O Đoletu puno toga novog

Božidar Alajbegović

6. rujna 2003.

O Đoletu puno toga novog

Imena Đ. Balaševića i M. Jergovića sigurno spadaju među najčešće spominjana na ovome sajtu. Tome je razlog, naravno, što se radi o dva neosporna genijalca, o kojima ćemo vas i ubuduće redovito izvještavati. A kakve smo zanimljive novosti za vas prikupili o spomenutom novosadskom kantautoru, saznajte u nastavku...

Već je sasvim očigledno je da je Balašević definitivno odlučio svoje, mnogima od vas jako dobro poznate, već tradicionalne prosinačke svirke u Deželi preseliti u beli Zagreb grad, jer je velika dvorana  Doma sportova, u tu svrhu već bukirana za datum 27.12.2003.  

Inače, također saznajemo da se Đoletov virtuozni violinista Ignac Šen, čiji izostanak sa ovoljetnog koncerta u Opatiji mnogi (uključujući i gore potpisanog) još uvijek ne mogu preboljeti, u potpunosti oporavio od srčanog udara te je već "draškao anđelčiće svojim gudalom" na nedavno održanom koncertu u Ankaranu.

Mediji istočnih nam susjeda donose i (još nepotvrđenu) vijest kako Balašević piše scenarij za film o Vasi Ladačkom (!!!), a režije bi se, navodno, trebao prihvatiti Ljubiša Samardžić.

Najdraži nam novosadski poeta već više od mjesec dana piše redovitu tjednu kolumnu za časopis Blic, a pomoću slijedećeg linka možete pročitati svih 5 dosad objavljenih njegovih tekstova. Posebno je zanimljiv onaj u kojemu se Đole osvrće na nedavni Bajagin koncert u Splitu, koji je prekinut zbog suzavca bačenog među publiku.

U Zagrebu grupica Đoletovih fanova nedavno je pokrenula Internet stranicu posvećenu Panonskom mornaru. Iako je dio sadržaja sajta još uvijek "under construction" već je sada sasvim razvidno kako je riječ o fino zamišljenoj i odlično dizajniranoj stranici koja će obilovati zanimljivim sadržajem. Pronaći je možete na web adresi www.remorkeri.com.

Brojnim obožavateljima Balaševića i ubuduće ćemo na Lupigi servirati najnovije vijesti o njihovom idolu, ali ipak, da ne ostane zakinuto i ono drugo ime iz uvoda, moramo reći da je najnoviji Jergovićev roman Dvori od oraha u nepuna dva mjeseca od objavljivanja već premašio tiražu od 1 400 prodanih primjeraka (unatoč nemaloj cijeni od 250 kn).
Raduje spoznaja kako dobra domaća literatura u Hrvatskoj još uvijek ima svoju publiku...