ODGOVOR NA TENZIJE U PIRANSKOM ZALJEVU: Na Bačvicama pomiješano „slovensko“ s „hrvatskim“ morem

I.F.

15. siječnja 2018.

ODGOVOR NA TENZIJE U PIRANSKOM ZALJEVU: Na Bačvicama pomiješano „slovensko“ s „hrvatskim“ morem

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

„Zdravo Ante! Donosim sa sobom osam litara prije tri sata zahvaćene morske vode. U jednoj prozirnoj plastici je pet litara, a u drugoj tri“, poručio je prošli tjedan slovenski kantautor, pjesnik, performer i aktivist najšire moguće sorte, Marko Brecelj, svom prijatelju, splitskom konceptualnom umjetniku Anti Kuštri

Nakon što je u petak odao posljednju počast Predragu Luciću, Brecelj je tih osam litara „slovenskog“ mora na koncu pomiješao s „hrvatskim“ morem na poznatoj splitskoj plaži Bačvice.

Tim postupkom, objašnjava Kuštre, Brecelj je prosuvši „slovensko more“, dovršio performans „Arbitrarni postupak – dijeljenje mora“. Naime, prvi dio performansa održan je 1. siječnja, kada je Kuštre u Piranu četiri-pet litara "hrvatskog" mora pomiješao sa „slovenskim“ morem. Svojevrsni je to odgovor dvojice umjetnika na dizanje tenzija u Piranskom zaljevu, nakon što je objavljena arbitražna presuda o granici u tom zaljevu. Podsjetimo, hrvatski ribari u zaljevu plove pod pratnjom hrvatske policije, dok je slovenska policija ribarima pisala kazne, a dio ovdašnje braniteljske populacije najavljivao invaziju na zaljev.

„Na bocama je Brecelj napisao 'Litri za Predraga', crnim flomasterom, a ja sam bočno nadopisao, crvenim, 'Slovensko morje'. Kako je to izgledalo i zvučalo, vidjet ćete uskoro, kada video bude montiran i postavljen na Youtube“, napisao je na svom Facebook profilu Kuštre. Do tada evo kako je prošao susret dvojice majstora performansa.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Ante Kuštro - Snimio V. Martinović

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.