CRKVA SVETOG MARADONE: On je njihov Bog! Doslovno!

Mladen Barbarić

6. veljače 2013.

CRKVA SVETOG MARADONE: On je njihov Bog! Doslovno!

Njemu u čast održavaju se mise, slavi se njegovo rođenje i Uskrs. Ima svojih deset zapovjedi, a postoje i televizijske snimke koje bez sumnje potvrđuju da je napravio barem jedno čudo. Obožavan je diljem svijeta, a njegova magija i misticizam plijene sve generacije.

„Mnogi su nas optuživali, i još uvijek nas optužuju kako se sprdamo s Bogom. No, mi to ne radimo. Za nas Argentince to je logična stvar. Nogomet je religija, a Diego Armando Maradona je bog nogometa“, objašnjava Alejandro Veron, jedan od osnivača Maradonine crkve koja je 1998. godine osnovana u Rosariju. Iako su počeli sa skromnih dvjestotinjak osnivača, danas Maradonina crkva broji oko 15.000 članova. Prema riječima samih osnivača, radi se o Maradoni, čovjeku Bogu koji ne može imati fan klub kao neka obična zvijezda.


Diego naš koji si na terenima,
Sveta budi tvoja ljevica... (SCREENSHOT: YouTube)

Baš kao što je Katolička crkva brojne rituale i običaje naslijedila od prijašnjih vjerovanja i božanstava, tako je i Maradonina crkva dosta toga preuzela od Katoličke crkve. Primjerice, molitve i krunice sastavljene od 36 lopti koje predstavljaju 36 golova koje je D10S postigao u dresu Argentine. Kako je kršćanstvo preuzelo slavljenje Božića i Uskrsa od poganskih božanstava (Božić od zimskog solsticija, a Uskrs od proslave božice plodnosti Estere ), tako su i u Maradoninoj crkvi odlučili "prisvojiti" kršćanske proslave.

Kao Božić izabrali su dakako datum Diegova rođenja, 30. listopada. Na taj svečani dan pripadnici Crkve u slavu svoga Boga jedu pizzu Napolitanu i nazdravljaju Diegu. Ulogu Uskrsa preuzeo je 22. lipanj, dan na koji je 1986. godine Maradona u ime svih Argentinaca Englezima naplatio Malvine i izveo čudo kada je protiv svih pravila zabio regularan gol rukom.

„Diego je ovome narodu napravio nešto što mu nikada nećemo zaboraviti. U različitim trenucima naših života, on je brojne generacije Argentinaca ujedinio i učinio sretnima zajedno“, kaže Veron, jedan od Apostola Maradonine crkve.


U molitvi (SCREENSHOT: YouTube)

Razloge idolatrije možda je najbolje opisao Maradonin suigrač, Jorge Valdano: „Kada se Maradona prestao aktivno baviti nogometom, Argentinu je ostavio u traumi. On je bio više od genijalnog nogometaša. On je bio taj posebni faktor kojim je čitav narod kompenzirao nekoliko vojnih diktatura i socijalnih frustracija svih vrsta. On je ponudio izlaz iz kolektivne frustracije i to je ono zbog čega ga ljudi obožavaju, zbog čega je ovom narodu Diego božanska figura“. 

 

Toliko božanska da u njegovu slavu drže mise i mole se.

Diego naš koji si na terenima,
Sveta budi tvoja ljevica,
Daj nam tvoje magije.
Učini da se tvoji golovi pamte
kako na nebu tako i na zemlji.
Tvoje magije daj nam danas,
i otpusti Englezima,
kako mi otpuštamo napuljskoj mafiji,
i ne daj se uhvatiti u ofsajdu,
nego izbavi nas od Pelea i Havelangea.
Diego!

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: El Grafico