OTKRIVENA TAJNA PENTAGRAMA IZ KAZAHSTANA: Za sve su krivi komunisti

Mladen Barbarić

7. kolovoza 2013.

OTKRIVENA TAJNA PENTAGRAMA IZ KAZAHSTANA: Za sve su krivi komunisti

Lavinu raznih teorija urota pokrenula je nedavno objavljena vijest o golemom pentagramu ucrtanom u kazahstansku pustopoljini, nedaleko regije koja je početkom godine također bila predmetom velike misterije uslijed nesvakidašnje kiše meteorita. Istog trena su krenule priče o vanzemaljcima, sotonistima, iluminatima … No, misterija je vrlo brzo riješena. Kao i obično, za izvanredne pojave i događaje obično postoje dva rješenja. Ili su izmišljeni ili za njih postoji logično objašnjenje. U ovom slučaju krivi su, a tko drugi, nego komunisti.

Nema tome ni tjedan dana, internet su zatrpale vijesti o golemom pentagramu ucrtanom u kazahstanskoj pustopoljini nedaleko regije koja je početkom godine također bila predmetom velike misterije uslijed nesvakidašnje kiše meteorita. Tako su i marljivi hrvatski portali prepisali "od kad je pronađen neprestano se nagađa tko ga je napravio i s kojom svrhom". Jesu li vanzemaljci, jesu li sotonisti, iluminati ili tko četvrti? Misterija je napokon riješena i naravno, za izvanredne pojave i događaje obično postoje dva rješenja. Ili su izmišljeni ili za njih postoji logično objašnjenje.

Prije nego što je itko znao da je obrnuti pentagram simbol samog nečastivog (nemojte ga ni slučajno častiti ničim, nikada!) pentagram su koristili brojni pagani kao zaštitu ili amajliju za sreću, a činili su to čak i sami kršćani. Do 20-og stoljeća nesretni pentagram nije imao nikakve veze sa Sotonom, ako ne računamo običnu zvijezdu kao sotonski simbol.

Kazahstan
Djelo nečastivog? Ipak ne! (SCREENSHOT: GoogleMaps)

Pogađate, o tome se i radi. Kazahstan je nekada bio dio Sovjetskog Saveza, a zvijezda petokraka iliti pentagram i tamo je bio jedan od najraširenijih simbola. Kako lokalna arheologinja Emma Usmanova objašnjava, a prenosi Livescience.com, stvar je vrlo jednostavna.

„Radi se o parku napravljenom u obliku petokrake. Zvijezde su u doba SSSR-a bile česta dekoracija na zgradama i spomenicima. Zvijezda je napravljena od drveća u parku uz jezero te je okružena cestom i stablima što je čini posebno vidljivom iz zraka, zaključuje Usanova.

Kazahstan
Danas je park, kao i komunistička ideologija, potpuno zapušten (FOTO: englishrussia.com)

Što bi rek'o policajac na uviđaju - "ajmo, razlaz, nema tu ništa" - osim histerije, ali takva su vremena. Naravno, simpatizerima teorija urota ovo se objašnjenje nije nimalo svidjelo te i dalje tvrde da se ovdje radi o tipičnom pentagramu, a nipošto ne o komunističkoj zvijezdi.

Lupiga.Com