Maradona je Hrvat?!?

Ivor Car

14. rujna 2002.

Maradona je Hrvat?!?

Iz sinoćnjeg Dnevnika HRT-a, saznali smo kako možemo biti sretni i ponosni, jer pisac biografije najboljeg nogometaša u povijesti najdraže igre u Hrvata, pročačkao je malo po korijenima Diega Armanda Maradone i otkrio kako je Mali zeleni ustvari-Hrvat. Šokirani ovom, malo je reći, senzacijom ne znamo što bismo rekli
Gledatelji sinoćnjeg središnjeg Dnevnika najmoćnijeg hrvatskog medija, HRT-a, ostali su zapanjeni jednom sportskom vijesticom. Naime, slavni nogometaš Diego Armando Maradona je porijeklom Hrvat. Nakon senzacionalističkog buma koji se čuvši tu životno bitnu vijest, dogodio u mojoj glavi, propustio sam ostatak te vijesti. Zbog toga, priznajem, krajnje neprofesionalnog pristupa, u ovoj vijesti ću vas uskratiti za neke značajne podatke, iako oni zapravo nisu ni bitni, jer čini se bitno je samo to da je Mali zeleni-Hrvat. No, ukratko ću vam reći, vijest smo saznali telefonskim putem iz Francuske, gdje se netko dokopao friške Maradonine biografije. Pisac te biografije proučavao je Diegovu genealogiju i iz tog čudovišnog nauka o postanku otkrio kako je Diegov praprapradjeda (ispričavam se ako sam nekoga prevario s jednim pra) pravi Hrvat. Što više i Hrvatina, jer je plemić s jednog od mnogobrojnih hrvatskih otoka. Eto, tako bi to bilo ukratko. Tragajući po bespućima weba hrvatske televizije, nismo mogli naići na pisani oblik ove vijesti kako bi vas uputili u zbilja točne i provjerene podatke. Vijest kao da je nestala, kao da je nikada ni nije bilo. Tko je čuo, čuo je!
A sada ja vas pitam da li se osjećate ponosnijim sada kada znate da je praprapradjed Diega Armanda Maradone, Hrvat, što će samim time reći kako je i sam Mali zeleni, Hrvat? Pomalo podsjeća, jer imao je talenta i najbolji je nogometaš u povijesti te igre. S druge strane volio je varati, bio je pretemperamentan, uvaljivao se u svakakve probleme, postao ovisnik i nikako nije mogao reći: "E pa sad je stvarno gotovo". Da dragi moji, mogao bi biti Hrvat. Što će u vezi s time napraviti hrvatski sportski uglednici, hoće li ga proglasiti najvećim hrvatskim sportašem prošlog stoljeća, kao što su napravili Argentinci počastivši Maradonu s tom titulom? A vlasti bi mogle uputiti prosvjednu notu argentinskoj Vladi, jer gotovo je, on je sada naš!
Najbolji od svega je bio osmijeh koji smo zapazili na licu mladoga sportskog komentatora koji je imao čast voditi sportski dio Dnevnika te noći, noći kada se saznalo da je Maradona HRVAT.