OBRAZLOŽENJE HRT-A: „Da, ukidamo 'Treću povijest', treba nam nešto inkluzivno“

N.Š.

12. lipnja 2016.

OBRAZLOŽENJE HRT-A: „Da, ukidamo 'Treću povijest', treba nam nešto inkluzivno“

Kako je Lupiga i pisala u petak, HRT ukida „Treću povijest“, mozaičku povijesno znanstvenu emisiju koja se od početaka emitira na Trećem programu HTV-a. Tako je odlučio vršitelj dužnosti glavnog urednika tog programa Krešimir Čokolić, stoji u odgovoru što ga je HRT poslao na Lupigin upit o razlozima ukidanja emisije.

Potvrđena su i nagađanja da će „Treću povijest“ na jesen zamijeniti nova povijesna emisija.

„Na Hrvatskoj radioteleviziji u tijeku je unutrašnji natječaj u okviru kojega se prikupljaju koncepcijske ponude za jesensku programsku shemu Trećega programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 3). Na natječaju se, među ostalim, prikupljaju ponude i za novu emisiju o povijesti koja bi se emitirala u nedjeljnomu večernjem terminu, a odluku o tome donio je vršitelj dužnosti glavnoga urednika Trećega programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) Krešimir Čokolić”, stoji u odgovoru koji potpisuje radna jedinica Komunikacije.

NASTAVAK ČISTKE NA HRT-U: „Treća povijest“ odlazi u povijest

Na pitanje zašto se emisija ukida dobili smo odgovor prepun zanimljivih formulacija: „Programsko vodstvo smatra kako taj televizijski program u svojoj širini treba biti prepoznat kao inkluzivan zbog čega se traži novi koncept emisije o povijesti kojim bi se omogućio još cjelovitiji pregled najnovijih dosega svjetske i hrvatske historiografije te proširio krug povjesničara koji se predstavljaju gledateljima i cjelokupnoj javnosti. Novi koncept emisije svakako bi trebao ostati otvoren i svim povjesničarima koji su se dosad pojavljivali i predstavljali u okviru emisije Treća povijest”.

Treća povijest
Ovaj koncept nije bio dovoljno "inkluzivan" (SCREENSHOT: HRT)

Kako se u odgovoru ne demantira naše pisanje o tome kako će „novu“ i „inkluzivnu“ povijesnu emisiju voditi dvije povjesničarke s Hrvatskih studija s gostima sa svojeg te Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) – ne preostaje nam nego strpjeti se do jeseni da vidimo što nam se novoga u novoj shemi sprema.

Povjesničar Tvrtko Jakovina, redovni profesor svjetske povijesti FFZG-a i voditelj emisije u kojoj smo imali prilike gledati gostovanja vodećih svjetskih povjesničara, već se pozdravio s ekipom – kako je rekao za Lupigu. Posebno se neprofesionalno HRT ponio upravo prema stručnim suradnicima emisije koje se nisu potrudili niti obavijestiti o njenom otkazivanju.

Emisije „Treća povijest“ i dalje se mogu pogledati na iHRT servisu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot HRT