nastup dobiti 5 000 eura. Valjda na račun "starih dana". Negdje oko 1 200 eura dobit će hrvatskoj publici gotovo nepoznata grupa "Mjesečari", koji će uz našeg kolumnistu i Tifu zabavljati Sarajlije.

I to je to. Informacija nemamo više, tek za ovaj trio koji će nastupiti u Skenderiji na koncertu nazvanom "Svi marš na ples" kojem su mogli biti nazočni svi oni koji su se isprsili za 15 konvertibilnih marona (nešto više od 7 eura). No, ni to nije sve, jer nastupit će i novopečene zvijezde OBN-ovog Super Nova music talents, Amel, Enver, Jelena, Suana. Koliko će im džeparca dati njihov "Veliki braco i gazda, sve u jednom" OBN, ne znamo, ali vjerujem kako će biti riječ o pravoj sići.