OVO SU NOVI NADREALISTI NELETA KARAJLIĆA: Loš pokušaj ili inteligentni humor?

Ivor Car

18. prosinca 2012.

OVO SU NOVI NADREALISTI NELETA KARAJLIĆA: Loš pokušaj ili inteligentni humor?

Nedavno je na Prvoj televiziji emitirana pilot epizoda serijala „Nadrealna televizija“, koji potpisuje Nenad Janković nekad znani i kao dr. Nele Karajlić, član kultnih sarajevskih Nadrealista. I dok s Prve televizije poručuju kako se radi o emisiji koja će publiku zabaviti inteligentnim humorom, Nikola Dedić s Peščanika nakon odgledanog zaključuje kako su Neletovi „Nadrealisti“ neuspjeli humor i kako ne razaraju u nadrealističkom duhu “naše viđenje aktuelne srpske stvarnosti“ nego je, upravo suprotno – „savršeno reprodukuju“. Kako izgledaju novi Nadrealisti pogledajte pod

Još uoči emitiranja „Nadrealne televizije“ Nenad Janković u medijima je isticao kako novi serijal nema veze s izvornom Top listom Nadrealista, a nakon što je emitirana prva pilot epizoda otkrio je svoje planove.


(FOTO: prva.rs)

„Ovo je samo početak što mi namjeravamo da uradimo. Ono što je meni posebno drago jeste da se tačno vidi razlika između ove naše nove Nadrealne televizije i onoga što smo mi nekada davno radili. Naravno, ovaj put radimo to malo ozbiljnije jer smo i stariji i ozbiljniji, ali i imamo više prostora i više ideja i realnih događaja. Jer danas će sve biti nadrealno osim naše emisije, odnosno naša emisija će biti identična stvarnosti“, pojasnio je Janković. Međutim, hoće li uopće biti nastavka nakon što je emitirana pilot epizoda, u kojoj se uz Jankovića pojavljuju i istaknuti srpski glumci, Nikola Kojo, Zoran Cvijanović i Vesna Trivalić, za sada je još uvijek nepoznanica.

NEVIĐENO JOŠ OD NADREALISTA: Upoznajte cazinske majstore humora i bosanskog Survivormana

U teksu na Peščaniku Nikola Dedić ustvrdio je da su Neletovi Nadrealisti neuspjeli humor. O čemu zapravo Dedić govori teško je potpuno shvatiti dok se ne pogleda emitirana epizoda. On objašnjava da su razlike u odnosu na originalne Nadrealiste i više nego očite.

„Dok sarajevski nadrealisti dovode u pitanje same osnove našeg poimanja identiteta, nastavak serijala ga ponovo vaskrsava; na mestu 'praznog mesta' jugoslovenske univerzalnosti, Janković uvodi 'punoću' nacije shvaćene kao žrtve viševekovnih agresivnih politika velikih sila. Dok je sarajevski serijal bio nadrealističko viđenje sveta 'bez suštine', Jankovićevi novi Nadrealisti jesu forma u čijoj osnovi jeste 'tvrdo jezgro' nacije kao jedine prihvatljive suštine, 'bića' koje se otelovljuje kroz tragičnu sudbinu naroda“, piše Dedić uz zaključak kako serijal ne razara viđenje aktualne srpske stvarnosti u nadrealističkom duhu, nego ga, upravo suprotno, savršeno reproducira. Svoj sud donesite sami, a materijal je pred vama …

 

Lupiga.Com