ONI DOLAZE: Roboti na radna mjesta, ostali u štrajk

Mladen Barbarić

8. veljače 2013.

ONI DOLAZE: Roboti na radna mjesta, ostali u štrajk

Nitko živ se više ne sjeća industrijske revolucije kada su u Engleskoj radnici masovno uništavali strojeve strahujući da će im odnijeti poslove. Na kraju su, kao što znate, pobijedili strojevi i ima ih posvuda, a ima li posla? Nešto sitno za sretne. No, čini se kako već nova tehnološka revolucija prijeti. Ovoga puta, na udaru su kineski radnici, jer ovdje su u igri roboti koji su jeftiniji od kineske radne snage i poslove ponovno vraćaju na Zapad, ali ne i radna mjesta. Kako će se čovječanstvo prilagoditi teško je pretpostaviti

Iako CBS-ov "60 minutes" možda nije najinovativniji informativni program na svijetu u kojem ćete čuti revolucionarne novinarske uratke, ta je dugovječna emisija svojevrsni mainstream benchmark. Barem što se tiče SAD-a. Naime, kada se nešto pojavi tamo, onda je to neslužbeno ukomponirano u društvo.

Nedavno su se u "60 minuta" pozabavili tehnološkim napretkom i načinom na koji je tehnologija, prije svega robotika, iznova revolucionirala američki kapitalizam, konkretnije, proizvodnju.

„Facebook, Google, Amazon i Apple imaju neto vrijednost od 1,000,000,000,000 dolara, a zajedno zapošljavaju manje od 150.000 ljudi. Treba uzeti u obzir da je to manji broj ljudi nego što ih mjesečno stiže na burzu rada, objašnjava Andrew McAfee sa MIT-a, pa nastavlja: „Naša ekonomija je veća nego što je bila prije recesije, korporativni profiti su se vratili baš kao i investicije u hardver i softver, a koje su danas veće nego ikada prije. Ono što se nije vratilo su poslovi“. McAfee dodaje i kako su tehnologija i povećana automatizacija jedan od glavnih faktora.


Amerikanci u Americi više nisu potrebni (SCREENSHOT: CBS)

No, malo se toga trebamo plašiti u našem društvu. Naime, ubrzana automatizacija prvenstveno se odnosi na poslove kojima se bave Kinezi. Roboti koji se trenutno koriste u industriji jeftiniji su čak i od Kineza te se brojni poslovi iz Kine vraćaju u Sjedinjene Države i ostale zapadne zemlje. Na žalost, ne vraćaju se i radna mjesta jer robot u Americi radi za koliko i Kinez u Kini, pa im tako Amerikanci u Americi i ne trebaju.

Cana upozorava: Ciganima prijeti japanski robot - monstrum

Dakle, čini se kako bi moderna tehnologija u sljedećoj dekadi mogla preoteti poslove Kini ili Indiji ne stvarajući nove poslove u zapadnom svijetu. Kako će se na to prilagoditi ove mnogoljudne zemlje teško je predvidjeti, no eventualni povratak proizvodnje na Zapad bez zapošljavanja zapadnjaka bitno će utjecati i na ovu hemisferu. Marx je nešto govorio o tome..

A sad, "60 Minuta" koje su u stvari 45 minuta programa i 15 minuta reklama, a mi vam donosimo 13 zanimljivih minuta ...

 

 

Lupiga.Com